Χαλάρωση μέτρων: «Όχι» σε αποκριάτικες εκδηλώσεις, «ναι» σε όρθιους στη διασκέδαση, αγκάθι τα γήπεδα

Χαλάρωση μέτρων: «Όχι» σε αποκριάτικες εκδηλώσεις, «ναι» σε όρθιους στη διασκέδαση, αγκάθι τα γήπεδα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σημερινή συνεδρίαση των επιτροπής των λοιμωξιολόγων (14:00), παρουσία και του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, αναμένεται να κλειδώσουν οι τελικές κατευθύνσεις για τα νέα βήματα προς τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί θα κληθούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιτρέπονται και όρθιοι πελάτες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης όπου, ούτως ή άλλως, μπορούν να εισέρχονται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού. Πρόκειται για ένα σενάριο που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες υλοποίησης, επαναφέροντας, επί της ουσίας, τον κλάδο της διασκέδασης – για τους εμβολιασμένους – σε εικόνα κανονικότητας, μετά και την αποδέσμευση από τους περιορισμούς στα άτομα ανά τραπέζι και την επαναφορά της μουσικής. 

Αναφορικά με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, όπως έγραφε σήμερα η «Κ», οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής εμφανίζονται αρνητικοί στη διενέργεια των καρναβαλικών παρελάσεων. Ωστόσο αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο να μπορούν να διενεργούνται εορταστικές εκδηλώσεις – χοροί σε κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους.

Ο βασικός φόβος μελών της επιτροπής για τις καρναβαλικές παρελάσεις είναι ότι γεγονότα υπερμετάδοσης, σε συνδυασμό με την κινητικότητα του πληθυσμού και τις εκδρομές των Αποκριών, θα ανατρέψουν πολύ γρήγορα την εικόνα σταθεροποίησης και πολύ αργής υποχώρησης της επιδημίας, που με κόπο έχει επιτευχθεί τον τελευταίο μήνα.

Επιπλέον, θα συζητηθεί η αύξηση του ποσοστού πληρότητας στα γήπεδα, με βάση πρόταση από τη γενική γραμματεία αθλητισμού για το νέο πρωτόκολλο ασφαλείας στη διενέργεια των αθλητικών εκδηλώσεων. Πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει διαφοροποίηση του ποσοστού για τους κλειστούς και τους ανοιχτούς αθλητικούς χώρους. Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο για πληρότητα στο 50% δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες. 

Εξαιρετικά πιθανό είναι να επιτραπεί ξανά η διενέργεια των σχολικών εκδρομών, ενώ θα εξετασθεί και το ενδεχόμενο τα συνέδρια να διενεργούνται πλέον με φυσική παρουσία όσων επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν και να αρθεί η υποχρέωση να είναι υβριδικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε εισέλθει ήδη σε μια περίοδο όπου κάθε εβδομάδα –και εκτός «επιδημιολογικού» απροόπτου– θα απελευθερώνονται δραστηριότητες. Ο στόχος, όπως έχει τεθεί σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι έως το τέλος Μαρτίου όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. να έχουν εναρμονιστεί σε μία σχεδόν καθολική χαλάρωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους.

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή