Τι κάνουμε αν «συναντήσουμε» λύκο

Τι κάνουμε αν «συναντήσουμε» λύκο

Κινδυνεύουν οι κάτοικοι των περιοχών που γειτνιάζουν σε δάση ή τα κατοικίδιά τους από την παρουσία των λύκων;

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την άγρια ζωή καλό είναι να τηρείται το «από μακριά κι αγαπημένοι», όμως με την επανάκαμψη ειδών όπως ο λύκος σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Αττικής (Πάρνηθα, Γεράνεια, Κιθαιρώνας) κάποιες «συναντήσεις» είναι μοιραίες. Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Κινδυνεύουν οι κάτοικοι των περιοχών που γειτνιάζουν σε δάση ή τα κατοικίδιά τους από την παρουσία των λύκων; Τι δείχνει η αναζήτηση τροφής κοντά σε περιαστικές περιοχές από τους λύκους; Με ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε χθες, η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» λύνει όλες τις απορίες.

Οι λύκοι είναι τροφικά ευέλικτοι. Το διαιτολόγιό τους περιλαμβάνει από μεγάλα φυτοφάγα θηλαστικά μέχρι μικρότερα ή μεσαίου μεγέθους θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων και κατοικίδιων ζώων, εφόσον είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα, καθώς και πτώματα ή οικιακά απορρίμματα ανάλογα με την περιοχή και την εποχή. Η αναζήτηση τροφής κοντά σε περιαστικές περιοχές από τους λύκους είναι ένδειξη προσαρμογής και αυτής της τροφικής ευελιξίας, και καθορίζεται από απλές αρχές εξοικονόμησης ενέργειας. Σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται και σχετίζεται με επιθετική συμπεριφορά και δεν προκαλείται από αυτήν. Παρ’ όλα αυτά, η προσέγγιση σε περιαστικές περιοχές οδηγεί σταδιακά σε εξοικείωση των λύκων με τον άνθρωπο, πράγμα που, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να απειλήσει την ανθρώπινη ασφάλεια. Πάντως, η συχνότητα τραυματισμών ανθρώπων από λύκους είναι πολλαπλάσια μικρότερη σε σχέση με τραυματισμούς ανθρώπων από επιθέσεις σκύλων.

Οι λύκοι έλκονται ιδιαίτερα από τα σκυλιά κυρίως για τρεις λόγους: Επειδή τα θεωρούν ανταγωνιστές για θηράματα και ζωτικό χώρο, επειδή τα προτιμούν ως τροφικές πηγές όταν άλλα θηράματα δεν είναι διαθέσιμα ή είναι επικίνδυνα (π.χ. ενήλικοι αγριόχοιροι) ή, τέλος, επειδή τα αντιλαμβάνονται ως πιθανούς συντρόφους για αναπαραγωγή ή ακόμη και για παιχνίδι. Νεαροί και άπειροι λύκοι ή μοναχικοί λύκοι σε διασπορά είναι πιο πιθανόν να αναπτύξουν παρόμοιες συμπεριφορές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συγκεκριμένες αγέλες λύκων εξειδικεύονται στη θήρευση σκύλων.

Οπως τονίζει η «Καλλιστώ», τα οικόσιτα σκυλιά κατά τη διάρκεια της νύχτας θα πρέπει να διανυκτερεύουν σε περίφραξη που θα είναι ικανού ύψους (ιδανικά πάνω από 2 μέτρα). Δεν θα πρέπει να υπάρχουν κενά στην επαφή τους με το έδαφος. Στις περιπτώσεις μεγάλων χιονοπτώσεων, μειώνεται σημαντικά το λειτουργικό ύψος της περίφραξης. Θεμιτό είναι να χρησιμοποιείται κάποιος αυτόματος φωτισμός περιμετρικά και η πυκνή βλάστηση να καθαρίζεται.  Σε βόλτες των σκύλων με τον ιδιοκτήτη τους στην ύπαιθρο θα πρέπει να προκαλείται κάποιος θόρυβος για να δηλώνεται η παρουσία των ανθρώπων που τα συνοδεύουν.

Σε περίπτωση συνάντησης με λύκο/λύκους και όταν το ζώο/α είναι σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι, παρακολουθούμε τη συμπεριφορά του/τους (συχνά παρατηρούν τους ανθρώπους από περιέργεια και όχι επιθετική διάθεση) και ποτέ δεν προσεγγίζουμε τα ζώα. Καλούμε τον σκύλο μας κοντά μας. Σε περίπτωση που ο λύκος ή οι λύκοι πλησιάζουν, εκφραζόμαστε με επιθετικό τόνο φωνής, κάνοντας κάποια βήματα μπροστά και κάνοντας τον εαυτό μας να φαίνεται μεγαλύτερος (π.χ. σηκώνουμε τα χέρια ψηλά κουνώντας ένα ρούχο). Δεν τρέχουμε ποτέ στην αντίθετη κατεύθυνση. Σε περιπτώσεις ή περιόδους που έχουν αναφερθεί περιστατικά συχνών εμφανίσεων λύκων σε περιαστική περιοχή, δεν αφήνουμε χωρίς επίβλεψη μικρής ηλικίας παιδιά να μετακινούνται ή να παίζουν μόνα τους στην ύπαιθρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή