Διαχείριση απορριμμάτων: Άμεσα η λειτουργία μονάδας στην Αρκαδία

Διαχείριση απορριμμάτων: Άμεσα η λειτουργία μονάδας στην Αρκαδία

Το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο πήρε η τροποποίηση της σύμβασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο πήρε η τροποποίηση της σύμβασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Ετσι, μέσα στον Φεβρουάριο μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της η μονάδα της Αρκαδίας, εξυπηρετώντας τα 2/3 της περιφερειακής ενότητας, καθώς και την Αργολίδα και την Κορινθία. Τα προβλήματα πάντως που πρέπει να υπερνικηθούν είναι πολλά: το πώς θα μεταφέρονται τα απορρίμματα από την Κορινθία, καθώς ο σταθμός μεταφόρτωσης δεν έχει ολοκληρωθεί, τι θα γίνει με τους δήμους εκτός «εμβέλειας» της μονάδας που έχουν κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη, αν οι δήμοι θα είναι έτοιμοι να στείλουν τα σκουπίδια τους στη νέα μονάδα και να τα τιμολογήσουν σωστά.

Oπως ανέφερε η «Κ» στο ρεπορτάζ της (Κυριακή 23.1), η σύμπραξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ιδιώτη (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο προβλέπει τη δημιουργία τριών εγκαταστάσεων – στην Αρκαδία (για Κορινθία, Αργολίδα και Αρκαδία πλην Δήμου Μεγαλόπολης), στη Λακωνία (για Λακωνία και Μεγαλόπολη) και στη Μεσσηνία. Μάλιστα προβλέπει ότι ο ιδιώτης πρέπει σε δέκα μήνες να ξεκινήσει «μεταβατικά» να δέχεται απορρίμματα, καθώς το πρόβλημα στις πέντε περιφερειακές ενότητες είναι οξύ. Ομως, ενώ η πρώτη μονάδα στην Παλαιόχουνη κατασκευάστηκε, οι άλλες δύο καθυστέρησαν και βρίσκονται αρκετούς μήνες πίσω από το χρονοδιάγραμμα.

Τροποποίηση της σύμβασης για διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Για να λειτουργήσει η μονάδα της Αρκαδίας (Παλαιόχουνη) αυτοτελώς χρειαζόταν τροποποίηση της σύμβασης. Το πράσινο φως δόθηκε τελικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο και πλέον μέχρι το τέλος της εβδομάδας μπορεί η σύμβαση να υπογραφεί. «Κατόπιν θα είναι θέμα ημερών να ξεκινήσει τη λειτουργία της η μονάδα», λέει ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας. «Οι δήμοι της Αρκαδίας, πλην Μεγαλόπολης, θα μεταφέρουν απευθείας τα απορρίμματά τους εκεί, ενώ στην Αργολίδα έχει τελειώσει ο σταθμός μεταφόρτωσης. Στην Κορινθία όμως ο σταθμός μεταφόρτωσης Σπαθοβουνίου έχει καθυστερήσει και εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ακόμα ένα τρίμηνο. Τέτοια προβλήματα πρέπει τώρα να λύσουμε».

Τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι πολλά. Πολλοί δήμοι της περιφέρειας δεν έχουν «περάσει» στους προϋπολογισμούς τους για το 2022 το επιπλέον κόστος της διαχείρισης απορριμμάτων (81 ευρώ/τόνος), πιθανότατα φοβούμενοι τις αντιδράσεις. Κάποιοι δήμοι βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση και είναι ζήτημα το πώς θα διαχειριστούν τη νέα κατάσταση. Υπάρχει επίσης και το ζήτημα των σταθμών μεταφόρτωσης, που θα πρέπει να κατασκευαστούν για να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών. «Οι 15 από τους 24 δήμους της περιφέρειας θέλουν να κατασκευάσουν σταθμό μεταφόρτωσης», εξηγεί ο Σταύρος Αργειτάκος, πρόεδρος του φορέα των δήμων για τα απορρίμματα (ΦΟΔΣΑ). «Επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν αποφασίσει πού θα γίνουν, στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε την αδειοδότηση και στις περιοχές αυτές να γίνει μια προσωρινή λειτουργία με κάποιον ιδιώτη, μέχρι να κατασκευαστούν τα έργα». Οσο για τον προϋπολογισμό του αυξημένου (πολλώ δε μάλλον σε σχέση με την απόρριψη… σε πλαγιές και ρέματα) κόστους διαχείρισης, ο κ. Αργειτάκος εκτιμά ότι θα προχωρήσει. Πάντως η νέα μονάδα ενδεχομένως να πρέπει να δεχθεί τα απορρίμματα και άλλων δήμων της Πελοποννήσου (εκτός «εμβέλειας» της μονάδας) που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως η Σπάρτη και η Δυτική Μάνη. Οι δήμοι αυτοί έχουν λάβει άδεια από το ΥΠΕΝ να στέλνουν τα σκουπίδια τους σε ΧΥΤΑ άλλων περιοχών, καθώς δεν υπήρχε εναλλακτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή