ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύοσμος: Άγρια επίθεση εθνικιστών σε μαθητή πρόσφυγα

Τα περισσότερα άτομα της εθνικιστικής ομάδας φαίνεται ότι σχετίζονται με το ΕΠΑΛ Ευόσμου

Εύοσμος: Άγρια επίθεση εθνικιστών σε μαθητή πρόσφυγα

Καταλήψεις σχολείων, επιθέσεις σε προσφυγόπουλα, απειλές, ξυλοδαρμοί μαθητών, εκφοβισμός εκπαιδευτικών, είναι μόνο μερικά από όσα φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα μέλη εθνικιστικών οργανώσεων που δρουν εντός και εκτός σχολείων στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Μέσα από ρεπορτάζ του GRTimes.gr, αποκαλύπτεται ο τρόπος που δρα στην περιοχή η ομάδα των περίπου 15 ατόμων, που εντάσσεται στον εθνικιστικό χώρο. Τα περισσότερα άτομα, όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες, φαίνεται ότι σχετίζονται με το ΕΠΑΛ Ευόσμου, το οποίο πρόσφατα απασχόλησε ξανά την επικαιρότητα μετά το επεισόδιο με ξυλοδαρμό ατόμων που μοίραζαν απ’ έξω έντυπο υλικό με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να καταλήξει στο νοσοκομείο, τις καταλήψεις με τα φασιστικά συνθήματα και τα καλέσματα για συσπείρωση στον ακροδεξιό χώρο από την Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης (ΕΝΕΘ).

Τα κρούσματα φασισμού αλλά και βίαιων επιθέσεων στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και στην ευρύτερη περιοχή, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν μεμονωμένα. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με καταγγελίες και μαρτυρίες στο GRTimes.gr, συγκεκριμένη ομάδα που αποτελείται από περίπου 15 άτομα, φαίνεται πως δρα οργανωμένα, πραγματοποιεί επιθέσεις, απειλεί και δεν διστάζει να τρομοκρατήσει και να ξυλοκοπήσει ακόμα και ανήλικους πρόσφυγες που πηγαίνουν σε σχολεία της περιοχής.

Εύοσμος: Άγρια επίθεση εθνικιστών σε μαθητή πρόσφυγα-1
GRTimes.gr

 

Η άγρια επίθεση σε προσφυγόπουλο

Μόλις λίγες ημέρες πριν από το κλείσιμο το σχολικών μονάδων για τις διακοπές των Χριστουγέννων και σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, ένας 15χρονος πρόσφυγας μαθητής του Διαπολιτισμικού Λυκείου Ευόσμου πέφτει θύμα ατόμων του εθνικιστικού χώρου όταν δέχεται άγρια επίθεση με μπουνιές, κλωτσιές αλλά και σιδερογροθιά την ώρα που περιμένει το λεωφορείο μετά τη λήξη των μαθημάτων του για να επιστρέψει στη δομή Διαβατών όπου διαμένει, λίγα μέτρα μακριά από το σχολείο του.

«Λίγο πριν τα Χριστούγεννα και μεσημεριανές ώρες, μπήκαν μέσα στο σχολείο μας στο σχόλασμα κάποια παιδιά από τα ΕΠΑΛ Ευόσμου. Ήταν περίπου έξι άτομα και δεν ξέρω αν και πόσοι άλλοι περίμεναν έξω από το σχολείο. Μας είπαν ότι τα “ξένα” παιδιά, οι πρόσφυγες του Γυμνασίου τους επιτέθηκαν και ότι τους ψάχνουν. Τους ρώτησα τι έγινε και τους επιτέθηκαν τα παιδιά που πηγαίνουν Πρώτη και Δευτέρα γυμνασίου, δηλαδή είναι μόλις 12 ετών. Μου απάντησαν ότι ‘έτρεξαν επάνω μας και έριξαν τον έναν κάτω’. Μετά όμως έμαθα ότι δεν είχαν διηγηθεί όλο το περιστατικό», περιγράφει καθηγήτρια του σχολείου στο GRTimes.gr που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της για λόγους ασφαλείας.

«Είχε προηγηθεί η επίθεση από παιδιά του ΕΠΑΛ Ευόσμου σε έναν μαθητή του σχολείου μας που πηγαίνει στο Διαπολιτισμικό Λύκειο, την ώρα που περίμενε το λεωφορείο. Έπεσαν επάνω του, του έσπασαν τα γυαλιά που φορούσε και τον χτύπησαν, με αποτέλεσμα περίπου οκτώ παιδιά του γυμνασίου, 12 ετών, να βγουν για να υπερασπιστούν τον φίλο τους», εξηγεί η εκπαιδευτικός. Η ίδια συμπληρώνει ότι, όπως πληροφορήθηκαν στη συνέχεια, στην ενέδρα που έστησαν για να ξυλοκοπήσουν τον μαθητή τα άτομα τον χτυπούσαν ακόμα και με σιδερογροθιά.

Εύοσμος: Άγρια επίθεση εθνικιστών σε μαθητή πρόσφυγα-2
GRTimes.gr

Περιμένουν έξω από το σχολείο για να επιτεθούν σε προσφυγόπουλα

Ο μαθητής που δέχτηκε την άγρια επίθεση από άτομα που φέρονται να ανήκουν στον εθνικιστικό χώρο, για έναν μήνα δεν πήγε ξανά στο σχολείο, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και οι γονείς του φοβόντουσαν μην υπάρξει νέα επίθεση εις βάρος του. Αρχές της εβδομάδας ο μαθητής, αν και φοβισμένος, πήγε για να παρακολουθήσει ξανά τα μαθήματά του στο σχολείο και ακολούθησε νέο περιστατικό, αυτή τη φορά εκφοβισμού, όμως χάρη στην άμεση αντίδραση της συνοδού των ανηλίκων και εκπαιδευτικών του σχολείου αποτράπηκαν τα χειρότερα.

Άτομα από το ΕΠΑΛ Ευόσμου, οι οποίοι πληροφορήθηκαν ότι ο μαθητής επέστρεψε στο σχολείο, πήγαν την επόμενη ημέρα και τον περίμεναν έξω από το προαύλιο. «Η συνοδός των προσφυγόπουλων που έχει την ευθύνη να τα μεταφέρει από τη δομή των Διαβατών που διαμένουν, στο σχολείο και πίσω, άκουσε τον έναν από τα πέντε άτομα να μιλάει στο τηλέφωνο και να λέει: “Ελάτε, θα ρίξουμε ξύλο”. Όπως ήταν αναμενόμενο, ειδικά μετά από ότι είχε προηγηθεί, η γυναίκα έτρεξε αμέσως να μας ειδοποιήσει για να δούμε τι θα κάνουμε καθώς δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τα παιδιά να βγουν μόνα τους από το σχολείο». Το περιστατικό σημειώθηκε μόλις την περασμένη Τρίτη 25/1, ενώ τα άτομα παραδέχθηκαν ότι είναι από το ΕΠΑΛ Ευόσμου, λέγοντας ότι το σχολείο τους έχει κατάληψη και ψάχνουν το Διαπολιτισμικό Λύκειο.

Οι μαθητές πρόσφυγες χρειάστηκε να φύγουν από το σχολείο και να τους συνοδεύσουν έως να επιβιβαστούν στο λεωφορείο για τη δομή τρεις εκπαιδευτικοί μαζί με τη συνοδό, υπό τον φόβο νέας επίθεσης.

Όπως είναι φυσικό, μετά και από αυτό το συμβάν, πάρα πολλά προσφυγόπουλα φοβούνται να πάνε στο σχολείο και έχουν τρομοκρατηθεί με αποτέλεσμα να μη συμμετέχουν στα μαθήματά τους.

Όπως περιγράφει μητέρα μαθητή του σχολείου που δέχτηκε να μιλήσει στο GRTimes.gr, οι γονείς είναι ευαισθητοποιημένοι και χαρακτήρισε αρκετά σοβαρό το θέμα που προέκυψε με την επίθεση στον 16χρονο. Σημείωσε ότι, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έχει επικοινωνήσει με τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον διευθυντή του σχολείου, προκειμένου να δουν πώς μπορεί να επιλυθεί αυτή η κατάσταση, να προστατευτεί το παιδί και να μη φοβάται να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο σχολείο. «Κάθε παιδί, είτε είναι πρόσφυγας είτε είναι Έλληνας, θα πρέπει να έρχεται σχολείο χωρίς να το εκφοβίζει κανένας», είπε.

Η ίδια περιέγραψε ότι στην περιοχή του Ευόσμου, «έχουμε θέματα με παιδιά που ανήκουν σε κάποιες συμμορίες ή φασιστοειδή, όπως ακούγεται. Εκφοβίζουν παιδιά, εκφοβίζουν καθηγητές και από ότι μάθαμε και το συγκεκριμένο παιδάκι. Το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε πριν τις γιορτές, προπηλάκισαν το παιδί και έφτασαν στο σημείο να πάει στο νοσοκομείο», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Πηγή: GRTimes.gr

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr