«Χτυπήστε όποιον βρείτε εκεί κοντά…»

«Χτυπήστε όποιον βρείτε εκεί κοντά…»

Nέες συλλήψεις, καταθέσεις, μαρτυρίες συμπληρώνουν το παζλ του φονικού

5' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκατρείς ημέρες μετά, το παζλ της δολοφονίας του 19χρονου Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη έχει σχεδόν συμπληρωθεί. Νεαροί χούλιγκαν του ΠΑΟΚ, που είχαν δεχθεί επίθεση από οπαδούς του Αρη, στο Ωραιόκαστρο αποφάσισαν ένα εικοσιτετράωρο αργότερα να πάρουν εκδίκηση.

Συναντήθηκαν στις κερκίδες του γηπέδου που φιλοξενούσε τον αγώνα βόλεϊ ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός και τα γραφεία της «Θύρας 4» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πήραν πολεμοφόδια και με τρία αυτοκίνητα πήγαν στη Χαριλάου, σε αναζήτηση Αρειανών. Εντόπισαν τον Αλκη και την παρέα του στα σκαλιά πολυκατοικίας στην οδό Θ. Γαζή και αφού τους ρώτησαν τι ομάδα είναι, τους επιτέθηκαν με μαχαίρια, ρόπαλα και ένα δρεπάνι.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα, χάρη αρχικά σε ερασιτεχνικά βίντεο και στη συνέχεια στις ομολογίες των ίδιων των υπόπτων οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης απέκτησαν σαφή εικόνα για τα 11 από τα 12 πρόσωπα που πήραν μέρος στην επίθεση.

Ο οδηγός του Polo

Συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή, με την ταυτότητα πάντως του οδηγού ενός σκουρόχρωμου VW Polo, του αυτοκινήτου δηλαδή από το οποίο αποβιβάστηκαν οι πιο σκληροί της ομάδας των χούλιγκαν, να παραμένει άγνωστη. Κανείς από τους συλληφθέντες δεν τον κατονόμασε. «Στο τρίτο όχημα μάρκας VW Polo επέβαιναν οι εξής: οδηγός κάποιος από την περιοχή του Ωραιόκαστρου που δεν γνωρίζω…» αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα ο αλβανικής καταγωγής 23χρονος που συνελήφθη πρώτος για συμμετοχή στη δολοφονία.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι επιβάτες του Polo ήταν αυτοί που «μας έδωσαν σήμα να κατέβουμε, αυτό σήμαινε ότι είχαν βρει τα άτομα που έψαχναν». Αναφέρθηκε ακόμα σε κάποια άτομα που τη νύχτα του φόνου βρίσκονταν στον σύνδεσμο της Θύρας 4 του ΠΑΟΚ στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού, τους οποίους πάντως δεν κατονόμασε λέγοντας ότι δεν είχαν σχέση με το περιστατικό.

«Ήταν ήδη εκεί (σ.σ. στον σύνδεσμο) κάποιοι άλλοι που δεν θέλω να αναφέρω και δεν έχουν καμία σχέση με το περιστατικό (…) Με πέταξε εκεί (σ.σ. στην Τούμπα) ένας μεγάλος, που δεν θέλω να πω το όνομά του και δεν έχει σχέση με το περιστατικό», κατέθεσε απολογούμενος.

Τον οδηγό του Polo απέφυγε να κατονομάσει και ο 21χρονος ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής, το δακτυλικό αποτύπωμα το οποίου βρέθηκε στο δρεπάνι με το οποίο πιθανολογείται ότι κατάφερε το μοιραίο χτύπημα στον άτυχο Αλκη Καμπανό.

Πώς κλείστηκε το ραντεβού των χούλιγκαν που οδήγησε στην άγρια δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού – Ο νεαρός, αποτύπωμα του οποίου βρέθηκε στο δρεπάνι, κατηγορεί άλλον (με μαχαίρι) ως δολοφόνο.

«Κατά την παραμονή του στην υπηρεσία μας ισχυρίστηκε ότι ήταν μεταξύ των δραστών της επίθεσης επιβαίνοντας στο τρίτο όχημα, το άγνωστο μέχρι στιγμής VW Polo, μη γνωρίζοντας τον οδηγό και τον συνοδηγό του οχήματος», αναφέρει σε κατάθεσή του αστυνομικός της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, επικαλούμενος όσα του δήλωσαν οι συλληφθέντες κατά την παραμονή τους στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης.

Στην κατάθεσή του, ο αστυνομικός παρέθεσε με λεπτομέρεια όσα οι συλληφθέντες του είπαν για τον τρόπο που οργανώθηκε η επίθεση. Επικαλούμενος τη μαρτυρία ενός εκ των κατηγορουμένων ο αστυνομικός είπε ότι «αφορμή για το συμβάν ήταν το γεγονός ότι στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, οπαδοί του Αρη επιτέθηκαν σε οπαδούς του ΠΑΟΚ». Κατέθεσε ακόμα ότι οι νεαροί χούλιγκαν ήρθαν σε επικοινωνία με μέλη των συνδέσμων «Αμπαλαέα» και «Μακεδόνες» καθώς και ότι αποφάσισαν να πάνε στη Χαριλάου αφού πρώτα φρόντισαν να ενημερωθούν τηλεφωνικά για την κατάσταση που επικρατούσε στα στενά γύρω από το γήπεδο του Αρη.

«Τον πήρε τηλέφωνο και του είπε ότι δεν υπάρχουν πολλά άτομα συγκεντρωμένα, παρά μόνο σε πεντάδες διάσπαρτα άτομα. Τότε εκείνος είπε να φύγουν και να χτυπήσουν όποιον βρουν εκεί κοντά».

Στα όσα δραματικά εκτυλίχθηκαν στα σκαλιά της πολυκατοικίας στην οδό Γαζή, εκεί δηλαδή όπου έπεσε νεκρός από τα χτυπήματα των χούλιγκαν του ΠΑΟΚ ο Αλκης Καμπανός, αναφέρθηκαν στις καταθέσεις τους οι φίλοι του που κατάφεραν –αν και τραυματίες– να διαφύγουν.

«Τι ομάδα είστε;»

«Καθόμασταν στα σκαλιά και συζητούσαμε για διάφορα θέματα, κυρίως για την εξεταστική μας. Γύρω στις 12.30 είδα ξαφνικά μια ομάδα δέκα – δεκαπέντε ατόμων να έρχονται κοντά μας. Ο πρώτος κρατούσε στα χέρια του ένα δρεπάνι. Από πίσω είδα ότι άλλο άτομο κρατούσε στα χέρια του ένα μαχαίρι με ίσια λάμα 15 εκατοστών. Αυτός με το δρεπάνι γύρισε και μας ρώτησε “τι ομάδα είστε;”. Εγώ κοκάλωσα όπως και οι φίλοι μου και δεν απάντησα τίποτα. Αμέσως μετά ορμήσανε όλοι μαζί πάνω μας».

Ο ίδιος περιέγραψε ως εξής τις τελευταίες στιγμές του 19χρονου Αλκη: «Άκουσα τον Αλκη να ουρλιάζει “βοήθεια, δεν μπορώ, πονάω”. Γύρισα και τον είδα πεσμένο στο πεζοδρόμιο και τέσσερα άτομα από πάνω του να τον χτυπάνε. Προσπάθησα να τον σηκώσω, κατάφερε λίγο να σταθεί στα πόδια του, αλλά μετά από δύο μέτρα ξαναέπεσε κάτω. Προσπαθούσα να του μιλήσω, αλλά δεν επικοινωνούσε. Έτρεχε πάρα πολύ αίμα από το πόδι του. Μετά από αρκετή ώρα, περίπου ένα μισάωρο, έφτασαν δύο ασθενοφόρα. Μας παρέλαβαν και μας μετέφεραν στο “Παπανικολάου”. Τον Αλκη δεν τον έχω δει καθόλου από τότε. Ανησυχώ πολύ γιατί όταν έφτασε το ασθενοφόρο πιστεύω ότι είχε χάσει ήδη την αναπνοή του».

Προφυλακίσεις

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν όσοι από τους 11 κατηγορουμένους είχαν ολοκληρώσει την απολογία τους ενώπιον της 7ης τακτικής ανακρίτριας μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Στις απολογίες τους παραδέχτηκαν ότι βρίσκονταν στο σημείο της συμπλοκής τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου, ωστόσο αρνήθηκαν ότι κατάφεραν το θανατηφόρο τραύμα στον 19χρονο. «Πήγαμε στην περιοχή (της Χαριλάου) γιατί ξέραμε ότι υπάρχει σύνδεσμος και ότι είναι εκεί οπαδοί. Βγαίνοντας από το αυτοκίνητο βλέπω σφοδρότατα χτυπήματα και ροπαλιές με ιδιαίτερη ένταση. Αντιλήφθηκα ότι θα εκτραπεί η κατάσταση και πιθανόν να οδηγήσει σε μοιραία αποτελέσματα. Γι’ αυτό τον λόγο επέστρεψα στο αυτοκίνητο», ισχυρίστηκε 21χρονος Έλληνας δίχως να πείσει ανακριτή και εισαγγελέα που διέταξαν την προφυλάκισή του. Ο 21χρονος ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής, αποτύπωμα του οποίου βρέθηκε στο δρεπάνι με το οποίο χτύπησε τον Αλκη, αρνήθηκε ότι αυτός κατάφερε το μοιραίο χτύπημα, υποδεικνύοντας μάλιστα συγκατηγορούμενό του ως το άτομο που με μαχαίρι τον τραυμάτισε θανάσιμα. Και αυτός οδηγήθηκε στη φυλακή. Αργά το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε το θρίλερ με την έκδοση του 20χρονου Αλβανού που μετά τον φόνο είχε διαφύγει στην Αλβανία. Κατόπιν συνεννόησης ελληνικών και αλβανικών αρχών με τη διαμεσολάβηση του συνηγόρου του παραδόθηκε στον μεθοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής απ’ όπου Έλληνες αστυνομικοί τον μετέφεραν στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Αναμένεται να απολογηθεί αύριο.

«Και ο τελευταίος που βρίσκεται πίσω από αυτή την ιστορία θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στη ελληνική δικαιοσύνη» ήταν το σχόλιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή