Υψηλά ποσοστά τηλεκπαίδευσης στην κακοκαιρία

Υψηλά ποσοστά τηλεκπαίδευσης στην κακοκαιρία

Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα εξ αποστάσεως μαθήματα χθες στην Αττική και σε όσες άλλες περιοχές –κυρίως στην Κρήτη– με απόφαση της τοπικής αυτοδιοίκησης τα σχολεία έμειναν κλειστά λόγω καιρικών συνθηκών.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα εξ αποστάσεως μαθήματα χθες στην Αττική και σε όσες άλλες περιοχές –κυρίως στην Κρήτη– με απόφαση της τοπικής αυτοδιοίκησης τα σχολεία έμειναν κλειστά λόγω καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, το μικρό ποσοστό των εκπαιδευτικών που απείχε προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας, που φέρεται να αναζήτησε τους λόγους αποχής. Και κάποιοι άλλαξαν γνώμη…

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, χθες σε αναστολή λειτουργίας ήταν περίπου 31.900 τμήματα γενικής παιδείας εξαιτίας της κακοκαιρίας. Πριν από τις 9 π.μ. ήδη λειτουργούσαν 31.140 ψηφιακές τάξεις, το 97,6%. Εκτός από τις μεμονωμένες περιπτώσεις εκπαιδευτικών που απουσίασαν, για τα τμήματα που δεν λειτούργησαν καθόλου –συνολικά 760– διοικητικά στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου και των περιφερειών εκπαίδευσης κάλεσαν τους διευθυντές των σχολείων ρωτώντας τον λόγο. Οι σύλλογοι διδασκόντων γενικά επικαλούνται την υπουργική απόφαση με αριθμό 111525/ΓΔ4/9-9-2022, η οποία ορίζει ότι «εφόσον οι εκπαιδευτικοί αδυνατούν να παράσχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση με δικά τους μέσα, υποχρεούνται να προσέρχονται στο σχολείο τους, προκειμένου να κάνουν χρήση του εξοπλισμού της σχολικής μονάδας». Αρα, όπως χαρακτηριστικά λέει απόφαση συλλόγου σχολείου της Αγίας Παρασκευής, αφού το σχολείο είναι κλειστό με απόφαση της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκείνοι δεν κάνουν τηλεμάθημα.

Το μικρό ποσοστό των εκπαιδευτικών που απείχε προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας – Κριτική από Φίλη και ΔΟΕ.

Καθώς ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης και διοικητικά στελέχη ενημέρωσαν τους διευθυντές των σχολείων ότι είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση, υπήρξαν περιπτώσεις συλλόγων –ενδεικτικά σε Πειραιά και Βριλήσσια– που ανακάλεσαν την απόφασή τους, αποδεικνύοντας ότι δεν έλειπαν οι υπολογιστές από το σπίτι, αλλά ότι η απόφαση ήταν πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό οι ομοσπονδίες έκαναν λόγο για εκφοβισμό, ενώ διατάχθηκε ΕΔΕ για εκπαιδευτικό που φέρεται να εξύβρισε τον γενικό γραμματέα, όπως ειπώθηκε. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος μίλησε για «αυταρχισμό και αποποίηση ευθυνών από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ που, αντί να φροντίσει να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, για την άμεση επισκευή όποιων ζημιών μπορεί να έχουν γίνει σ’ αυτά, την εξασφάλιση της θέρμανσης κ.λπ., αναζητά ενόχους όπου δεν έγινε τηλεκπαίδευση αποκλειστικά και μόνο μεταξύ των εκπαιδευτικών». Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης συντάχθηκε με τις ομοσπονδίες και ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «να σταματήσει τώρα τηλεφωνήματα και εκφοβισμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή