Sexting: Φωτογραφίες, εκφοβισμός και απάτες – Ενα δημοφιλές «παιχνίδι» που εγκυμονεί κινδύνους

Sexting: Φωτογραφίες, εκφοβισμός και απάτες – Ενα δημοφιλές «παιχνίδι» που εγκυμονεί κινδύνους

Δημοφιλές «παιχνίδι» παραμένει το sexting ανάμεσα στους εφήβους, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τους κινδύνους που εγκυμονεί.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοφιλές «παιχνίδι» παραμένει το ανάμεσα στους εφήβους, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τους κινδύνους που εγκυμονεί. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ σε δείγμα 5.000 μαθητών ηλικίας 12-18 ετών, ένα στα τέσσερα παιδιά δηλώνει ότι έχει λάβει προσωπικές φωτογραφίες άλλων, ενώ το 6% παραδέχεται ότι έχει στείλει προσωπικές φωτογραφίες. Τα περισσότερα παιδιά άλλωστε (53%) δηλώνουν ότι η διαδικτυακή τους φήμη δεν είναι κάτι που τους απασχολεί.

Μολονότι τα παιδιά θεωρούν την αποκάλυψη των προσωπικών δεδομένων τους και την επαφή με αγνώστους τους δύο μεγαλύτερους κινδύνους στο Διαδίκτυο, το 59% έχει συνομιλήσει με αγνώστους online, ενώ το 46% έχει κάνει φίλους μέσω σόσιαλ μίντια ή διαδικτυακών παιχνιδιών. Ενα στα τέσσερα παιδιά δηλώνει ότι κάποια στιγμή στο Διαδίκτυο κάποιος το προσέγγισε με κακόβουλο σκοπό. Από αυτά, το 13% έπιασε κουβέντα μαζί του για να δει τις προθέσεις του. Τα περισσότερα ωστόσο, το 57%, τον μπλόκαραν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα παιδιά και οι νέοι φαίνεται ότι ενώ δεν διστάζουν να μπλοκάρουν κάποιον ή κάτι που τους έχει αναστατώσει στο Διαδίκτυο, δεν προχωρούν τόσο εύκολα σε καταγγελία (report). Στη σχετική ερώτηση, ενώ το 71% έχει μπλοκάρει στο Ιντερνετ, μόνο το 46% έχει καταφύγει στο εργαλείο του report.  

Τα παιδιά δεν διστάζουν να μπλοκάρουν κάποιον ή κάτι που τους έχει αναστατώσει στο Διαδίκτυο, ωστόσο δεν προχωρούν τόσο εύκολα σε καταγγελία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που κάποιος τα αναστατώσει στο Διαδίκτυο, το 62% των παιδιών θα ζητήσει βοήθεια από τους γονείς του, το 21% από κάποιον φίλο, ένα 13% θα το αντιμετωπίσει χωρίς να ζητήσει βοήθεια και μόνο ένα 4% θα απευθυνθεί σε κάποιον εκπαιδευτικό.

Το 34% των παιδιών δηλώνει ότι έχει συναντήσει μισαλλόδοξο λόγο στο Διαδίκτυο, ενώ το 6% ότι έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού. Μόνο το 35% των παιδιών που έπεσαν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού απευθύνθηκε σε κάποιον ενήλικο για βοήθεια. Το 34% δηλώνει «έκανα υπομονή». Αντίστοιχα, από τα παιδιά που δηλώνουν ότι έχουν γίνει μάρτυρες εκφοβισμού σε ποσοστό 13%, η πλειοψηφία (53%) δεν αδιαφόρησε, αλλά προσπάθησε να στηρίξει το θύμα ιδιωτικά. Τέλος, θύμα διαδικτυακής απάτης έχει πέσει κατά δήλωσή του το 10% των παιδιών που χρησιμοποιούν το Ιντερνετ, ενώ ένα στα δύο παιδιά χρησιμοποιεί antivirus στις συσκευές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή