Ειδικό σώμα 500 δασοκομάντος στην Πυροσβεστική

Ειδικό σώμα 500 δασοκομάντος στην Πυροσβεστική

Ειδικό σώμα δασοκομάντος αποκτά η Πυροσβεστική με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδικό σώμα δασοκομάντος αποκτά η Πυροσβεστική με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Οι «Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων», όπως θα ονομάζονται, θα αποτελούνται από 500 άτομα, τα οποία θα στελεχώσουν έξι διαφορετικές αερομεταφερόμενες ομάδες ανά την Ελλάδα. Σκοπός είναι να γίνουν πλήρως λειτουργικοί το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Οπως προβλέπεται από την Πολιτική Προστασία, αυτές οι ομάδες θα έχουν έδρα στην Ελευσίνα Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Λαμία, στα Ιωάννινα και στην Πάτρα. Οι 440 θέσεις θα καλυφθούν με άτομα της ειδικότητας πυροσβεστικού τεχνικού προσωπικού και οι 60 με ειδικό επιστημονικό προσωπικό με γνωστικό αντικείμενο Δασολογία ή Δασοπονία. Η θητεία τους θα διαρκέσει επτά χρόνια, ενώ προβλέπεται η μονιμοποίησή τους υπό προϋποθέσεις μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος. Θα βρίσκονται σε συνεργασία με τα κατά τόπους δασαρχεία και η δράση τους δεν θα περιορίζεται μόνο το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, την επόμενη διάρκεια του χρόνου θα προετοιμάζουν τα δάση με καθαρισμούς ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Τον περασμένο Οκτώβριο, στελέχη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είχαν βρεθεί στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και είχαν συζητήσει για την εκπαίδευση των Ελλήνων δασοκομάντος. Από εκείνες τις επαφές είχαν προκύψει και οι βασικοί άξονες στους οποίους πρόκειται να βασιστούν, όπως η τεχνογνωσία στη χρήση του αντιπύρ (ανακοπή της φωτιάς με την ελεγχόμενη καύση εκτάσεων), συμβουλές σχετικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που μπορεί να απαιτούνται για την εφαρμογή αυτής της τεχνικής, και εξειδίκευση στον χειρισμό μηχανημάτων έργου για τη σωστή και άμεση διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Ο σχεδιασμός προέβλεπε να μεταβούν στις ΗΠΑ σε πρώτη φάση πέντε με δέκα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος για να εκπαιδευτούν, να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να γίνουν οι εκπαιδευτές των υπόλοιπων μελών της νεοσυσταθείσας ομάδας. Τελικά λόγω της πανδημίας της COVID-19 οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν ειδικές σχολές αυτού του τύπου μέσα στους επόμενους μήνες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να στείλουν εκείνοι εκπαιδευτές στην Ελλάδα, ωστόσο στο μεταξύ έχει προταθεί ως λύση η τηλεκπαίδευση. Συζητήσεις για το κομμάτι της εκπαίδευσης γίνονται και με τη Γαλλία. Η ελληνοαμερικανική συνεργασία στο θέμα των πυρκαγιών μετράει πολλά χρόνια, εστιάζοντας στο παρελθόν κυρίως στη διερεύνηση εγκλημάτων εμπρησμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή