Όλο και πιο δημοφιλή ΕΠΑΛ και δημόσια ΙΕΚ

Όλο και πιο δημοφιλή ΕΠΑΛ και δημόσια ΙΕΚ

Η αύξηση στις εγγραφές τα τελευταία χρόνια και οι λόγοι

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επαγγελματική εκπαίδευση κερδίζει έδαφος στη χώρα μας. Τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας δείχνουν αύξηση των εφήβων που επιλέγουν το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) αλλά και των αποφοίτων Λυκείου που επέλεξαν κάποιο δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ). Η αύξηση του ενδιαφέροντος προς τα δημόσια ΙΕΚ συνδέεται με το γεγονός ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ), που καθιερώθηκε το 2021, άφησε πολλούς αποφοίτους λυκείου εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα λειτουργούν 407 Επαγγελματικά Λύκεια (326 ημερήσια, 81 εσπερινά). Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και έξι Πρότυπα ΕΠΑΛ, η λειτουργία της Α΄ τάξης των οποίων ξεκίνησε από το τρέχον σχολικό έτος 2021-22. Σύμφωνα με τα τελευταία (Φεβρουάριος 2022) στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος myschool, το συνολικό μαθητικό δυναμικό στα 413 ΕΠΑΛ ανέρχεται σε 105.691 μαθητές, εξ αυτών 67.267 αγόρια και 39.384 κορίτσια. Σε σχέση με το 2020-2021 υπήρξε κάμψη, καθώς οι ενεργοί μαθητές ήταν 107.379. Η μείωση αποδίδεται και στις λιγότερες εγγραφές από παιδιά γενικών λυκείων που ήθελαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε κάποια περιζήτητη σχολή ΑΕΙ σε σχέση με τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Από την άλλη, η αύξηση είναι εμφανής εάν οι αριθμοί του τρέχοντος 2021-2022 συγκριθούν με το 2017-2018 όταν φοιτούσαν στα ΕΠΑΛ 86.566 μαθητές.

Όλο και πιο δημοφιλή ΕΠΑΛ και δημόσια ΙΕΚ-1

Αυξητικά κινούνται και οι αριθμοί των κοριτσιών που επιλέγουν την επαγγελματική εκπαίδευση.

Μάλιστα, αυξητικά κινούνται οι αριθμοί των κοριτσιών που επιλέγουν την επαγγελματική εκπαίδευση. Αυτό αποδίδεται, όπως παρατηρεί στην «Κ» η κ. Ολγα Γιαννιάδη, συνεργάτις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, στο γεγονός ότι τα ΕΠΑΛ εμπλουτίστηκαν με μοντέρνες ειδικότητες (π.χ. web design, διατροφή), που αποτελούν ουσιαστική εναλλακτική για τα κορίτσια σε σχέση με ειδικότητες που παραδοσιακά προτιμώνται περισσότερο από αγόρια (π.χ. ηλεκτρολογία, μηχανολογία).

Θετικά μηνύματα στέλνουν στην ηγεσία του υπουργείου τα στοιχεία από τις εγγραφές στα δημόσια ΙΕΚ, η οποία από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2021 έδωσε τη δυνατότητα στους αποφοίτους λυκείου να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο για μία θέση στα δημόσια ΙΕΚ. Αυτό επέλεξαν οι υποψήφιοι που έμειναν εκτός τριτοβάθμιας λόγω της ΕΒΕ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 οι εγγραφές ήταν 19.769, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν 21.057. Μάλιστα, για το 2021 παρατηρείται μεγάλη αύξηση (σχεδόν διπλασιασμός) των εγγραφέντων ηλικίας 18-20 ετών και μείωση στους εγγραφέντες που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, το 2021 12.078 νέοι 18-20 ετών έκαναν εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ, ενώ το 2020 ήταν 6.715 και 7.129 το 2019. Από την άλλη, το υπουργείο από φέτος επέκτεινε τη χορήγηση ετήσιου στεγαστικού επιδόματος 1.000 ευρώ για τους καταρτιζόμενους των δημοσίων ΙΕΚ. Παράλληλα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το πρόγραμμα της αμειβόμενης πρακτικής άσκησης για τους καταρτιζόμενους των ΙΕΚ. Βέβαια, παρότι αυξήθηκαν οι 18χρονοι σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς το 2021 λόγω ΕΒΕ έμειναν εκτός ΑΕΙ περίπου 17.000 υποψήφιοι που θα μπορούσαν να εισαχθούν, η αύξηση των εγγραφών στα ΙΕΚ δεν είναι αντίστοιχη. Αυτό δείχνει πως κάποιοι είτε επέλεξαν να προσπαθήσουν εκ νέου στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις για ένα εισιτήριο για τα ΑΕΙ είτε να σπουδάσουν σε ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή