Κορωνοϊός: Καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι αθώα για τους ηλικιωμένους

Κορωνοϊός: Καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι αθώα για τους ηλικιωμένους

«Οι συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους είναι είτε ανεμβολίαστοι είτε μερικώς εμβολιασμένοι»

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εξακοκολουθούμε να έχουμε πολλούς θανάτους, οι δείκτες παραμένουν ψηλά», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στα τελευταία δεδομένα για τις νοσηλείες των παιδιών, λέγοντας ότι σήμερα νοσηλεύονται περίπου 100. Όσον αφορά στην ηλικία τους, η πλειονότητα είναι κάτω των 11 ετών. «Ο αριθμός αυτός είναι σταθερός και αποτελεί το 2% με 2,5% του συνόλου των νοσηλευόμενων. Το 30% των νέων κρουσμάτων είναι σε παιδιά», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αφού είπε ότι σε παγκόσμια κλίμακα είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μείωση μετά την επικράτηση της Όμικρον, σημείωσε ότι «η διασπορά στην Ελλάδα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί σε ένα υψηλό πλατό».

Αναφορικά με τους θανάτους, τόνισε ότι περισσότερο από το 70% αφορούν σε ανεμβολίαστους άνω των 70 ετών, για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου: «Καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι αθώα για τους ηλικιωμένους». Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «είναι σίγουρη η επόμενη συνάντηση τους με τον ιό και δεν θα είναι καθόλου απλή, καθώς μπορεί να είναι θανατηφόρα» κι -ως εκ τούτου- συνέστησε σε όλους τους ηλικιωμένους τον εμβολιασμό με όλες τις δυνατές δόσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα περιοριστικά μέτρα και το ενδεχόμενο άρσης τους, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «σε προτεραιότητα είναι η χαλάρωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους», κυρίως όσον αφορά στις μετακινήσεις.

Κορωνοϊός: Καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι αθώα για τους ηλικιωμένους-1

140.000 ενεργά κρούσματα

«Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει υψηλός και υπολογίζεται στα 140.000 άτομα», τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια επισήμανε ότι η θετικότητα αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα, φτάνοντας στο 7,3%, κάτι που απέδωσε στο μειωμένο αριθμό ελέγχων λόγω της κακοκαιρίας. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των εισαγωγών να είναι 455 ανά μέρα. Όσον αφορά στους θανάτους, ο κυλιόμενος μέσος όρος είναι 104, με διάμεση ηλικία τα 81 έτη. «Οι συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους είναι είτε ανεμβολίαστοι είτε μερικώς εμβολιασμένοι», πρόσθεσε, για να τονίσει ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός με τρεις δόσεις.

Έκανε και αναφορά στα προγνωστικά μοντέλα του κ. Τσιόδρα, λέγοντας ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα είναι περίπου 500 στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Τις επόμενες εβδομάδες οι σκληροί δείκτες θα πέσουν, αλλά η διασπορά είναι ακόμα πολύ μεγάλη και η όποια χαλάρωση όταν αποφασισθεί θα αφορά αρχικά τους εμβολιασμένους», είπε.

Έκανε γνωστό, επίσης, ότι δημοσιεύθηκε η νέα μελέτη Λύτρα -Τσιόδρα, σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός απέτρεψε 20.000 θανάτους στην Ελλάδα.

Novavax – Sanofi

«Το εμβόλιο της Novavax έρχεται μέσα στο Φεβρουάριο», είπε η κ. Γκάγκα, ενημερώνοντας ότι ως τα μέσα Μαρτίου θα έχουμε 474.000 δόσεις. «Είναι σημαντικό για όσους φοβούνται το εμβόλιο mRNA και επιθυμούν ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο», υπογράμμισε.

«Ακόμα δεν έχει μπει στον αλγόριθμο της ελληνικής εμβολιαστικής κάλυψης» το εν λόγω σκεύασμα, άρα όλα συζητηθούν τη στιγμή που πρέπει, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο κάποιος που έχει κάνει 2 δόσεις με εμβόλιο mRNA μπορεί να κάνει αναμνηστική δόση με το Novavax.

Η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι στη μάχη μπήκαν και τα αντιικά χάπια. «Ξεκίνησε η αποστολή τους σε σπίτια ασθενών. Εχουν εγκριθεί πάνω από 300 αιτήσεις για αντιικά φάρμακα», είπε, ενώ «μέσα στους επόμενους μήνες θα έρθουν κι άλλα φάρμακα και νέες θεραπείες».

Ανέφερε δε ότι τον Απρίλιο θα έρθει και το εμβόλιο της Sanofi.

Σενάρια επίταξης

Κληθείσα να απαντήσει σχετικά, η κ. Γκάγκα είπε: «Έχουμε προχωρήσει σε επιτάξεις κι αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε». Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει πίεση και προβλήματα, έχουν γίνει χιλιάδες προσλήψεις για να μην παραμένει εξουθενωμένο το υγειονομικό προσωπικό κι εκεί που δεν βρήκαμε, προχωρήσαμε σε επίταξη».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο άρσης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους υγειονομικούς, η κ. Γκάγκα είπε ότι «η κάθε χώρα σκέφτεται διαφορετικά όσον αφορά στον εμβολιασμό, δεν μπορώ να προσθέσω κάτω παραπάνω».

Το βίντεο της συνέντευξης Τύπου

Τα κρούσματα

Σε 17.662 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 106 θάνατοι.

Παράλληλα, σε 568 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 277.070 εργαστηριακά τεστ, με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 6,37%.

Στις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής εντοπίστηκαν 4.720 κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη 2.084. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή