Σημαντική μείωση του εμβολιαστικού ρυθμού

Σημαντική μείωση του εμβολιαστικού ρυθμού

Στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία» κινούνται το τελευταίο διάστημα οι ημερήσιοι εμβολιασμοί στη χώρα μας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία» κινούνται το τελευταίο διάστημα οι ημερήσιοι εμβολιασμοί στη χώρα μας, καθώς η πλειονότητα του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, και οι λίγοι πολίτες που δεν το έχουν πράξει δύσκολα πλέον θα λάβουν την απόφαση. Ειδικότερα, τις τελευταίες δέκα ημέρες διενεργούνται σε ημερήσια βάση περίπου 3.500-4.000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης. Η προηγούμενη χαμηλότερη επίδοση από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία» είχε καταγραφεί στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, με περίπου 5.600 ημερήσιους εμβολιασμούς πρώτης δόσης. Συνολικά, την προηγούμενη εβδομάδα διενεργούνταν σε καθημερινή βάση περίπου 34.500 ημερήσιοι εμβολιασμοί (πρώτης, δεύτερης και αναμνηστικής δόσης), όταν στις αρχές Δεκεμβρίου ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 110.000 εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας σιγά σιγά ολοκληρώνεται, και το επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε θα ολοκληρωθούν και οι εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης, αναμένεται οι ημερήσιοι εμβολιασμοί να κινούνται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, και με βάση τη ζήτηση για ραντεβού, τα εμβολιαστικά κέντρα αναδιαρθρώνονται, με μείωση των εμβολιαστικών γραμμών και απελευθέρωση προσωπικού των Κέντρων Υγείας, το οποίο αξιοποιείται κυρίως στους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, με στόχο να έχουν εξυπηρετηθεί το αργότερο σε ένα μήνα όλα τα άτομα που έχουν κάνει αίτηση για τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα αναστολής της λειτουργίας των mega εμβολιαστικών κέντρων στην Αττική, ωστόσο πλέον έχουν λιγότερες εμβολιαστικές γραμμές. Αλλαγές δεν αναμένονται και στον τρόπο προγραμματισμού των ραντεβού μέσω της πλατφόρμας. Οπως τόνισε στην «Κ» ο κ. Θεμιστοκλέους, «ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα για τον πολίτη, ο οποίος θα μπορεί να βρίσκει ραντεβού για εμβόλιο εντός 24 έως 48 ωρών».

Οι ειδικοί αναμένουν να δουν αν η εισαγωγή στο πρόγραμμα του εμβολίου της Novavax θα κινητοποιήσει τους διστακτικούς.

Μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών παρατηρείται πανευρωπαϊκά και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και με αυτές τις «χαμηλές επιδόσεις», η Ελλάδα είναι στην 6η θέση στη σχετική λίστα της Ε.Ε. σε ρυθμό ημερήσιων εμβολιασμών.

Σήμερα, το 84% των ενηλίκων και το 75% του γενικού πληθυσμού της χώρας μας έχει εμβολιαστεί. Αναμνηστική δόση έχει ήδη κάνει τουλάχιστον το 88% των δικαιούχων και περίπου ένα ποσοστό 2% έχει ήδη προγραμματίσει ραντεβού. Στα άτομα άνω των 60 ετών εμβολιασμένοι είναι το 91%, που σημαίνει ότι περίπου 300.000 πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδα παραμένουν ανεμβολίαστοι. Η ζήτηση για εμβολιαστικά ραντεβού από τη συγκεκριμένη ομάδα, μετά ένα διάστημα «κινητοποίησης», λόγω της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε, έχει μειωθεί, και πλέον προγραμματίζονται 1.000-1.500 ραντεβού για εμβολιασμό ατόμων άνω των 60 ετών. Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά πως μεγάλος αριθμός από τους 300.000 πολίτες αυτής της ηλικίας θα μείνουν ανεμβολίαστοι για λόγους άσχετους με το εμβολιαστικό πρόγραμμα και την εφαρμογή ή μη μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού. Οι ειδικοί αναμένουν να δουν αν η εισαγωγή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του πρωτεϊνικού εμβολίου της Novavax κινητοποιήσει κάποιους διστακτικούς. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραδοθούν οι πρώτες 168.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου στη χώρα μας. Μόλις επιβεβαιωθεί η ημέρα παράδοσής τους, θα «ανοίξουν» και τα ραντεβού για τον προγραμματισμό των ραντεβού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή