42 ώρες χωρίς ρεύμα: Τέσσερις μαρτυρίες στην «Κ»

42 ώρες χωρίς ρεύμα: Τέσσερις μαρτυρίες στην «Κ»

Το να μείνεις χωρίς ρεύμα είναι το ένα κακό. Το δεύτερο, και ίσως ακόμη χειρότερο, είναι,  η έλλειψη ενημέρωσης τις ώρες της αναμονής ή ακόμη και τηλεφωνικής πρόσβασης στις υπηρεσίες εκείνες που είναι επιφορτισμένες με το να ενημερώσουν τον πολίτη, πότε (έστω εκτιμούν) ότι θα επανέλθει η ηλεκτροδότηση ή πότε κάποιο συνεργείο θα επισκεφθεί την περιοχή για να αποκαταστήσει τη βλάβη. 

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το να μείνεις χωρίς ρεύμα είναι το ένα κακό. Το δεύτερο, και ίσως ακόμη χειρότερο, είναι, η έλλειψη ενημέρωσης τις ώρες της αναμονής ή ακόμη και τηλεφωνικής πρόσβασης στις υπηρεσίες εκείνες που είναι επιφορτισμένες με το να ενημερώσουν τον πολίτη, πότε (έστω εκτιμούν) ότι θα επανέλθει η ηλεκτροδότηση ή πότε κάποιο συνεργείο θα επισκεφθεί την περιοχή για να αποκαταστήσει τη βλάβη. 

Τρεις τέτοιες μαρτυρίες έφθασαν στα γραφεία της Καθημερινής. Τα στοιχεία των παθόντων είναι στη διάθεση της εφημερίδος, παρατίθενται όμως, εδώ, μόνο με τα αρχικά τους ονόματα. 

Μαρτυρία 1η, περιοχή Πικερμίου: Χωρίς επικοινωνία

Ας δούμε την περιπέτεια της παθούσης Σ.Κ, από το Πικέρμι.

Διακοπή ρεύματος το μεσημέρι Δευτέρας 24ης Ιανουαρίου γύρω στις 14:00.

«Πρώτη ενημέρωση από τον Δήμο ότι η αποκατάσταση θα γινόταν έως τις πέντε το απόγευμα. Ακολουθεί επικοινωνία με ΔΕΔΔΗΕ. Ενημέρωση για άρση της βλάβης στις 7.30 μ.μ. Θα ακολουθήσει όμως και νεότερη ενημέρωση που τοποθετεί την επιστροφή του ρεύματος στις 9.30 μ.μ»

Και μετά έρχεται το δεύτερο σκοτάδι: «Η επικοινωνία με ΔΕΔΔΗΕ χάνεται καθώς για αρκετές ώρες το τηλεφωνικό κέντρο του ΔΕΔΔΗΕ έχει πέσει, σύμφωνα και με την επίσημη ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ.

Και όταν η βλάβη στο τηλεφωνικό κέντρο αποκαθίσταται, η ενημέρωση για το ρεύμα αλλάζει ξανά επί τα χείρω: «Αποκατάσταση τώρα στις 2.30 τα ξημερώματα. Κάτι που δεν συνέβη ποτέ».

Ακολουθεί η περιπέτεια της δεύτερης ημέρας, την Τρίτη 25ης Ιανουαρίου. 

«Πρώτη ενημέρωση Τρίτης, η κυρία στη τηλεφωνική γραμμή με ενημέρωσε για εκτεταμένες βλάβες στη περιοχή σε πολλά σημεία είχαν πέσει κορμοί δέντρων πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ. Αυτό σήμαινε πως τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα έπρεπε να βρεθούν σε αρκετά σημεία της περιοχής, σε κάποια από τα οποία δεν θα μπορούσαν να φθάσουν λόγω του χιονιού. Οι επιμέρους δρόμοι της περιοχής ήταν (και παραμένουν κλειστοί με χιόνι πάνω από 50 πόντου. Σε ενημέρωση από τον Δήμαρχο της περιοχής μάθαμε ότι υπάρχουν σημεία που το χιόνι φθάνει και τα δύο μέτρα οπότε δεν μπορούν να καθαριστούν και το γεγονός αυτό δυσχεραίνει και το έργο του ΔΕΔΔΗΕ. Οι κεντρικοί δρόμοι οι οποίοι οδηγούν στον οικισμό Διώνη παρέμειναν, ωστόσο, ανοιχτοί. 

Μετά από πολλές επικοινωνίες με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον Δήμο το ρεύμα άρχισε να αποκαθίσταται στην περιοχή, μετά τις 7 το απόγευμα Τρίτης και στο σπίτι μας περίπου τα μεσάνυχτα».

Σημειωτέον, σύμφωνα με όσα καταθέτει η Σ.Κ, ότι στην περιοχή εξακολουθούν να υπάρχουν μεμονωμένα προβλήματα στην περιοχή όπως για παράδειγμα στη στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης, όπου για επτά ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, η παρασκευή φαγητού είναι ακόμη αδύνατη.

«Στο σημείο όπου βρίσκομαι δεν είναι ακόμη εφικτή η μετακίνηση ώστε να φθάσουμε σε ένα κεντρικό δρόμο της περιοχής και να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το κέντρο του Πικερμίου. Υπάρχει πλέον πρόβλημα με τα τρόφιμα σε περίπτωση ανάγκης. Στο διπλανό μας σπίτι μένει μόνη της μια 96χρονη, εμείς έχουμε 2 μικρά παιδιά». 

Μαρτυρία 2η, περιοχή Φιλοθέη: Στο σκοτάδι, αλλά επισήμως… έχουμε ρεύμα 

Η διακοπή ρεύματος στο σπίτι της Λ. Ν σημειώθηκε το απόγευμα Δευτέρας 24ης Ιανουαρίου περί τις 16:00. 

«Η πρώτη ενημέρωση από το site του ΔΕΔΔΗΕ έλεγε ότι το ρεύμα θα επανερχόταν στις 20:30. Πράγματι, το ρεύμα αποκαταστάθηκε σε μεγάλο μέρος της οδού, όχι όμως και σε εμάς. Όπως διαπιστώσαμε, είχε πέσει ένα δέντρο στο καλώδιο της ΔΕΗ επί της οδού Κιλκίς στην πίσω πλευρά της πολυκατοικίας, δημιουργώντας νέα βλάβη. Νέα ενημέρωση ότι θα το ρεύμα θα έρθει στις 5 το πρωί. Δεν ήρθε προφανώς. Έχουμε ενημερώσει πολλές φορές το Δήμο και τη ΔΕΔΔΗΕ για τη συγκεκριμένη βλάβη».

Τελικά χθες 25/1 στις 14:30 ένα συνεργείο του Δήμου φθάνει στην περιοχή και κόβει το ένοχο δέντρο.

Λεπτομέρεια που «σκοτώνει»: Τα καλώδια της ΔΕΗ κρέμονται έως και αυτή τη στιγμή, σήμερα Τετάρτη, στο δρόμο. 

Η περιπέτεια της Λ. Ν δεν έχει ακόμη αίσιο τέλος, αλλά οδεύει προς μία ενοχλητικά σουρεαλιστική κατάληξη: «Χθες στις 23:30 κατόπιν πιέσεων του δημάρχου ήρθε ένα συνεργείο ΔΕΔΔΗΕ. Μας είπε ότι πρώτη φορά άκουγαν για τη συγκεκριμένη βλάβη. Σημείωσαν οδό και αριθμό σε ένα χαρτάκι και είπαν ότι κάποια στιγμή θα επανέλθουν. Δεν επανήλθαν ποτέ. Από τον Δήμο πλέον μας ενημερώνουν ότι… η βλάβη έχει επιδιορθωθεί. Περάσαμε δύο νύχτες μέσα στην παγωνιά και αναμένεται να περάσουμε και τρίτη. Μόνο στην πολυκατοικία μας υπάρχουν δύο οικογένειες με μικρά παιδιά». 

Μαρτυρία 3η και 4η, περιοχή Αμαρουσίου: Περιμένοντας τους αρμοδίους

Δύο, σχεδόν γειτονικά, νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα από τη Δευτέρα το βράδυ στις 21:00, όταν ένα μεγάλο πεύκο δεν άντεξε το βάρος του χιονιού και ξεριζώθηκε, συμπαρασύροντας τα καλώδια ρεύματος και προκαλώντας ζημιές σε δύο σταθμευμένα οχήματα. 

Οι Σ.Τ και Δ.Γκ μάς λένε: «Έχει υπάρξει επικοινωνία με την Πυροσβεστική και τον Δήμο Αμαρουσίου που είναι υπεύθυνοι για την απομάκρυνση του δέντρου, χωρίς αποτέλεσμα. Και έχει γίνει μία -εξίσου αναποτελεσματική- επικοινωνία και με τον ΔΕΔΔΗΕ. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή