Κρίσιμη ψηφοφορία για τον κλάδο του κρασιού

Κρίσιμη ψηφοφορία για τον κλάδο του κρασιού

Εξαιρετικά κρίσιμη για τον ευρωπαϊκό και κατά αντιστοιχία τον ελληνικό κλάδο κρασιού είναι η ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά κρίσιμη για τον ευρωπαϊκό και κατά αντιστοιχία τον ελληνικό κλάδο κρασιού είναι η ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο. Εφόσον εγκριθεί ως έχει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου, σύμφωνα με το οποίο «δεν υπάρχει ασφαλές όριο στην κατανάλωση αλκοόλ», το κρασί θα εξισωθεί με τα βαριά αλκοολούχα ποτά και η καλλιέργεια και η κατανάλωσή του θα αντιμετωπίσουν αποκλεισμούς και απαγορεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) με επιστολή της προς τους Ελληνες ευρωβουλευτές τούς καλεί να υπερψηφίσουν τις τροπολογίες του Ιταλού ευρωβουλευτή Herbert Dorfman. Οι τροπολογίες αφορούν την έκθεση της ειδικής επιτροπής BECA (Beating Cancer), η οποία εγκρίθηκε στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Δεκεμβρίου 2021 και βασίζεται σε μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του 2018, που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ χωρίς κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. «Κατά τη γνώμη μας, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έννοιες της χρήσης και της κατάχρησης, αποτυγχάνει να κάνει διάκριση μεταξύ μέτριας και επιβλαβούς κατανάλωσης», σημειώνει η ΕΔΟΑΟ στην επιστολή της.

Αφορά το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου.

«Ο ισχυρισμός ότι “δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου” αντιπροσωπεύει μια γενίκευση των επιστημονικών στοιχείων που είναι διαθέσιμα. Τέτοιοι ισχυρισμοί όχι μόνο παραβλέπουν τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις της αμπελοκαλλιέργειας, αλλά στιγματίζουν επίσης ένα γεωργικό προϊόν που σχετίζεται με τη μεσογειακή διατροφή και αποτελεί μέρος του πολιτισμού και της παράδοσής μας, χωρίς να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι βαθύτερες αιτίες της επιβλαβούς κατανάλωσης», συνεχίζει η επιστολή.

Οι τροπολογίες του Herbert Dorfman τροποποιούν οριακά την έκθεση, προτείνοντας η φράση «η κατανάλωση αλκοόλ είναι παράγοντας κινδύνου για πολλούς καρκίνους» να αναδιατυπωθεί σε «υπογραμμίζει ότι η επιβλαβής κατανάλωση είναι παράγοντας κινδύνου». Κυρίως όμως στις τροπολογίες προτείνεται να μην αναγράφονται πάνω στις φιάλες κρασιού «προειδοποιήσεις για την υγεία» αλλά «πληροφορίες για μέτρια και υπεύθυνη κατανάλωση». Το κείμενο που μελετά η Ευρωβουλή δεν είναι άμεσα δεσμευτικό, αλλά θα χρησιμεύσει ως οδηγός για μελλοντικούς νόμους που θα δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την άλλη, εφόσον το κείμενο εγκριθεί ως έχει, ανοίγει ο δρόμος για την εξαίρεση του οίνου από τα προγράμματα προώθησης, ενώ στελέχη του ΣΕΟ αναφέρουν στην «Κ» ότι δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον το κρασί –και βέβαια και τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά– να μην καταγράφεται πλέον στις «αξιόλογες οικονομικές δραστηριότητες στις οποίες προτείνεται να γίνουν επενδύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή