«Agora Athens»: Ανοίγει ο δρόμος για την αναβάθμιση της εμπορικής αγοράς σε Πλάκα και Μοναστηράκι

«Agora Athens»: Ανοίγει ο δρόμος για την αναβάθμιση της εμπορικής αγοράς σε Πλάκα και Μοναστηράκι

«Πράσινο φως» από το Δήμο Αθηναίων για την προκήρυξη και τους όρους του ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου σε δύο εμβληματικές γειτονιές, στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει ο δρόμος για την αναβάθμιση της εμπορικής αγοράς σε Πλάκα και Μοναστηράκι, με την υπερψήφιση, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, της προκήρυξης και των όρων του σχετικού ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου στις δύο αυτές εμβληματικές συνοικίες.

Πρόκειται για το σχέδιο «Agora Athens», που υλοποιείται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με την υποστήριξη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) του Δήμου Αθηναίων και φιλοδοξεί, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, να μετατρέψει την ιστορική αγορά της πόλης σε ένα ανοιχτό κέντρο εμπορίου, αυξάνοντας την αγοραστική κίνηση στην περιοχή, ενισχύοντας τον τουρισμό και ενδυναμώνοντας την τοπική απασχόληση.

«Το “Agora Athens” εντάσσεται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για τη στήριξη της αθηναϊκής επιχειρηματικότητας και των θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα, το οποίο αξιοποιεί κυρίως ευρωπαϊκούς πόρους και έχει συν-διαμορφωθεί με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της πόλης, εστιάζει σε δράσεις που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και κοινωνική συνοχή, τον πολιτισμό – τουρισμό, το ψηφιακό μέλλον – καινοτομία» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Τα έργα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις τόσο στον ιδιωτικό χώρο -αναβάθμιση των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων εστίασης με νέες προσόψεις, εξωτερικές πινακίδες, σκιάσεις κλπ- όσο και στον δημόσιο χώρο -αισθητική ενοποίηση και λειτουργική αναβάθμιση των υφιστάμενων πεζόδρομων σε Πλάκα και Μοναστηράκι- μέσα από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκηρύσσει ο Δήμος Αθηναίων.

Για το «Agora Athens», ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, και τα μέλη της διοικητικής επιτροπής του Επιμελητηρίου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών. «Ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να αναδείξουμε τη δυναμική αυτών των δύο ιστορικών γειτονιών της Αθήνας, που αποτελούν πόλο έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες όλο τον χρόνο. Η ενεργοποίηση του σχεδίου είναι η αρχή ενός φιλόδοξου εγχειρήματος που αποσκοπεί στην τόνωση της εμπορικής αγοράς, στην ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και στην αναζωογόνηση της περιοχής με πρωτοποριακές παρεμβάσεις, που για πολλά χρόνια αποτελούσαν πάγιο αίτημα των επαγγελματιών» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος Αθηναίων και προσέθεσε: «Η Πλάκα και το Μοναστηράκι θα αποκτήσουν, μέσω του «Agora Athens», μία ανανεωμένη μορφή, διατηρώντας ταυτόχρονα τον ιστορικό και αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα».

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων «για την εξαιρετικά αποδοτική συνεργασία μεταξύ Δήμου και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών» και υπογράμμισε ότι με την υλοποίηση του “Agora Athens”, «είναι βέβαιο ότι θα στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, θα αναβαθμιστεί το ιστορικό εμπορικό κέντρο και θα συμβάλλει στην αύξηση του τουρισμού στην πόλη μας». Κάλεσε δε η συνεργασία αυτή «να βρει μιμητές, καθώς δήμοι και φορείς όπως τα επιμελητήρια, ενώνοντας τις δυνάμεις τους μόνο οφέλη θα προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι τομείς, στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με τον Δήμο Αθηναίων προκειμένου να δώσουμε μία σημαντική ώθηση στο επιχειρείν, αλλά και να μετατρέψουμε την Αθήνα σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο τον κ. Μπακογιάννη».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή