Πειραματικό το Γυμνάσιο στο Μαράσλειο

Πειραματικό το Γυμνάσιο στο Μαράσλειο

Σε Πειραματικό μετατρέπεται το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών, το οποίο στεγάζεται στους χώρους του Μαρασλείου στην περιοχή του Κολωνακίου, δίπλα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε Πειραματικό μετατρέπεται το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών, το οποίο στεγάζεται στους χώρους του Μαρασλείου στην περιοχή του Κολωνακίου, δίπλα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Διοικούσα Επιτροπή των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση του αρμόδιου διευθυντή Εκπαίδευσης και εκκρεμεί η υπουργική απόφαση. Ειδικότερα, ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα Πειραματικά Σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η εισαγωγή στα Πειραματικά Δημοτικά γίνεται με κλήρωση κι οι τυχεροί μαθητές περνούν αυτομάτως και στο Πειραματικό Γυμνάσιο. Ετσι, μετά τη μετατροπή του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου στην Πλάκα (στην οδό Αδριανού) σε Πρότυπο, τα Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία του Μαρασλείου έμειναν χωρίς σύνδεση με κάποιο Γυμνάσιο. Γι’ αυτό αποφασίστηκε να μετατραπεί σε Πειραματικό το 26ο Γυμνάσιο και μετά δύο χρόνια θα συμβεί το ίδιο για το 26ο Λύκειο, στις ίδιες εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τη ΔΕΠΠΣ, στο λεκανοπέδιο δεν υπάρχει μεγάλο δίκτυο Πειραματικών, και εκ του νόμου οι μαθητές που θα αποφοιτήσουν από Δημοτικό του Μαρασλείου δεν θα έχουν Πειραματικό Γυμνάσιο για να φοιτήσουν.

Αντιδράσεις

Η μετατροπή του 26ου Γυμνασίου σε Πειραματικό, ωστόσο, προκαλεί αντιδράσεις. Οι μαθητές και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 26ου Γυμνασίου αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρχει άλλο συμβατικό σχολείο στην περιοχή. Ομως, η ΔΕΠΠΣ αναφέρει ότι οι μαθητές του 26ου Γυμνασίου θα αποφοιτήσουν κανονικά, αφού το σχολείο θα λειτουργήσει ως Πειραματικό από τον προσεχή Σεπτέμβριο, για τους μαθητές της νέας Α΄ Γυμνασίου.

Ως προς τις ενστάσεις των γονέων, το θέμα περιπλέκεται. Συγκεκριμένα, από τη ΔΕΠΠΣ αναφέρεται ότι κατά μέσον όρο το 75% των μαθητών του σημερινού 26ου Γυμνασίου δεν μένει στο Κολωνάκι αλλά σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας. Ο λόγος που επέλεξαν αυτό το σχολείο στο Κολωνάκι είναι επειδή οι γονείς τους εργάζονται στην περιοχή (π.χ. στον «Ευαγγελισμό»). Αρα, μπορούν να στείλουν τα παιδιά σε σχολείο της γειτονιάς τους.

Οριστικοποιήθηκε η απόφαση ώστε να υπάρχει διασύνδεση με τα Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία του Μαρασλείου.

Βέβαια, υπάρχουν και οι γονείς που μένουν στην περιοχή πέριξ του Μαρασλείου. Εκείνοι, στην περίπτωση που έχουν παιδί έως 6 ετών θα ελπίζουν να κληρωθεί στο Πειραματικό Δημοτικό του Μαρασλείου και έτσι να συνεχίσει στο Πειραματικό Γυμνάσιο και στο Λύκειο των ίδιων εγκαταστάσεων.

Εάν το 26ο Γυμνάσιο και Λύκειο μείνουν ως έχουν συμβατικά, όσοι τυχεροί κληρωθεί το παιδί τους στο Πειραματικό Δημοτικό Μαρασλείου θα το στείλουν και στο παρακείμενο 26ο Γυμνάσιο. Αν δεν κληρωθεί, θα επιλέξουν το κοντινότερο δημοτικό σχολείο από τους Αμπελοκήπους, τα Εξάρχεια ή το Παγκράτι. «Μιλούμε για μικρό αριθμό γονιών», λέει στην «Κ» μέλος της ΔΕΠΠΣ.

Από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του υπουργείου αναζητεί λύσεις ώστε να μην ταλαιπωρηθούν γονείς που μένουν στην περιοχή και το παιδί των οποίων δεν θα κληρωθεί στο Δημοτικό του Μαρασλείου. Μία λύση είναι να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του παλιού Βαρβακείου, που παραμένει κλειστό εδώ και μία πενταετία και έχει είσοδο στην οδό Οκτάβιου Μερλιέ, δίπλα στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Το θέμα έχει και παραπολιτική διάσταση. Και αυτό διότι η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, η οποία είναι υπέρ της μετατροπής του 26ου Γυμνασίου σε Πειραματικό, καθώς έχει παιδί στο Δημοτικό του Μαρασλείου, φέρεται να συνάντησε για το θέμα στελέχη της εκπαιδευτικής διοίκησης στην Αθήνα καθώς και βουλευτές της Ν.Δ. στην Α΄ Αθήνας με στόχο να τους εκθέσει επιχειρήματα για να υποστηρίξουν το αίτημα. Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι, πάλι για το θέμα των σχολείων, η κ. Γιαννακοπούλου είχε ακουστεί να λέει στη Βουλή: «Κάνουν Πρότυπο την Πλάκα. Τι μπλέκουν τα Πειραματικά με τα Πρότυπα; Τα έχει κάνει σκ@τά. Θα γίνει χαμός, θα τη σκίσω» – αναφερόμενη προφανώς στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή