Έτοιμα τα συστήματα ασφαλείας σε τρία μεγάλα ΑΕΙ

Έτοιμα τα συστήματα ασφαλείας σε τρία μεγάλα ΑΕΙ

Τα σχέδια ασφαλείας των ελληνικών πανεπιστημίων προχωρούν. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τρία εμβληματικά πανεπιστήμια της χώρας μας έχουν εγκαταστήσει συστήματα ασφαλείας σε συγκεκριμένα κτίριά τους, ώστε να θεωρείται ότι μπορούν να αποτρέψουν έκνομες ενέργειες και επιθέσεις και να συλλάβουν τους εμπλεκομένους.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σχέδια ασφαλείας των ελληνικών πανεπιστημίων προχωρούν. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τρία εμβληματικά πανεπιστήμια της χώρας μας έχουν εγκαταστήσει συστήματα ασφαλείας σε συγκεκριμένα κτίριά τους, ώστε να θεωρείται ότι μπορούν να αποτρέψουν έκνομες ενέργειες και επιθέσεις και να συλλάβουν τους εμπλεκομένους. Επίσης, τα ίδια ΑΕΙ για τα συγκεκριμένα κτίρια που θεωρούνται κομβικά για τη λειτουργία του ιδρύματος (π.χ. λόγω εγκαταστάσεων, όπως υπολογιστές, γεννήτριες κ.λπ.), έχουν σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων όπως μια φωτιά. Τα μηχανήματα ελέγχου της εισόδου σε όλα τα ΑΕΙ αναμένεται να τοποθετηθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ώστε να «φιλτράρουν» ακαδημαϊκό προσωπικό και φιλοξενουμένους με την έναρξη της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όλα τα ΑΕΙ έχουν κάνει τα δύο πρώτα βήματα που ορίζει ο νόμος 4777/2021, δηλαδή τη συγκρότηση Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας και την ίδρυση Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας. Πρόκειται για τα δύο όργανα που είναι αρμόδια για να συγκροτήσουν το σχέδιο ασφαλείας του ιδρύματος και να οργανώσουν το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης.

Έτοιμα τα συστήματα ασφαλείας σε τρία μεγάλα ΑΕΙ-1

Ολα τα ιδρύματα έχουν κάνει τα δύο πρώτα βήματα για την προστασία των εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα, οι πανεπιστημιουπόλεις (campus) των ΑΕΙ θα πρέπει να περιβάλλονται από περιμετρική περίφραξη ασφαλείας. Εάν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης στους εξωτερικούς χώρους του ΑΕΙ, το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης εφαρμόζεται υποχρεωτικά στους εσωτερικούς χώρους του, όπως κτίρια και υποδομές. Με απόφαση του πρύτανη του ΑΕΙ, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας, εγκρίνεται ο κανονισμός ελεγχόμενης πρόσβασης του ΑΕΙ και τίθεται σε λειτουργία το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης. Στον κανονισμό καθορίζονται: α) Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι, οι οποίοι εξαιρούνται από την εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, του σκοπού χρήσης τους ή των δραστηριοτήτων που διεξάγονται σε αυτούς, όπως οι αθλητικές εγκαταστάσεις, β) τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε χώρους ελεγχόμενης πρόσβασης του ΑΕΙ, γ) η καταγραφή χώρων που έχουν πρόσβαση εξωπανεπιστημιακά άτομα, δ) θέματα σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού ελέγχου πρόσβασης προσώπων, οχημάτων και αντικειμένων κατά την είσοδο σε κτίρια και λοιπές κρίσιμες υποδομές, ε) οι μέθοδοι ελέγχου ταυτοπροσωπίας φυσικών προσώπων για την είσοδό τους σε χώρους ελεγχόμενης πρόσβασης και καταγραφής των προσωπικών στοιχείων τρίτων φυσικών προσώπων, ο χρόνος τήρησης των προσωπικών δεδομένων και οι αποδέκτες αυτών, στ) η διαβάθμιση του επιπέδου ελέγχου ασφάλειας, η) τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ενδεικτικά, στα σχέδια ασφαλείας πρέπει να προβλέπεται τι γίνεται σε περίπτωση κλοπών, απειλών, τρομοκρατικής ενέργειας. Επίσης, πρέπει να διακρίνονται οι χώροι και τα κτίρια ανάλογα με το καθεστώς ασφαλείας που έχουν (υψηλό, μέσο, βασικό), να ορίζονται οι εγκαταστάσεις που πρέπει να προστατεύονται κ.λπ. Ηδη, σύμφωνα με πανεπιστημιακά στελέχη, στα ελληνικά ΑΕΙ υπάρχουν τρία κτίρια που έχουν «θωρακιστεί» με όσα μέσα προβλέπονται για ένα χώρο που θεωρείται ότι χρήζει υψηλής προστασίας.

«Η οργάνωση των σχεδίων και συστημάτων ασφαλείας των ελληνικών πανεπιστημίων θέλει δουλειά και υπομονή», ανέφερε, μιλώντας χθες στην «Κ» ο κ. Συρίγος, τονίζοντας ότι «όλα τα πανεπιστήμια εφαρμόζουν τον νόμο, προφανώς υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες λόγω αντικειμενικών λόγων. Ολοι προχωρούν, δεν αλλάζει η κατάσταση από τη μια στιγμή στην άλλη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή