Κακοκαιρία «Ελπίς»: Σε εξέλιξη η επέλαση του χιονιά – Κλειστά σχολεία, σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Σε εξέλιξη η επέλαση του χιονιά – Κλειστά σχολεία, σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα προκαλέσει η κακοκαιρία «Ελπίς» τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων στην Αττική, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται από τις βραδινές ώρες της Κυριακής και από τα βόρεια-βορειοανατολικά, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr

Αιτία για την επιδείνωση είναι μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη και μέση τροπόσφαιρα, η οποία κινούμενη από χθες νοτιοανατολικά προς την Ελλάδα από την περιοχή της δυτικής Ρωσίας, θα εισέλθει στον ελλαδικό χώρο από τα βόρεια-βορειοανατολικά. Η κίνηση αυτής της διαταραχής θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου.

Ο συνδυασμός της δημιουργίας του βαρομετρικού χαμηλού και της παράλληλης ανάπτυξης μιας έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας, λόγω της μεταφοράς πολύ κρύων αερίων μαζών στη μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα πάνω από την περιοχή του Αιγαίου, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων και χιονοκαταιγίδων.

Τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται λόγω της παραπάνω αλληλουχίας ατμοσφαιρικών διεργασιών, θα επηρεάσουν: 

  • Αρχικά τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.
  • Γρήγορα και έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.
  • Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.
  • Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.

Ο συνδυασμός των ισχυρών αυτών χιονοπτώσεων με τις χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα σε μικρό χρονικό διάστημα στις οδικές αρτηρίες, καθώς μπορεί να σημειωθεί χιονόστρωση σε μικρό χρονικό διάστημα. 

Live η πορεία του φαινομένου

Μήνυμα του 112

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Μαγνησίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, των βόρειων Κυκλάδων και της Λήμνου, προειδοποιώντας τους για έντονες χιονοπτώσεις το επόμενο 48ωρο και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για έντονες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας το επόμενο 48ωρο. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Χρησιμοποιείτε αντιολισθητικές αλυσίδες. Ακολουθείτε οδηγίες Αρχών. Οδηγίες προστασίας: https://bit.ly/3nSf8RL». 

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά σε όλη την Αττική θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μετά από διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, τους αντιπεριφερειάρχες, τους δημάρχους και τους εμπλεκόμενους φορείς, σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΣ» και αξιολογώντας όλα τα δεδομένα, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών προχώρησε στην απόφαση, για προληπτικούς λόγους και την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών, της διακοπής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική το επόμενο διήμερο 24 και 25 Ιανουαρίου 2022. 

Διαβάστε αναλυτικά ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά σε όλη την Ελλάδα

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Σε εξέλιξη η επέλαση του χιονιά – Κλειστά σχολεία, σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός-1

Στυλιανίδης: Αποφύγετε κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση

Έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση τις επόμενες 48 ώρες και να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, απευθύνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ύστερα από την ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Μάλιστα, όπως ανέφερε, μέσω του 112 θα σταλεί όπου κριθεί απαραίτητο μήνυμα προς τους πολίτες με τις απαραίτητες οδηγίες και συστάσεις για το έντονο καιρικό φαινόμενο.

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο, χρειάζεται από όλους προσοχή και εγρήγορση. Θερμή παράκληση ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρχών. Με σωστή συνεργασία όλων των φορέων τη βοήθεια των πολιτών θα μπορέσουμε να μειώσουμε αν είναι δυνατόν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από αυτή την κακοκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης. 

Όπως τόνισε ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ επισήμανε ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι για να είναι η χώρα λειτουργική και να συνεχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Ο κ. Στυλιανίδης απηύθυνε επίσης σύσταση προς τους οδηγούς βαρέων οχημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης να προτιμήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους όπως την Ολυμπία και την Ιονία Οδό ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα.

Επίσης υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ακόμη και για τα ΙΧ οχήματα που σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον οδικό άξονα Αθήνας- Θεσσαλονίκης. 

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Σε εξέλιξη η επέλαση του χιονιά – Κλειστά σχολεία, σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός-2

Πού αναμένονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Σε κεντρικό, βόρειο Αιγαίο, βόρειες Σποράδες, Εύβοια, Ανατολική Θεσσαλία, κυρίως ανατολική Μαγνησία, ανατολική Στερεά Ελλάδα, Αττική, Ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη θα εκδηλωθούν τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα και οι πυκνές χιονοπτώσεις, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΜΥ στην ευρεία συντονιστική σύσκεψη.

Σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι σύμφωνα με την ΕΜΥ αύριο, Δευτέρα και την Τρίτη αναμένονται πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με πρωτόγνωρες πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της χώρας που συνήθως δεν υπάρχουν ανάλογα καιρικά φαινόμενα.

«Η απότομη αλλαγή του καιρού πρέπει να μας προβληματίσει πολύ στις μετακινήσεις μας γιατί μπορεί να φύγουμε με αίθριο καιρό αλλά όταν επιστρέφουμε να είναι πολύ διαφορετικές οι συνθήκες. Αυτή η ισχυρή σύσταση στους πολίτες συνοδεύεται από σύσταση ότι σε πολλές περιοχές η κίνηση στους δρόμους θα χρειάζεται αντιολισθητικές αλυσίδες», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης. 

Επιπλέον στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε η λειτουργία των σχολείων αλλά και η δυνατότητα να υπάρχει ρεύμα ακόμα και στο πιο μικρό χωριό.

Όσον αφορά τα σχολεία, είπε ότι γίνεται συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα βασίζονται σε δύο συγκεκριμένους λόγους:

α) στην εξέλιξη των φαινομένων όπου μπορεί να ξεκινήσουν να εντείνονται την ώρα που τα παιδιά θα είναι ήδη στα σχολεία. Όπως τόνισε ο υπουργός σε αυτή την περίπτωση θα καταστεί δύσκολη ενδεχομένως και επικίνδυνη η επιστροφή τους στο σπίτι. «Είναι ένας λόγος που οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν θα αγνοούν το γεγονός ότι θα εμφανιστούν απρόοπτα τα φαινόμενα κατά τις σχολικές ώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

β) στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία λόγω της πανδημίας καθώς τα παράθυρα θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά την ίδια ώρα που θα επικρατεί δυνατό ψύχος και σε κάποιες περιπτώσεις και παγετός

Ο κ. Στυλιανίδης κατέστησε σαφές ότι όπου δεν λειτουργήσουν τα σχολεία θα υπάρξει τηλεκπαίδευση

Σχετικά με την παροχή ρεύματος, είπε ότι οι περιπτώσεις που κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα ήταν πολύ λίγες και εντοπίζονται στην Εύβοια και στην Άνδρο, ωστόσο η διάρκειά των διακοπών ήταν πολύ μικρή.

Όπως υπογράμμισε έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας κοπές δέντρων και κλαδιών γύρω από τους πυλώνες μεταφοράς ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ και άλλες υπηρεσίες ενώ έχει υπάρξει ειδική πρόνοια ώστε οι σεισμόπληκτες περιοχές όπως το Αρκαλοχώρι στην Κρήτη να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση διότι διαβιούν κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Σε εξέλιξη η επέλαση του χιονιά – Κλειστά σχολεία, σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός-3

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή