Κακοκαιρία Ελπίδα: Γιατί καθυστέρησε η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων

Κακοκαιρία Ελπίδα: Γιατί καθυστέρησε η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων

Ερωτήματα έχουν εγερθεί σχετικά με την καθυστέρηση εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη σφοδρή χιονόπτωση που πλήττει από το πρωί της Δευτέρας 24.1 το Λεκανοπέδιο Αττικής.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα έχουν εγερθεί σχετικά με την καθυστέρηση εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη σφοδρή χιονόπτωση που πλήττει από το πρωί της Δευτέρας 24.1 το Λεκανοπέδιο Αττικής. Κατά μια εκδοχή το αίτημα για ενεργοποίηση των Ε.Δ. εστάλη από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης τη Δευτέρα το μεσημέρι προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ωστόσο,  άλλες πληροφορίες από διάφορα επίπεδα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας υποδηλώνουν ότι αυτό δεν έφθασε πριν από τις 6 το απόγευμα από το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, καθώς η «Αττική Οδός» υποστήριζε πως μπορούσε να διαχειριστεί το πρόβλημα. Γεγονός το οποίο εξηγεί για ποιο λόγο τα τμήματα των Ε.Δ. που βρίσκονταν σε ετοιμότητα από το Σάββατο δεν έφθασαν στις εξόδους της Αττικής Οδού πριν από τις 21.30-22.00 το βράδυ.

Στο ίδιο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (στρατόπεδο Παπάγου) δόθηκε τμηματική αποδέσμευση του προσωπικού (μεταξύ 12 και 2 το μεσημέρι) που εργάζεται στα γραφεία, προκειμένου να μην παραμείνουν στο κτίριο. Ωστόσο, ήδη από το περασμένο Σάββατο στις 6 το πρωί είχε τεθεί σε επιφυλακή το σύνολο των τμημάτων που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να στηρίξει όποιες δραστηριότητες ζητηθεί από την Πολιτική Προστασία.

Μονάδες που βρίσκονταν σε ετοιμότητα από το Σάββατο δεν έφθασαν στις εξόδους της Αττικής Οδού πριν από τις 21.30-22.00 το βράδυ της Δευτέρας.

Πρόκειται για μονάδες από την Αττική και τη Βοιωτία, οι οποίες –όπως είχε αποφασιστεί ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη– θα κινούνταν με βάση τις πάγιες προβλέψεις του σχεδίου «Ξενοκράτης». Κατά πάγια τακτική τα τμήματα των Ε.Δ. που εμπλέκονται σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι οι ομάδες «Δευκαλίων», οι οποίες συγκροτούνται από προσωπικό και των τριών κλάδων. Ωστόσο, αυτή τη φορά συνεισφορά στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού παρείχαν μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) όπως η Ζ΄ ΜΑΚ και η ΕΤΑ.

Ηδη την περασμένη Πέμπτη είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπό τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά με τη συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, αλλά και επιτελών του ΓΕΕΘΑ, όπως ο υπαρχηγός Γιάννης Δρυμούσης, ο διευθυντής Α΄ Κλάδου Γιάννης Τσιόπλος και ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Γεώργιος Φλώρος.

Ακολούθως, την Παρασκευή και την Κυριακή ο κ. Φλώρος –όπως και αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας– συμμετείχε σε συσκέψεις που έγιναν υπό τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής Χρήστο Στυλιανίδη και με παρουσία κυβερνητικών στελεχών, όπως ο Ακης Σκέρτσος, ο Ευάγγελος Τουρνάς, ο Στέλιος Πέτσας και ο Χρήστος Τριαντόπουλος.

Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου έξω από το στρατόπεδο Παπάγου στη Μεσογείων, έγιναν λίγη ώρα αφότου είχε ξεκινήσει η μετακίνηση των μονάδων των Ε.Δ. προς τις εξόδους της Αττικής Οδού που τους ζητήθηκε (λεωφόρος Κηφισίας-δαχτυλίδι, λεωφόρος Πεντέλης, Δουκίσσης Πλακεντίας, λεωφόρος Μαραθώνος, Κάντζα, Παιανία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή