Καλάβρυτα: Η «πολύ κακή στιγμή» μιας τραγωδίας

Καλάβρυτα: Η «πολύ κακή στιγμή» μιας τραγωδίας

Πώς οι τρεις ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους στον δρόμο για τον παγοκαταρράκτη

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτα εντόπισε τις πατημασιές τους στις πλαγιές του Χελμού. Τις ακολούθησε ώσπου έφτασε σε μια ψηλή ράχη. Εκεί τα ίχνη κόβονταν απότομα. Κοίταξε προς τον παγωμένο καταρράκτη, αλλά δεν διέκρινε το παραμικρό και ζήτησε από την Πυροσβεστική να σταλεί drone για να σκανάρει καλύτερα το σημείο. Με μια πιο προσεκτική ματιά αναγνώρισε την αρχή της χιονοστιβάδας, πιθανολόγησε την αιτία του κακού. Κι έπειτα με τα κιάλια είδε κάτω στα συντρίμμια του χιονιού ένα κόκκινο και ένα μπλε σημάδι. Ενα κράνος και ένα μπουφάν των αγνοουμένων, όπως επιβεβαίωσε αργότερα και ο χειριστής ελικοπτέρου που συμμετείχε στις έρευνες. Ο οδηγός βουνού Νίκος Λαζανάς τους βρήκε, έδωσε στίγματα, ήταν τα μάτια των Αρχών στα πρώτα στάδια της επιχείρησης εντοπισμού. Μεταξύ των τριών νεκρών ορειβατών βρίσκονταν και φίλοι του.

Τρεις κάτοικοι Πατρών, με εμπειρία στα βουνά, ο Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, ο Γιάννης Τορέλλι και ο Παναγιώτης Τέκος σκοτώθηκαν στον Χελμό. Είχαν ξεκινήσει το πρωί του περασμένου Σαββάτου από το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων για να προσεγγίσουν τα Υδατα Στυγός και να επιχειρήσουν αναρρίχηση στον παγοκαταρράκτη. Οταν τη νύχτα διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν επιστρέψει και τα οχήματά τους βρίσκονταν ακόμη στον χώρο στάθμευσης, ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό τους. Τους βρήκαν χωρίς τις αισθήσεις τους την Κυριακή. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ως αιτία θανάτου πολλαπλές κακώσεις εξαιτίας της πτώσης από μεγάλο ύψος.

«Ηταν πολύ κακή στιγμή», λέει στην «Κ» ο κ. Λαζανάς. Εξηγεί ότι ενώ το βουνό ήταν παγωμένο, σε εκείνο το σημείο φαίνεται να είχε στοιβάξει ο αέρας χιόνι κατά τις προηγούμενες ημέρες. «Είχε δημιουργήσει ένα στρώμα φρέσκου χιονιού, πάνω σε ένα στρώμα παγωμένου χιονιού το οποίο είναι εύκολο να ολισθήσει. Σαν να πάρεις ένα βιβλίο με γυαλιστερό εξώφυλλο, να τοποθετήσεις πάνω ένα κομμάτι χαρτί και να το σηκώσεις, θα γλιστρήσει μόνο του». Οπως προσθέτει, από όσα είδε, από τα βήματά τους και από τις εικόνες που έβγαλε το drone της 6ης ΕΜΑΚ προκύπτει ότι κόπηκε το χιόνι σε αυτό το ήδη επιβαρυμένο και ευαίσθητο σημείο και τους παρέσυρε.

Ενώ το βουνό ήταν παγωμένο, σε εκείνο το σημείο φαίνεται να είχε στοιβάξει ο αέρας χιόνι, το οποίο κόπηκε και τους παρέσυρε.

Οι έρευνες

Στις προσπάθειες εντοπισμού συμμετείχαν περισσότερα από 30 άτομα. Ανάμεσά τους στελέχη της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας και της Πυροσβεστικής, οδηγοί βουνού και φίλοι των ορειβατών, έμπειροι χιονοδρόμοι, προσωπικό του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων και μέλη εθελοντικών ομάδων. Ο οδηγός βουνού Γιώργος Βουτυρόπουλος προσέγγισε το σημείο για να τους ξεθάψει από το χιόνι. «Αυτή την εποχή τα νερά στα Υδατα Στυγός παγώνουν και δημιουργείται ένας τεράστιος παγοκαταρράκτης», λέει. «Τα τελευταία χρόνια στόχος του Γιάννη Τορέλλι ήταν να τον σκαρφαλώσει μέχρι πάνω. Επειδή βρίσκεται αρκετά νότια το σημείο, μόνο λίγες ημέρες τον χρόνο έχει κάποιος τη δυνατότητα να σκαρφαλώσει με ασφάλεια, γιατί ο πάγος είναι λεπτός και σπάει. Οπότε κάθε χρόνο ερχόταν και προσπαθούσε να βρει τον καταρράκτη στις καλύτερες συνθήκες για να αναρριχηθεί».

Οι τρεις ορειβάτες, όμως, δεν πρόλαβαν το Σάββατο να φτάσουν έως εκεί. Η χιονοστιβάδα φαίνεται ότι προκλήθηκε λίγο προτού προσεγγίσουν τον παγοκαταρράκτη, δύο χιλιόμετρα μακριά από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου. Από χιονοστιβάδα στην περιοχή «Ξερολάκι» του Ολύμπου είχαν σκοτωθεί πριν από ένα χρόνο και δύο γιατροί στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, λάτρεις της ορειβασίας και του σκι, ο 49χρονος Θεόδωρος Χατζόπουλος και ο 46χρονος Τηλέμαχος Ζαφειρίδης.

Φέτος, στις 30 Ιανουαρίου, η ορειβατική κοινότητα είχε θρηνήσει ακόμη μία απώλεια στα ελληνικά βουνά. Ο 21χρονος σκιέρ Θεοφάνης-Ερμής Θεοχαρόπουλος, αθλητής του ΕΟΣ Αχαρνών, έχασε τη ζωή του στα Τζουμέρκα. Ο πατέρας του, Γιάννης Θεοχαρόπουλος, προπονητής αναρρίχησης και ορειβατικού σκι, τον εντόπισε πρώτος, περίπου 45 λεπτά μετά το ατύχημά του, ενώ όπως έχει αναφέρει περίπου τέσσερις ώρες μετά τον πήρε ελικόπτερο για διακομιδή στο νοσοκομείο. Ο ίδιος και άλλοι οδηγοί βουνού επισημαίνουν την ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένης ομάδας ορεινής διάσωσης στην Ελλάδα στα πρότυπα των Αλπεων, την οποία θα μπορεί να συνδράμει επικουρικά η ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή