Δολοφονία Άλκη: Βαρύ κατηγορητήριο και «διχόνοια» μεταξύ των «8» – Το προφίλ των συλληφθέντων

Δολοφονία Άλκη: Βαρύ κατηγορητήριο και «διχόνοια» μεταξύ των «8» – Το προφίλ των συλληφθέντων

Αντιμέτωπα με βαριές κατηγορίες είναι τα οκτώ άτομα που συνελήφθησαν χθες, Κυριακή, για την υπόθεση της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη και τον τραυματισμό δύο φίλων του, στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπα με βαριές κατηγορίες είναι τα οκτώ άτομα που συνελήφθησαν χθες, Κυριακή, για την υπόθεση της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη και τον τραυματισμό δύο φίλων του, στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το ένταλμα που εκδόθηκε εις βάρος τους, σε εκτέλεση του οποίου συνελήφθησαν, διώκονται -μεταξύ άλλων- για το κακούργημα της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συρροή.

Οι οκτώ συλληφθέντες έλαβαν από την 7η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης προθεσμία για να απολογηθούν τμηματικά από την Τετάρτη έως την Παρασκευή. Κατά την προσέλευσή τους στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, επικράτησε ένταση και έγιναν δέκτες έντονων αποδοκιμασιών, ενώ στην περιοχή αναπτύχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις. Μετά την προθεσμία που έλαβαν, επέστρεψαν στα κρατητήρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Την πόρτα της 7ης τακτικής ανακρίτριας που διερευνά την υπόθεση, πέρασε και ο 23χρονος, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα. Ο 23χρονος διώκεται για ανθρωποκτονία από κοινού με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συρροή. Προανακριτικά φέρεται να ομολόγησε ότι βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας, οδηγώντας το ένα από τα αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν οι υπόλοιποι συλληφθέντες, αλλά αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην φονική επίθεση, τονίζοντας ότι δεν κατέβηκε από το όχημα κι ότι δεν είχε μαζί του κάποιο όπλο.

«Φωτογραφίζουν» 21χρονο ως δράστη της δολοφονίας

Βάσει πληροφοριών της ΕΡΤ, οκτώ εκ των εννέα συλληφθέντων «δείχνουν» τον ένατο συλληφθέντα, έναν 21χρονο Έλληνα, ως δράστη δολοφονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, λαμβάνονται dna και αποτυπώματα, προκειμένου να γίνει διασταύρωση με τα ευρήματα πάνω στο όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία, προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση.

Κατά τη δημοσία τηλεόραση, ο 21χρονος δεν είναι σεσημασμένος, συνεπώς δεν υπάρχουν στη βάση της αστυνομίας τα αποτυπώματά του. Αστυνομικές πηγές που επικαλείται ΕΡΤ έκαναν λόγο για «διχόνοια» στην ομάδα των συλληφθέντων, τονίζοντας πως άνοιξαν στόματα προκειμένου να ελαφρύνουν και τη θέση τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξάλλου, ερευνάται η εμπλοκή και τρίτου αυτοκινήτου στην υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των ερευνών, εντοπίστηκε χθες, Κυριακή, και το δεύτερο αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποίησαν οι δράστες της επίθεσης, τα ξημερώματα της Τρίτης. Το όχημα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν κρυμμένο σε γκαράζ.

Το προφίλ των συλληφθέντων

Οι οκτώ συλληφθέντες είναι ηλικίας 19 έως 21 ετών. Επτά εξ αυτών είναι Έλληνες και ένας υπήκοος Αλβανίας. Πρόκειται για οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ, μέλη συνδέσμων της ομάδας.

Οι έξι από τους οκτώ συλληφθέντες στις χθεσινές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. είναι σεσημασμένοι καθώς έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για επεισόδια σε γήπεδα και συμπλοκές με οπαδούς αντίπαλων ομάδων. Υπενθυμίζεται ότι σεσημασμένος για επεισόδια σε γήπεδα είναι και ο 23χρονος Αλβανός, ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα.

Αναζητούνται δύο άτομα

Από την ομάδα των βασικών υπόπτων εξακολουθούν να διαφεύγουν δύο άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας έχει έδρα την Αθήνα και ανήκει σε σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στο κέντρο της πρωτεύουσας, στον οποίο πραγματοποίησε έφοδο η ΕΛ.ΑΣ. την Παρασκευή.

Ο δεύτερος είναι ένας 20χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δολοφονική επίθεση διέφυγε στην Αλβανία. Σε βάρος του εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης. Ο συγκεκριμένος μαζί με τον 23χρονο που συνελήφθη την Τετάρτη είχαν συμμετάσχει σε αιματηρή επίθεση εναντίον οπαδών του Άρη, τον Μάρτιο του 2019, μερικά μόλις μέτρα από το σημείο της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού.

Από «κόσκινο» σύνδεσμοι, γήπεδα – Αλλαγές στον ποινικό κώδικα

Νωρίτερα, νέα μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα κινούνται σε τρία επίπεδα:

  • Ακόμη μεγαλύτερη αυστηροπόιηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας για τις λέσχες φιλάθλων και τα παραρτήματα τους, και των παραρτημάτων τους, αλλά και του ρόλου και των πραγματικών ευθυνών των ΠΑΕ στη λειτουργία αυτή
  • Αναγκαίες προσαρμογές ποινικού κώδικα
  • Εντατικοποίηση των αστυνομικών ελέγχων 

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε πως θα γίνουν αλλαγές και στον τρόπο διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ). Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ενσωματωθούν σε νομοσχέδιο του υφυπουργείου Αθλητισμού, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και των συναρμόδιων υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, και Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, στον απόηχο της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε σε πολύ σύντομο διάστημα να διελευκάνει την υπόθεση, και -όπως είπε- οι παρεμβάσεις της τελευταίες 2ετίας βοήθησαν στο να καταφέρει η ΕΛ.ΑΣ. να συλλάβει τους 9 από τους 11 υπόπτους.

«Με νομοσχέδια της κυβέρνησης ήδη θεσπίστηκε η δυνατότητα συλλογής και αξιοποίησης υλικού που καταγράφεται με οποιονδήποτε τρόπο, επεκτάθηκαν τα χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο που δεν συνδέεται με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ., «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.), επανήλθε το ιδιώνυμο και αυστηροποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές», ανέφερε και πρόσθεσε πως πάγια βούληση του Πρωθυπουργού είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες, χωρίς βαρύγδουπες εξαγγελίες.

Έλεγχοι ΕΛ.ΑΣ. σε συνδέσμους οπαδών στην Αττική

Σημειώνεται ότι μετά το μεσημέρι, αστυνομικοί πραγματοποίησαν ελέγχους σε συνδέσμους οπαδών ομάδων στην περιοχή της Αττικής. Έως αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστά, αποτελέσματα των ελέγχων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή