Οι κρίσιμες ώρες για το κλείσιμο της Αττικής Οδού – Καμία ανταπόκριση στις προειδοποιήσεις

Οι κρίσιμες ώρες για το κλείσιμο της Αττικής Οδού – Καμία ανταπόκριση στις προειδοποιήσεις

Από τις 11 π.μ. εντοπίστηκε το πρόβλημα στην Αττική Οδό – «Αξιολογούμε τα δεδομένα», η απάντηση των υπευθύνων της εταιρείας – Ερωτήματα για την Τροχαία.

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφείς προειδοποιήσεις προς την «Αττική Οδό» για τις επικίνδυνες συνθήκες που διαμορφώνονταν στον αυτοκινητόδρομο απηύθυναν το πρωί της Δευτέρας στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, δίχως ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση από τους υπευθύνους της εταιρείας, ούτε όμως και από την Τροχαία του αυτοκινητοδρόμου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», στις 11 το πρωί της Δευτέρας και ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε στείλει μέσω της εφαρμογής «112» μήνυμα ζητώντας από τους κατοίκους της Αττικής να μη μετακινούνται, ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής στην Αττική ενημερώθηκε από τα στελέχη των υπηρεσιών του ότι η κίνηση στην Αττική Οδό καθίστατο δυσχερής. Επικοινώνησε με τον διοικητή του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου (ΕΣΚΕΔΙΚ), υποστράτηγο της Πυροσβεστικής Σπύρο Βαρσάμη, ενημερώνοντάς τον. Με τη σειρά του εκείνος επικοινώνησε με τους υπευθύνους της Αττικής Οδού, προειδοποιώντας τους ότι οι πληροφορίες που έφταναν ήδη από τις 11 π.μ. στο ΕΣΚΕΔΙΚ μιλούσαν για δυσκολίες στην κίνηση των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο. Πηγές με γνώση του θέματος μετέφεραν στην «Κ» ότι οι υπεύθυνοι του αυτοκινητοδρόμου εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, λέγοντάς τους «αξιολογούμε τα δεδομένα».

Στο διάστημα που ακολούθησε, υπήρξαν και άλλες επικοινωνίες των υπευθύνων του ΕΣΚΕΔΙΚ με τους υπευθύνους της εταιρείας, ενώ, έως τις 12.20 μ.μ. της Δευτέρας, με τα αρμόδια στελέχη της Αττικής Οδού είχαν έρθει σε απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία αρχικά ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και στη συνέχεια ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς.

Καλά ενημερωμένες πηγές περιγράφουν στην «Κ» ότι, στις επικοινωνίες αυτές, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας μετέφεραν στα στελέχη της Αττικής Οδού τις πληροφορίες που έφταναν στα κινητά τους για δυσχέρεια στην κίνηση των οχημάτων και την αγωνία τους ότι εάν δεν προχωρούσαν σε απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων και εν συνεχεία σε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, τα πράγματα θα καθίσταντο μη διαχειρίσιμα.

Σε αυτό το διάστημα, τα στελέχη της παραχωρησιούχου εμφανίζονταν καθησυχαστικά απαντώντας ότι «αξιολογούν τα δεδομένα» και δημιουργώντας την πεποίθηση ότι έχουν τον έλεγχο της κατάστασης, κάτι που πάντως στην πορεία διαψεύστηκε. Τελικά, η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών τέθηκε σε ισχύ στις 2 μ.μ., ενώ η διακοπή της κυκλοφορίας αποφασίστηκε λίγα λεπτά μετά τις 4 μ.μ. και ενώ ήταν ήδη αργά.

Ερωτήματα όμως ανακύπτουν και για την αντίδραση των υπευθύνων της Τροχαίας, και συγκεκριμένα του τμήματος Τροχαίας Αττικής Οδού, με την πληροφορία πάντως ότι ζήτησαν στις 10 π.μ. από τα στελέχη της παραχωρησιούχου να διακόψουν την κίνηση στον αυτοκινητόδρομο να διαψεύδεται τόσο από την εταιρεία όσο και από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Είδαν ή όχι ότι η κυκλοφορία στην Αττική Οδό καθίσταται δυσχερής; Και εάν ναι, εισηγήθηκαν στους υπευθύνους της παραχωρησιούχου να διακοπεί η κυκλοφορία των φορτηγών, όπως συνέβη στην εθνική οδό, όπου από νωρίς το πρωί της Δευτέρας βρέθηκε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής Σπύρος Λάσκος;

Το άρθρο 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εξάλλου, προβλέπει ρητώς ότι σε περίπτωση που συντρέχουν «ιδιαίτεροι λόγοι ασφαλείας» η απόφαση για διακοπή της κυκλοφορίας μπορεί να ληφθεί από τις «κατά τόπους αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις ή διευθύνσεις Τροχαίας».

Πάντως, ένα ακόμα στοιχείο ενδεικτικό της προβληματικής αντίδρασης των υπευθύνων της Αττικής Οδού στην κακοκαιρία είναι το γεγονός ότι τα εκχιονιστικά που βρίσκονταν στον κόμβο της Κατεχάκη και είχαν ως αποστολή να κρατήσουν ανοικτή την περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού έμειναν από καύσιμα. Χρειάστηκε μάλιστα η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να μεταφερθεί στο σημείο πετρέλαιο με μπιτόνια. Οταν όμως αυτό συνέβη, είχε ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς λόγω συσσώρευσης χιονιού η κίνηση στην περιφερειακή Υμηττού είχε καταστεί αδύνατη.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

«Παγοδρόμιο» ολόκληρες γειτονιές

Πολιτική Προστασία κατά Αττικής Οδού: «Ψευδείς ισχυρισμοί της εταιρείας»

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή