Κορωνοϊός: Στην Ελλάδα το εμβόλιο Novavax

Κορωνοϊός: Στην Ελλάδα το εμβόλιο Novavax

Θα αρχίσει να χορηγείται τον Μάρτιο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει στη χώρα μας η χορήγηση του πρωτεϊνικού εμβολίου της Novavax έναντι του SARS-CoV-2. Οπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 474.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου. Οι πρώτες 168.000 δόσεις πρόκειται να φτάσουν στη χώρα μας στις 21 Φεβρουαρίου.

Το εμβόλιο της Novavax θα ενταχθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας από τις αρχές Μαρτίου και θα χορηγείται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις και δεν έχει παρασκευαστεί με βάση την τεχνολογία mRNA αλλά στηρίζεται στην τεχνολογία με την οποία παρασκευάζονται πιο κλασικά εμβόλια όπως της γρίπης ή του τετάνου, γεγονός που ενδεχομένως πείσει κάποιους σκεπτικιστές να κάνουν το εμβόλιο.

Εως χθες είχαν εμβολιαστεί στη χώρα μας με έστω μία δόση του εμβολίου περισσότεροι από 7.760.000 πολίτες (73,8% του γενικού πληθυσμού), ενώ 7.330.000 είχαν κάνει και τις δύο δόσεις (69,8%). Και την αναμνηστική δόση είχαν κάνει 4.880.000 πολίτες, ενώ επιπλέον 200.000 είχαν προγραμματίσει ραντεβού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και με μικρούς ρυθμούς, αυξάνεται και ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 ετών που επιλέγουν να εμβολιαστούν. Οπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, από την προηγούμενη Δευτέρα έως και χθες είχαν προγραμματιστεί 10.000 νέα ραντεβού από άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας του πληθυσμού.

Γίνεται σε δύο δόσεις και στηρίζεται στην τεχνολογία με την οποία παρασκευάζονται τα εμβόλια της γρίπης και του τετάνου.

Εν τω μεταξύ, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 103 νέους θανάτους ασθενών με COVID-19, εκ των οποίων το 92% ήταν ηλικίας 60 ετών και άνω. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 563 ασθενείς. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν χθες ήταν 24.308.

Οπως τόνισε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, μπορεί τα εμβόλια ακόμα και με την τρίτη δόση να μην εμποδίζουν σημαντικά τη μετάδοση της νόσου (50% αποτελεσματικότητα), ωστόσο η τρίτη δόση προλαμβάνει τον θάνατο λόγω COVID-19 σε ποσοστό 95% έπειτα από δύο εβδομάδες, και την εισαγωγή σε νοσοκομείο σε ποσοστό που κυμαίνεται από 83% έως 90% με διάρκεια προστασίας πέραν των τριών μηνών.  

Σε ό,τι αφορά στην υποπαραλλαγή της «Ομικρον», η κ. Θεοδωρίδου εκτίμησε ότι ίσως είναι πιο μεταδοτική, αλλά δεν αυξάνει την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου. Σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι η μεταδοτικότητα της Ομικρον 2 φαίνεται να είναι 1,5 φορά μεγαλύτερη σε σχέση με το στέλεχος που έχει επικρατήσει τώρα.

Η τέταρτη δόση

Τέλος, η καθηγήτρια αναφέρθηκε στον σκεπτικισμό που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο για την τέταρτη δόση. Επικαλέστηκε τις δηλώσεις του πρώην διευθυντή του ΕΜΑ σύμφωνα με τον οποίο η επαναλαμβανόμενη σε μικρά διαστήματα χορήγηση δόσεων δεν είναι μία βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική, αλλά και τη θέση του ΠΟΥ ότι η αύξηση των δόσεων δεν θα αποτρέψει ενδεχόμενες νέες παραλλαγές του ιού, και ότι λύση θα είναι μόνο ένα εμβόλιο που θα προστατεύει από τη μετάδοση της νόσου και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή