Απόφαση ΚΥΣΕΑ για οριακές αλλαγές στην ηγεσία Ε.Δ.

Απόφαση ΚΥΣΕΑ για οριακές αλλαγές στην ηγεσία Ε.Δ.

Στις ελάχιστες δυνατές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) κατέληξε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ελάχιστες δυνατές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) κατέληξε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Oπως ήταν αναμενόμενο, αποστρατεύθηκε ο αρχηγός ΓΕΑ Γιώργος Μπλιούμης, στον οποίο αποφασίστηκε να απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου αρχηγού ΓΕΑ. Ο κ. Μπλιούμης αποστρατεύεται έχοντας κερδίσει την εκτίμηση απάντων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας μεταξύ άλλων για τον υποδειγματικό και ταχύτατο τρόπο με τον οποίο το ΓΕΑ επί των ημερών του κατόρθωσε να εντάξει σε χρόνο-ρεκόρ τα πρώτα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων τύπου Rafale.

Στη θέση του αρχηγού ΓΕΑ τοποθετείται ο αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια διετέλεσε αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ). Ο νέος αρχηγός ΓΕΑ έχει οικογενειακή παράδοση, καθώς είναι γιος του πεσόντος εν ώρα καθήκοντος στις 29 Μαΐου 1979 αντισμήναρχου Αθανάσιου Μπουρολιά. Τη θέση του αρχηγού ΑΤΑ αναλαμβάνει ο αντιπτέραρχος Γιώργος Φασούλας.

Νέος αρχηγός ΓΕΑ ο αντιπτέραρχος Θ. Μπουρολιάς, παράταση θητείας για τους αρχηγούς ΓΕΣ, και ΓΕΝ – Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος ο Αλ. Ράπανος.

Οι τοποθετήσεις αυτές στην κορυφή της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) επιφέρουν και μια μικρή αλλαγή στο ΓΕΕΘΑ. Ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Γιάννης Δρυμούσης αναλαμβάνει ταυτόχρονα και ως επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, θέση την οποία κατείχε ο κ. Φασούλας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η παράταση της θητείας του αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση ως αρχηγού ΓΕΣ, αλλά και του αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ως αρχηγού ΓΕΝ κατά ένα ακόμη έτος.

Οι κ. Λαλούσης και Πετράκης βρίσκονται στις θέσεις των αρχηγών ΓΕΣ και ΓΕΝ ήδη για δύο χρόνια και τους πιστώνονται προσωπικά μια σειρά από κρίσιμες τεχνικές αποφάσεις που συνδέονται με την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς (Σ.Ξ.)  και του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.). Στην περίπτωση του κ. Λαλούση η εξάντληση του ορίου της τριετούς θητείας του αρχηγού ΓΕΣ είναι ιδιαίτερα σπάνια για τα δεδομένα του Στρατού Ξηράς, καθώς τα τελευταία 18 χρόνια οι προκάτοχοί του αποστρατεύονταν στο ένα ή στα δύο χρόνια.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος συμπλήρωσε δύο χρόνια στη θέση, κάτι που σημαίνει ότι δυνητικά μπορεί να παραμείνει ακόμα δύο. Η θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι τριετούς θητείας με δυνατότητα επέκτασης για ακόμα ένα. Με βάση τις χθεσινές αποφάσεις, εκείνο που απομένει να φανεί είναι τι θα γίνει σε διάφορες επιτελικές θέσεις και στους τρεις κλάδους. Αυτές θα κριθούν, όπως γίνεται κάθε χρόνο, στις αρχές Μαρτίου, κατά πάσα πιθανότητα την 1η του μήνα. Εν ολίγοις τον Μάρτιο μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές σε κρίσιμες διοικήσεις, Σώματα Στρατού και λοιπούς μείζονες σχηματισμούς. Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αυτεπάγγελτη αποστρατεία του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη. Νέος αρχηγός του Π.Σ. επελέγη ο αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή