Κορωνοϊός: Live η ενημέρωση για τον εμβολιασμό

Κορωνοϊός: Live η ενημέρωση για τον εμβολιασμό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου της Novavax αναφέρθηκε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Αφού τόνισε ότι περισσότερα από 200 εμβόλια είναι υπό ανάπτυξη, σημείωσε ότι σε λίγες μέρες έρχεται στην χώρα μας το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax.

«Στο νέο εμβόλιο η έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας χορηγείται έτοιμη, δεν την παράγει ο οργανισμός, είναι παλιά τεχνολογία», είπε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα εμβόλια της γρίπης και της ηπατίτιδας.

Το εν λόγω σκεύασμα διατηρείται 9 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου, είναι φθηνό και εύκολο στη μεταφορά και «θα συμβάλει στον εμβολιασμό στις μη προνομιούχες χώρες».

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «η έγκριση του εμβολίου έγινε με βασικά δεδομένα από 2 κλινικές μελέτες με συμμετοχή 45.000 ατόμων», προσθέτοντας ότι η πρώτη μελέτη έδωσε 90% αποτελεσματικότητα για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου και η δεύτερη 89,7%.

Το σκεύασμα της Novavax θα χορηγείται σε σχήμα 2 δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημερών και η έναρξη προστασίας αρχίζει μετά από 14 μέρες. Η ίδια είπε ότι υπό μελέτη βρίσκονται τα δεδομένα για την χρησιμοποίηση του ως αναμνηστική δόση καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα, σημειώνοντας επίσης ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ως προς τη μετάδοση και τη χρονική διάσταση της ανοσίας. Τα συμπτώματα από τη χορήγηση του είναι ήπια.

Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι με το εμβόλιο αυτό θα μπορέσουν «να προσεγγιστούν οι διστακτικοί ανεμβολίαστοι και να αυξηθεί η κάλυψη σε μη προνομιούχα μέρη που η κάλυψη είναι από ανύπαρκτη έως μικρή».

«Τα συμπτώματα από τη χορήγηση του είναι ήπια», είπε, ενώ ερωτηθείσα σχετικά, υπογράμμισε: «Επειδη η τενχολογία είναι παλιά και γνωστή, ίσως οι τοπικές αντιδράσεις να είναι πιο έντονες, αλλά δεν αναμένονται ξεχωριστές, ανεπιθύμητες ενέργειες».

Τα στατιστικά του εμβολιασμού

Ο Γενικός Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 19.600.000 εμβολιασμοί. Συνολικά, 7.380.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (70,3% επί του γενικού πληθυσμού, 79,6% ενήλικου πληθυσμού).

Για την αναμνηστική δόση, 4.960.000 έχουν εμβολιαστεί, το 85% επί των δικαιούχων. Επίσης, το 2,5% επί των δικαιούχων έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Τα κρούσματα

Σε 18.855 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 109 θάνατοι.

Παράλληλα, σε 549 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή