Χιονοστιβάδα κατά της «Αττικής Οδού»

Χιονοστιβάδα κατά της «Αττικής Οδού»

Κυβέρνηση, Πολιτική Προστασία και Τροχαία «δείχνουν» την εταιρεία για την πρόκληση του χάους

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διοίκηση της «Αττικής Οδού Α.Ε.» «δείχνουν» ως υπαίτια για τον εγκλωβισμό, τη Δευτέρα, στον αυτοκινητόδρομο χιλιάδων οδηγών η Πολιτική Προστασία και δευτερευόντως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Τροχαία. Οπως σημειώνουν, αν και στις συσκέψεις που είχαν προηγηθεί τις ημέρες πριν από την κακοκαιρία τα στελέχη της εταιρείας είχαν διαβεβαιώσει ότι θα κρατούσαν ανοιχτό τον αυτοκινητόδρομο, αυτό τελικά δεν συνέβη. Τον τόνο έδωσε ήδη από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνοντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης του δρόμου για την κατάσταση που δημιουργήθηκε».

Οπως σημειώνουν πηγές από την Πολιτική Προστασία, τόσο στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή όσο και σε αυτή που ακολούθησε το μεσημέρι της Κυριακής μέσω τηλεδιάσκεψης, τα στελέχη της «Αττικής Οδού», όπως και της «Νέας Οδού» (εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας), έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι είχαν επάρκεια σε μέσα προκειμένου να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό. Πολύς λόγος έγινε για την πρόταση των στελεχών της «Νέας Οδού» (και όχι της «Αττικής Οδού») η κυκλοφορία των φορτηγών να διακοπεί προληπτικά ήδη από το βράδυ της Κυριακής. Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκαν από τους παραχωρησιούχους, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας διευκρινίζουν ότι «δεν νοείται διακοπή της κυκλοφορίας και άρα της εφοδιαστικής αλυσίδας πριν καν το φαινόμενο εκδηλωθεί» και προσθέτουν ότι αποτελεί συμβατική υποχρέωση των εταιρειών να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη κίνηση των Ι.Χ. στο δίκτυό τους.

Αποτελεί υποχρέωση των εταιρειών να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων στο δίκτυό τους, λένε αξιωματούχοι.

Προχωρούν μάλιστα ένα βήμα παρακάτω. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι η εταιρεία δεν μερίμνησε ώστε να διακοπεί εγκαίρως η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο, αμέσως μόλις δίπλωσαν οι πρώτες νταλίκες στην Κάντζα. Αντ’ αυτού συνέχιζαν να μπαίνουν αυτοκίνητα στην Αττική Οδό, με αποτέλεσμα η κατάσταση διαρκώς να επιδεινώνεται. Το δεύτερο που επισημαίνουν τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας είναι ότι, ακόμα κι όταν παρουσιάστηκε αρχικά το πρόβλημα, οι υπεύθυνοι της Αττικής Οδού δεν προχώρησαν άμεσα σε εκτροπή της κυκλοφορίας οδηγώντας τα Ι.Χ. εκτός του αυτοκινητοδρόμου πριν αυτά εγκλωβιστούν στο χιόνι. «Εάν έκαναν τα παραπάνω ή έστω ένα από αυτά, το πρόβλημα θα είχε αποτραπεί», δήλωσε στην «Κ» αρμόδια πηγή, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των οχημάτων που βρέθηκαν μέσα στον αυτοκινητόδρομο εν μέσω της κακοκαιρίας μπορεί να έφτασε και τις 50.000.

Στελέχη του υπ. Προστασίας του Πολίτη και της Πολιτικής Προστασίας σημείωναν χθες ότι είναι ευθύνη της εταιρείας να ζητήσει από την Τροχαία να διακόψει ή να περιορίσει την είσοδο αυτοκινήτων, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη. Τουλάχιστον όχι εγκαίρως. Απαντώντας στην κριτική για έλλειψη συντονισμού μεταξύ Τροχαίας και Πολιτικής Προστασίας σημειώνουν ότι στο συντονιστικό κέντρο υπήρχε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τροχαίας.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τα στελέχη της «Αττικής Οδού» απέδωσαν μέρος του προβλήματος στην πρόβλεψη της ΕΜΥ που ανέφερε ότι η κακοκαιρία θα έπληττε την Αττική «νωρίς το μεσημέρι» και όχι από τις πρώτες πρωινές ώρες όπως τελικά συνέβη. Πηγές από την Πολιτική Προστασία αναγνωρίζουν ότι το μετεωρολογικό φαινόμενο έπληξε πράγματι την Αττική νωρίτερα του αναμενομένου, ωστόσο σημειώνουν ότι όλοι οι συναρμόδιοι φορείς είχαν τεθεί ήδη από την παραμονή σε επιφυλακή. Οσον αφορά, τέλος, τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, πηγές του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας ανέφεραν στην «Κ» ότι υπήρχε από νωρίς επικοινωνία και συντονισμός με τον ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, καθώς και ότι το αίτημα για συνδρομή του Στρατού στον απεγκλωβισμό των οδηγών από την Αττική Οδό διατυπώθηκε στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας. Τελικά, η ανταπόκριση αποτυπώθηκε στο «πεδίο» αρκετές ώρες αργότερα, με τους αξιωματούχους του υπουργείου να αναγνωρίζουν ότι η κινητοποίηση των βαρέων οχημάτων του Στρατού από την περιοχή του Ασπροπύργου ήταν πράγματι μια χρονοβόρος διαδικασία.

Το χρονικό του εφιάλτη

ΔΕΥΤΕΡΑ

10.35 π.μ. Διακοπή κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Φυλής και της οδού Τατοΐου.
 
12.35 μ.μ. Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στην περιφερειακή οδό Καρέα.
 
2.07 μ.μ. Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Κατεχάκη. 

3 μ.μ. Η Πολιτική Προστασία απευθύνει αίτημα στον Στρατό να συνδράμει σε απεγκλωβισμούς από την Αττική Οδό.

4.49 μ.μ. Δυσχέρεια στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στα δύο ρεύματα της Αττικής Οδού από Παιανία προς Μεταμόρφωση, στη λεωφόρο Μεσογείων και στα δύο ρεύματα από Πεντάγωνο έως την οδό Μιχαλακοπούλου και στη Βασιλίσσης Σοφίας στο ρεύμα προς Σύνταγμα.

4.49 μ.μ. Απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών στην Αττική Οδό, στην περιφερειακή Υμηττού και στην περιφερειακή Αιγάλεω.
 
5.30 μ.μ. Πεζοπόρα της Π.Υ. και της ΕΛ.ΑΣ. ξεκινούν απεγκλωβισμούς οδηγών στην Αττική Οδό.
 
5.58 μ.μ. Διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό, στο ρεύμα προς Λαμία, από το ύψος της λεωφόρου Αθηνών.
 
9.18 μ.μ. Διακοπή κυκλοφορίας και στο ρεύμα ανόδου της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας και στο ρεύμα προς Αθήνα από τα όρια του νομού Αττικής.
 
10.31 μ.μ. Διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου από τα διόδια Ελευσίνας έως τα διόδια Καλαμακίου και στα δύο ρεύματα.
 
10.37 μ.μ. Αποκαθίσταται η κυκλοφορία στην εθνική οδό για τα Ι.Χ. μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, απαγόρευση κυκλοφορίας για φορτηγά από γέφυρα Καλυφτάκη μέχρι κόμβο Οινοφύτων.
 
11.09 μ.μ. Αποκαθίσταται η κυκλοφορία στην Αθηνών – Κορίνθου για τα Ι.Χ. μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες και απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών από Ελευσίνα μέχρι διόδια Καλαμακίου.

ΤΡΙΤΗ

12.30 π.μ. 500 οδηγοί που είχαν εγκλωβιστεί στην Αττική Οδό έχουν μεταφερθεί με Προαστιακό και λεωφορεία στο Holiday Inn στο αεροδρόμιο.
 
3.04 π.μ. Ενημέρωση για διακοπή κυκλοφορίας σε Αττική Οδό και περιφερειακή Υμηττού.
 
1.10 μ.μ. 3.500 οδηγοί έχουν απομακρυνθεί από τα οχήματά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή