Θεσσαλονίκη: Διώξεις σε τρεις συλληφθέντες για τρομοκρατία

Θεσσαλονίκη: Διώξεις σε τρεις συλληφθέντες για τρομοκρατία

Για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης διώκονται οι τρεις συλληφθέντες της επιχείρησης της αστυνομίας, τα ξημερώματα της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης διώκονται οι τρεις συλληφθέντες της επιχείρησης της αστυνομίας, τα ξημερώματα της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για δύο άνδρες 35 ετών και μία κοπέλα 22 ετών, στους οποίους αποδίδεται εμπλοκή σε ούτε λίγο ούτε πολύ 29 εμπρηστικές επιθέσεις στο διάστημα από το 2016 μέχρι σήμερα. Για τις ενέργειες αυτές υπήρξε ανάληψη ευθύνης από την «Οργάνωση Αναρχική Δράση». Σε σπίτι-κρησφύγετο που χρησιμοποιούσαν στην Ανω Πόλη βρέθηκαν ένα πιστόλι, σφαίρες και πρώτες ύλες για την παρασκευή εκρηκτικών υλών όπως γλυκερίνη και χλωριούχο κάλιο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας βρέθηκε αρχικά ο ένας από τους συλληφθέντες, 35 ετών. Πρόκειται για δραστήριο αναρχικό, ο οποίος έχει συλληφθεί τουλάχιστον έξι φορές στο παρελθόν για συμμετοχή σε επεισόδια και άλλα αδικήματα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ύποπτος εντοπίστηκε να κατοπτεύει το κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στο συγκεκριμένο ακίνητο, όπου στεγάζεται το γραφείο δικηγόρου που υπερασπίζεται τον κατηγορούμενο για την υπόθεση βιασμού της 24χρονης Γεωργίας Μπάκα στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα (31η Ιανουαρίου) έκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού. Στα βίντεο των καμερών ασφαλείας οι αστυνομικοί αναγνωρίζουν τον 35χρονο ως το άτομο που τοποθέτησε τον μηχανισμό, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων τον σωματότυπο και τα ρούχα του.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, ο 35χρονος και η 22χρονη σύντροφός του συνελήφθησαν λίγη ώρα αφότου είχαν ενεργοποιήσει εμπρηστικό μηχανισμό αποτελούμενο από γκαζάκια στην είσοδο του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού, στην περιοχή της Ανω Πόλης. Ακολούθησε έρευνα σε διαμέρισμα στην ίδια περιοχή, το οποίο κατά την αστυνομία μίσθωνε για λογαριασμό τους ο τρίτος συλληφθείς, επίσης 35 ετών. Στα ευρήματα συγκαταλέγονται στολές της αστυνομίας, φυσίγγια καθώς και ένα «εγχειρίδιο για τη δημιουργία εμπρηστικών μηχανισμών», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Καθώς για την επίθεση στο δικηγορικό γραφείο είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης από την «Οργάνωση Αναρχική Δράση», εις βάρος των τριών σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Με την ίδια επωνυμία μάλιστα έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για ακόμα 28 ενέργειες στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα σε αυτές, οι εμπρηστικές επιθέσεις στο σπίτι του πρώην προέδρου της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, στο σπίτι πρώην προέδρου Εφετών (2/3/2021), στο σπίτι υποψήφιας βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και στην περίφραξη του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης (19/2/2021).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή