Κορωνοϊός: Νέα δέσμη χαλάρωσης των μέτρων

Κορωνοϊός: Νέα δέσμη χαλάρωσης των μέτρων

Ορθιοι στη διασκέδαση – 50% η πληρότητα σε γήπεδα – «Ναι» σε σχολικές εκδρομές

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους κανονικούς ρυθμούς του επιστρέφει ο χώρος της διασκέδασης, καθώς η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έδωσε το πράσινο φως ώστε οι πελάτες των σχετικών καταστημάτων να μπορούν να διασκεδάζουν και όρθιοι. Επίσης, από αυτή την αγωνιστική πολλοί φίλαθλοι θα επιστρέψουν στα γήπεδα, η επιτρεπόμενη πληρότητά τους αυξάνεται στο 50%, από 10% που είναι τώρα. Ειδικότερα, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της η επιτροπή, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στο 20%. Σύμφωνα με τον υπουργό, «η εισήγηση της επιτροπής έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022». Σήμερα η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου για να εξετάσει και άλλα αιτήματα απελευθέρωσης δραστηριοτήτων. Μεταξύ των αιτημάτων που εκκρεμούν είναι και η αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των συνεδρίων. Σήμερα τα συνέδρια μπορούν να έχουν περιορισμένη πληρότητα και να είναι υποχρεωτικά υβριδικά. Στις προτάσεις που εξετάζονται είναι να μπορούν να έχουν πληρότητα 100% με τη συμμετοχή εμβολιασμένων και οι ανεμβολίαστοι να έχουν τη δυνατότητα να τα παρακολουθούν εξ αποστάσεως. Χωρίς καρναβαλικές παρελάσεις θα εορταστούν και οι φετινές Απόκριες, αφού οι ειδικοί δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν εκδηλώσεις που μπορούν να γίνουν γεγονότα υπερμετάδοσης και στις οποίες δεν μπορεί να ελεγχθεί η συμμετοχή μόνο εμβολιασμένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά με Απόκριες χωρίς παρελάσεις. Μάλιστα το 2020 οι περιορισμοί των δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας ξεκίνησαν από την απαγόρευση διεξαγωγής της καρναβαλικής παρέλασης στην Πάτρα.  

Οι αποφάσεις του υπουργείου Υγείας θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου.

Τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ ήταν 19.509 και οι νέοι θάνατοι 82, εκ των οποίων το 95% ήταν ηλικίας 60 ετών και άνω. Από την αρχή της επιδημίας έως και χθες έχουν καταγραφεί συνολικά 25.001 θάνατοι ασθενών με COVID-19. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 485. Καταγράφηκαν και 448 νέες νοσηλείες ασθενών. Εν τω μεταξύ, κλείνει η ψαλίδα μεταξύ των εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία και των εξιτηρίων που εκδίδονται λόγω ίασης. Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα έγιναν 2.832 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία και εκδόθηκαν 2.630 εξιτήρια. Ο λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια ήταν 1,08.

Σταθερά ένα στα τρία κρούσματα που εντοπίζονται στη χώρα μας αφορούν παιδιά σχολικής ηλικίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 41.489 νέα περιστατικά σε παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 33% στο σύνολο των κρουσμάτων το ίδιο διάστημα. Την περασμένη εβδομάδα το ποσοστό θετικότητας των δειγμάτων που ελέγχθηκαν ήταν 5,63%. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε Μύκονο (9,17%), Σάμο (6,46%), Ροδόπη (6,33%) και Λήμνο (6,29%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή