Κόσμος ανδρικός, αδίστακτος

Κόσμος ανδρικός, αδίστακτος

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δολοφονία ενός 19χρονου σοκάρει για πολλούς λόγους. Πολύ δε περισσότερο όταν ακούς τη φράση «έγινε για οπαδικές διαφορές», ή κάτι τέτοιο. Πώς μπορεί κάποιος να σκοτώσει έναν άνθρωπο για οπαδικές διαφορές, αναρωτιέμαι.

Μετέπειτα ανακαλούνται αυθόρμητα γεγονότα από τη μνήμη μου. Πηγαίνω στο γήπεδο, από τα δώδεκά μου και εκπαιδεύτηκα στον «ναό» που δοξάζεται η ωμή, κτηνώδης πολλές φορές «ανδροπρέπεια»: άνδρες που βρίζουν και χειρονομούν με κέντρο τα γεννητικά τους όργανα και τις βρισιές όπου το σεξ είναι ισοδύναμο της ταπείνωσης και του πόνου. Ανδρες που φτύνουν, που πετούν μπουκάλια και αντικείμενα που προκαλούν πόνο, άνδρες που απειλούν, άνδρες που επιτίθενται, που γρονθοκοπούν, άνδρες, βίαιοι άνδρες…

Πόσες φορές φοβήθηκα για τη ζωή μου πηγαίνοντας σ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα; Αρκετές; Μάλλον ναι. Θυμάμαι μια φορά στην Αθήνα είχα πάει να δω τον ΠΑΟΚ, και οπαδοί της αντίπαλης ομάδας έξω από το γήπεδο μετά το τέλος του αγώνα, όλοι τους άνδρες βέβαια, ζητούσαν επιτακτικά και απειλητικά να δουν ταυτότητες από όποιον τους φαινόταν «ύποπτος». Πώς διάλεγαν τα άτομα, δεν το κατάλαβα. Φώναξαν στον διπλανό μου «ταυτότητα ρε», εγώ προχώρησα σιωπηλά, σκυφτός. Τι θα γινόταν αν έβλεπαν στην ταυτότητα: «τόπος γέννησης: Θεσσαλονίκη, αστυνομικό τμήμα Τούμπας»; Ευτυχώς δεν έμαθα.

Το μοντέρνο ποδόσφαιρο υποκριτικά διατείνεται πως καθάρισε τη βία. Πόση υποκρισία. Κάνοντας το ποδόσφαιρο ένα ακριβό χόμπι, στην Ευρώπη κυρίως, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις οπαδών, στην Ελλάδα κυρίως, ίσως έβγαλαν τη βία μέσα από τις κερκίδες και τη μετέφεραν στους δρόμους. Μόνο στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια υπάρχουν δύο νεκροί και κάμποσοι τραυματίες από μαχαιρώματα και πυροβολισμούς «οπαδικούς».

Ας μη γελιόμαστε, η συζήτηση για την «οπαδική βία» σκεπάζει για να μην πω «ξεπλένει» το βαθύτερο ζήτημα ταμπού. Ο κόσμος της πατριαρχίας είναι ένας κόσμος που μεταδίδει διαρκώς τη βία˙ κόσμος γεμάτος τυφλή ναρκισσιστική και εγωιστική βία: το παιδί που ήταν άλλη ομάδα, η γυναίκα που «αντιμίλησε». Ενίοτε αυτός ο σκληρός ανδρικός κόσμος εκτός από βίαιος γίνεται και αδίστακτος.

* Ο κ. Νίκος Μαραντζίδης είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή