Τάσεις υποχώρησης της πανδημίας

Τάσεις υποχώρησης της πανδημίας

Σαφείς τάσεις υποχώρησης σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες και τους θανάτους παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η πανδημία της COVID-19 στη χώρα μας.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφείς τάσεις υποχώρησης σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες και τους θανάτους παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η πανδημία της COVID-19 στη χώρα μας. Ο μέσος όρος των ημερήσιων θανάτων έχει μειωθεί από περίπου 100 που ήταν πριν από μία εβδομάδα σε 85, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι κάτω από 500. Και αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία φορά που ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν μικρότερος από 500, ήταν στις 10 Νοεμβρίου 2021, δηλαδή πριν από τρεις μήνες. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 20.361 νέες διαγνώσεις της COVID-19 στη χώρα μας, ενώ καταγράφηκαν και 78 θάνατοι ασθενών με COVID-19, το 90% των οποίων ήταν ηλικίας 60 ετών και άνω. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 494 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 352. Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ COVID-19 έχει μειωθεί στο 75% (από 80% που ήταν πριν από περίπου δέκα ημέρες).

Μειώθηκε ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων, καθώς και η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ COVID-19 – Το 74,4% του γενικού πληθυσμού στη χώρα έχει λάβει μία δόση εμβολίου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, έως χθες μία δόση του εμβολίου έχει λάβει το 74,4% του γενικού πληθυσμού στη χώρα μας (84,1% των ενηλίκων), ενώ το 70,8% έχει κάνει και τις δύο δόσεις (81,9% των ενηλίκων). Ο μέσος όρος της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις δύο δόσεις είναι 70,7% στον γενικό πληθυσμό και 81,9% στον ενήλικο πληθυσμό. Αναμνηστική δόση έχει λάβει το 90,6% των δικαιούχων. Στο θέμα της τέταρτης δόσης αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Oπως τόνισε, μελέτη από το Ισραήλ έδειξε ότι η χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου τέσσερις μήνες μετά την αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών διπλασίασε την αντίσταση στη λοίμωξη και τριπλασίασε την προστασία από εισαγωγή σε νοσοκομείο. Ωστόσο, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι και η τρίτη δόση παρέχει μακρά προστασία μέσω της κυτταρικής ανοσίας, ενώ φαίνεται ότι διευρύνει την προστασία έναντι και άλλων παραλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε τη θέση του ΠΟΥ, ότι η στρατηγική χορήγησης πολλών αναμνηστικών δόσεων με εμβόλια, η ανάπτυξη των οποίων στηρίχθηκε στο αρχικό στέλεχος, δεν είναι η ενδεδειγμένη.

Εν τω μεταξύ, τη δυνατότητα να καταχωρίσουν ψηφιακά το πιστοποιητικό ή τις δόσεις εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό έχουν οι άνω των 60 ετών Eλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού που δεν μπορεί να επαληθευτεί ψηφιακά. Oπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί, είτε μέσα από την υπηρεσία «Καταχώριση δόσεων εμβολιασμού εκτός Ελλάδας» (στο www.gov.gr), είτε μέσω του myKEPlive (βιντεοκλήση με ραντεβού). Οι υπηρεσίες διατίθενται για πολίτες οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις: είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, έχουν γεννηθεί έως την 31-12-1961, δεν ανήκουν στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) κατοίκων εξωτερικού και διαθέτουν πιστοποιητικό/βεβαίωση εμβολιασμού από χώρα η οποία δεν συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID. Ολοκληρώνοντας μία από τις δύο διαδικασίες οι πολίτες άνω των 60 θεωρούνται εμβολιασμένοι (άρα δεν τους επιβάλλεται πρόστιμο), πλην όμως δεν αποκτούν δικαίωμα έκδοσης βεβαίωσης ή πιστοποιητικού εμβολιασμού από την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή