Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Το αποτύπωμα του εγκλωβισμού στον ψυχισμό μας

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Το αποτύπωμα του εγκλωβισμού στον ψυχισμό μας

Εντονος θυμός, εφιάλτες, φοβίες, ταχυπαλμίες είναι ορισμένες αντιδράσεις που μπορεί να εκδηλώσουν το επόμενο χρονικό διάστημα όσοι βρέθηκαν στο μάτι της χιονοθύελλας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονος θυμός, εφιάλτες, φοβίες, ταχυπαλμίες είναι ορισμένες αντιδράσεις που μπορεί να εκδηλώσουν το επόμενο χρονικό διάστημα όσοι βρέθηκαν στο μάτι της χιονοθύελλας τις προηγούμενες ημέρες. Ο πολύωρος εγκλωβισμός μέσα σε ένα παγωμένο αυτοκίνητο ή η πολυήμερη απομόνωση σε ένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ούτε δυνατότητα διαφυγής, θα αφήσουν αναμφίβολα αποτύπωμα στον ψυχισμό τους. «Δεν πρέπει να υποτιμάμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις από όλη αυτή την περιπέτεια που έζησαν χιλιάδες άνθρωποι», επισημαίνει η ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Ρώτα. «Και οι μεν και οι δε βίωσαν μια πρωτόγνωρη κατάσταση: όσοι εγκλωβίστηκαν στην Αττική οδό βρίσκονταν σε ελάχιστη απόσταση από το σπίτι τους, στο οποίο δεν ήξεραν αν και πότε θα φτάσουν, ήταν περιστοιχισμένοι από ανθρώπους που δεν μπορούσαν να τους βοηθήσουν, ενώ κανένας υπεύθυνος δεν τους έδινε οδηγίες ούτε καν τους συμπαραστεκόταν με κάποιον τρόπο (π.χ. μηνύματα ψυχολογικής υποστήριξης μέσω κινητού)», τονίζει η κ. Ρώτα. «Σε ανάλογο αδιέξοδο ήταν και οι κατ’ οίκον εγκλωβισμένοι, πολλοί εκ των οποίων χρειάστηκε να διακομισθούν σε νοσοκομείο ή να μεταφερθούν σε χώρο με ηλεκτροδότηση, αλλά ήταν αδύνατη η μετακίνησή τους λόγω των κλειστών δρόμων κ.ά.».

Σε πολλούς από τους εγκλωβισμένους πέρασε σίγουρα η σκέψη ότι θα μπορούσαν να πεθάνουν μέσα στο όχημα ή το σπίτι τους, μόνοι και αβοήθητοι, ίσως κάποιοι εκδήλωσαν κρίσεις πανικού ή βρέθηκαν πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο. «Ο εγκλωβισμός γεννάει ούτως ή άλλως τον φόβο του θανάτου» σημειώνει η κ. Ρώτα. Κάποιες φορές ενδέχεται ο φόβος του θανάτου να είναι ασυνείδητος, αλλά άπαξ και ανησυχήσουμε για τη ζωή μας, αυτό περνάει ως «μήνυμα» στον ψυχισμό μας.

«Αυτή τη δύσκολη εμπειρία επιφύλασσε η “Ελπίδα” σε ανθρώπους με ήδη επιβαρυμένο ψυχισμό από τον μακροχρόνιο εγκλεισμό», προσθέτει, «οι περιορισμοί σε συνδυασμό με τον φόβο του θανάτου λόγω κορωνοϊού συνεπάγονται μια πολύ μεγάλη πίεση». Εξ ου και έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι κρίσεις πανικού. «Εργάζομαι είκοσι πέντε χρόνια ως ψυχολόγος, ποτέ δεν κλήθηκα να διαχειριστώ τόσα πολλά περιστατικά». Οι κρίσεις πανικού αποτελούν υπό μία έννοια μια «εκτόνωση», έναν μηχανισμό άμυνας, «προϋποθέτουν συσσωρευμένη πίεση και συνδέονται με τον φόβο του θανάτου». Η επανάληψη τέτοιων κρίσεων εξουθενώνουν. «Αν κάποιος απευθυνθεί έγκαιρα σε ειδικό, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται εύκολα».

Δεν θα πρέπει, επομένως, να παραξενευτούν όσοι εκδηλώσουν αντιδράσεις που δεν είχαν προηγουμένως. «Μπορεί να εκφράζουν έντονο θυμό, να έχουν τάσεις απόσυρσης, κακό ύπνο, εφιάλτες, να μην αντέχουν τη συνύπαρξη με πολύ κόσμο, να έχουν ταχυπαλμία ή εφιδρώσεις στο πλαίσιο του μετατραυματικού στρες – όταν θα βρεθούν σε ανάλογες συνθήκες, να οδηγούν π.χ. σε κάποιο τούνελ». Οσοι εγκλωβίστηκαν από την κακοκαιρία θα πρέπει να αξιολογήσουν το βίωμα. «Αν διαπιστώσουν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να το συνδέσουν με τα γεγονότα· οι συνδέσεις μάς βοηθούν πάντοτε να ηρεμούμε, καθώς μας δίνουν μια ερμηνεία».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Τις πταίει; Ουδείς; Κάποιοι; Όλοι;

Αποζημιώσεις για όσους έμειναν χωρίς ρεύμα πάνω από 24 ώρες

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή