Σέρρες – Κιλκίς: Πολύ αυξημένη επαγρύπνηση για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Σέρρες – Κιλκίς: Πολύ αυξημένη επαγρύπνηση για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Για να αποφευχθεί η είσοδος του νοσήματος στην Ελλάδα, συνιστάται εντατικοποίηση της παθητικής επιτήρησης και ενεργητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους και κατοικίδιους χοίρους

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση πολύ αυξημένης επαγρύπνησης βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Κιλκίς προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς στη χώρα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων από τη γειτονική Βουλγαρία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Γιώργος Κεφαλάς επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα «στις περιοχές που με βάση την ευρωπαϊκή υγειονομική και κτηνιατρική νομοθεσία γειτνιάζουν μέχρι μια χιλιομετρική ακτίνα με περιοχές που υπάρχουν εστίες μόλυνσης».

«Προς το παρόν πάμε καλά, δεν έχουμε κανένα κρούσμα ούτε οτιδήποτε μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα», τονίζει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει ότι όλο το βάρος της προσπάθειας εστιάζεται στα βόρεια σύνορα με τη Βουλγαρία. «Κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό και λίγο παραπάνω για να μην έχουμε πρόβλημα. Νομίζω ότι μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε κατ’ ευχήν», προσθέτει.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα για την αφρικανική πανώλη των χοίρων έχουν εντατικοποιηθεί από τις αρχές του χρόνου μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη γειτονική Βουλγαρία. Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, άλλωστε, έχει αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η νόσος πλήττει τα δεσποζόμενα και άγρια χοιροειδή και μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον σχετικό ζωικό πληθυσμό και την κερδοφορία της κτηνοτροφίας, διαταράσσοντας τις μετακινήσεις φορτίων των ζώων αυτών και των προϊόντων τους εντός της Ένωσης αλλά και τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες.

Για να αποφευχθεί η είσοδος του νοσήματος στην Ελλάδα, συνιστάται η εντατικοποίηση της παθητικής επιτήρησης (η συλλογή και δειγματοληψία αίματος και ιστών μετά από τον εντοπισμό νεκρών αγριόχοιρων, ακόμη και μετά από τροχαία ατυχήματα) και η ενεργητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους και κατοικίδιους χοίρους (δηλαδή η λήψη δειγμάτων από θηρευμένους αγριόχοιρους και κατοικίδιους χοίρους και η προσκόμισή τους στις κτηνιατρικές υπηρεσίες). Παράλληλα θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι των μέτρων βιοασφάλειας στα κυνηγετικά πεδία και στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις και στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή