Γηροκομείο στα Χανιά: «Μας είπαν να μην πούμε ότι πνίγηκε»

Γηροκομείο στα Χανιά: «Μας είπαν να μην πούμε ότι πνίγηκε»

Η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου Χανίων, η κόρη της και συνδιαχειρίστρια, ένας γιατρός και ένας ψυχίατρος, που συνεργάζονταν με το γηροκομείο, προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους.

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γυναίκα είχε συμπληρώσει σχεδόν τέσσερα χρόνια παραμονής στο ιδιωτικό γηροκομείο των Χανίων, όταν στις 12 Νοεμβρίου του 2020 ενημέρωσαν τηλεφωνικά τον γιο της για τον θάνατό της. Του είπαν ότι βρισκόταν σε μεσημβρινή κατάκλιση και ότι πέθανε αιφνιδίως από ανακοπή καρδιάς. Ωστόσο, μια μαρτυρία πρώην υπαλλήλου της δομής στους αστυνομικούς παρουσιάζει διαφορετική εκδοχή. Η τρόφιμος του γηροκομείου φέρεται να πνίγηκε κατά τη διάρκεια της σίτισης. Η νοσηλεύτρια δεν προλάβαινε να την ταΐσει και την αντικατέστησε η μαγείρισσα της μονάδας. Τους πίεζαν για ταχύτητα, όπως κατέθεσε η μάρτυρας. «Μας είπαν να μην πούμε σε κανέναν ότι πνίγηκε για να μη βρουν τον μπελά τους».

Αυτή είναι μία από τις υποθέσεις που εξέτασαν οι αστυνομικές αρχές και περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος επτά συλληφθέντων για τους θανάτους 30 ηλικιωμένων και τις οκτώ απόπειρες σε ιδιωτικό γηροκομείο των Χανίων. Επειτα από μαραθώνια διαδικασία απολογιών το περασμένο Σάββατο, που έφτασε τις 22 ώρες, προφυλακίστηκαν η ιδιοκτήτρια της δομής, η κόρη της και συνδιαχειρίστρια, καθώς και ένας γιατρός και ένας ψυχίατρος που συνεργάζονταν με το γηροκομείο. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν δύο νοσηλεύτριες και ένας διοικητικός υπάλληλος. Η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου και η κόρη της υποστήριξαν ότι πρόκειται για «σκευωρία» εναντίον τους. Ο δικηγόρος τους, Νίκος Ρουσσόπουλος, ανέφερε ότι έχουν ζητήσει να ληφθούν καταθέσεις και από ηλικιωμένους που διαμένουν ακόμη στη μονάδα και έχουν ξεπεράσει τα δέκα έτη φιλοξενίας εκεί.

Προφυλακίστηκαν τέσσερις από τους επτά συλληφθέντες έπειτα από μαραθώνιες απολογίες.

Η αστυνομική έρευνα εστίασε μεταξύ άλλων και στο χρονικό των αδειοδοτήσεων, παλιότερων παραβάσεων και των ελέγχων που είχαν γίνει στη δομή. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, το 2010 διαπιστώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της νομαρχίας Χανίων ότι δεν μπορούσε να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας στο γηροκομείο γιατί δεν είχαν προσκομιστεί σχέδια οικοδομικής άδειας και πυρασφάλειας. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι η δομή λειτουργούσε «παράνομα και αδιαλείπτως» από το 2009 φιλοξενώντας περίπου 25 ηλικιωμένους. Με απόφαση του νομάρχη Χανίων στις 3/5/2010 επιβλήθηκε πρόστιμο 14.672 ευρώ και ζητήθηκε η διακοπή λειτουργίας της δομής.

Τους επόμενους μήνες, όμως, διαπιστώθηκε ότι το γηροκομείο λειτουργούσε κανονικά, παρά την προηγούμενη απόφαση, ώσπου στις 30/8/2011 χορηγήθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων προσωρινή άδεια λειτουργίας για φιλοξενία 16 ατόμων. Στις 28/5/2012 η άδεια λειτουργίας παρατάθηκε έως τον Απρίλιο του 2017. Δύο χρόνια μετά ορίστηκε ως νέα δυναμικότητα της δομής η φιλοξενία 46 ατόμων. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι έλεγχοι που είχαν διενεργηθεί στο γηροκομείο κατά τη διάρκεια αυτών των ετών χαρακτηρίζονται  «προσχηματικοί». Οι αστυνομικοί επικαλούνται καταθέσεις βάσει των οποίων η διεύθυνση της δομής φέρεται να γνώριζε πότε επρόκειτο να ελεγχθεί ώστε να προετοιμάσει τους χώρους. Τόσο το 2015 όσο και το 2016 είχαν καταγραφεί περισσότεροι ηλικιωμένοι από τον αριθμό που προβλεπόταν στην άδεια, δεν είχαν επιβληθεί όμως κυρώσεις.

Το ζήτημα του περιορισμού των δαπανών του γηροκομείου, μέσω της ελλιπούς σίτισης των ηλικιωμένων, προβάλλεται από διάφορες μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. «Επαιρναν τρία μπούτια κοτόπουλο, το ξεψάχνιζαν και το έβραζαν σε νερό να γίνει ζωμός μαζί με ένα κρεμμύδι και μια ντομάτα και αυτό το μοίραζαν σε 60 άτομα», κατέθεσε πρώην υπάλληλος της δομής. «Αυτή τη μερίδα την έδιναν με μια φέτα ψωμί στο κάθε άτομο και δύο φέτες πορτοκάλι. Αυτό ήταν το μεσημεριανό. Το βράδυ έτρωγαν λίγο ρυζόγαλο και το πρωί έβραζαν σε μία κατσαρόλα γάλα και το υπόλοιπο το γέμιζαν νερό και έριχναν μέσα τα αποφάγια από την προηγούμενη μέρα». Η ίδια ανέφερε ότι έπρεπε οι νοσηλευτές να ταΐζουν όλους τους ασθενείς μέσα σε μισή ώρα και ότι αυτή η πρακτική προκαλούσε θανάτους από πνιγμό. Οι αστυνομικοί επισημαίνουν στη δικογραφία ότι στα κατασχεθέντα φορολογικά στοιχεία υπάρχουν και δαπάνες για αγορές συγκεκριμένων τύπων τροφίμων (σοκολατοειδή, γαριδάκια), τα οποία όπως παρατηρούν «δεν συνάδουν με τη συνήθη διατροφή ατόμων τρίτης και τέταρτης ηλικίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή