Δημιουργία μιας νέας γενιάς αιμοδοτών

Δημιουργία μιας νέας γενιάς αιμοδοτών

«Το ήξερες ότι το αίμα λήγει σε ένα μήνα μετά την προσφορά του; Θυμήσου το ραντεβού σου για αιμοδοσία κάθε τρεις μήνες». Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα της καμπάνιας του προγράμματος «αιμοδοσία365» που ξεκίνησε χθες στην Αττική.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ήξερες ότι το αίμα λήγει σε ένα μήνα μετά την προσφορά του; Θυμήσου το ραντεβού σου για αιμοδοσία κάθε τρεις μήνες». Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα της καμπάνιας του προγράμματος «αιμοδοσία365» που ξεκίνησε χθες στην Αττική και στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς καλά ενημερωμένων εθελοντών αιμοδοτών.

Οπως τονίζει η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, Μαριάννα Πολίτου, καθηγήτρια Αιματολογίας – Ιατρικής των Μεταγγίσεων, διευθύντρια Ν.Υ. Αιμοδοσίας του Αρεταίειου νοσοκομείου, «δυστυχώς ακόμα και σήμερα μόνο το 60% του αίματος που συλλέγεται στην Ελλάδα προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες και το υπόλοιπο από δότες αντικατάστασης (π.χ. συγγενικό περιβάλλον), και ενώ σε καταστάσεις ανάγκης, όπως στο Μάτι, υπήρξε ανταπόκριση αιμοδοτών, δεν πρόσφεραν ξανά αίμα. Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι δυνατή η εφαρμογή στρατηγικής και προγραμματισμού των αιμοληψιών βάσει των αναγκών και να παρατηρούνται πολλές φορές μέσα στον χρόνο σημαντικές ελλείψεις αίματος. Το πρώτο μήνυμα του “αιμοδοσία365” είναι αποτέλεσμα έρευνας ότι η πλειονότητα των πολιτών δεν γνωρίζει ότι το αίμα έχει ημερομηνία λήξης –περίπου ένα μήνα–, για αυτό και υπάρχει συνεχής ανάγκη αναπλήρωσης των αποθεμάτων».

Καμπάνια στην Αττική με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και την προσέλκυση τακτικών εθελοντών.

Το «αιμοδοσία365» είναι ένα πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ που υλοποιείται με την υποστήριξη του κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Λάτση. Εχει ως αποστολή την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών που στοχεύουν στην εκπαίδευση μιας καινούργιας γενιάς συνειδητοποιημένων αιμοδοτών που θα υιοθετήσουν την κουλτούρα της επαναλαμβανόμενης αιμοδοσίας. Το περιεχόμενο της δράσης είναι αποτέλεσμα πολυετούς και συνεχιζόμενης έρευνας που αφορά τα κίνητρα που προάγουν και τους παράγοντες που αποτρέπουν τη συνειδητοποιημένη εθελοντική αιμοδοσία.

Εκτός από τη διοργάνωση αιμοδοσιών σε χώρους εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, η δράση περιλαμβάνει τη δημιουργία εξειδικευμένου υλικού προσέλκυσης αιμοδοτών που θα έχει παραχθεί έπειτα από επιστημονική ανάλυση των αναγκών, φόβων και προσδοκιών τους. Θα περιλαμβάνει αφίσες και βίντεο, αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και προτυποποιημένα ερωτηματολόγια για τον αιμοδότη βάσει των οποίων θα επαναπροσδιορίζεται η δράση. Επιπλέον, θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία. Για τον πρώτο χρόνο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε τέσσερα σχολεία της Ελλάδας και έχει ήδη ξεκινήσει στο 7ο ΤΕΛ Πατρών και στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Εκπαιδευτική Αναγέννηση». Παράλληλα, και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, θα εκπαιδευθούν οι προσελκυτές των αιμοδοτών από όλες τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή