«Επιμελής προετοιμασία» για τις εκλογές

«Επιμελής προετοιμασία» για τις εκλογές

Στόχος, να μη γίνονται όλα τελευταία στιγμή, ήταν η διευκρίνιση του υπουργού Εσωτερικών για τη δημοσίευση απόφασης κατανομής χώρων στα κόμματα.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα σενάρια πρόωρων εκλογών προκάλεσε η δημοσίευση της απόφασης του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, για «τον καθορισμό του τρόπου κατανομής και χρήσης των χώρων που παραχωρούνται στα πολιτικά κόμματα, τους συνασπισμούς πολιτικών κομμάτων, τους συνδυασμούς υποψηφίων για την προβολή τους κατά την προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών, των αυτοδιοικητικών εκλογών και των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Επισημαίνεται ότι είθισται οι υπουργικές αποφάσεις που σχετίζονται με τις εκλογές να εκδίδονται μετά την προκήρυξη των εκλογών στη διάρκεια της 20ήμερης νομοθετικά καθορισμένης επίσημης προεκλογικής περιόδου.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σε σχετική ερώτηση της «Κ» κάνει λόγο για επιμελή προετοιμασία από την πλευρά του υπουργείου, έτσι ώστε να μη γίνονται όλα την τελευταία στιγμή. «Για να διεξαχθούν οι εκλογές απαιτούνται περίπου 300 υπουργικές αποφάσεις. Βρισκόμαστε στους τελευταίους 18 μήνες πριν από την ολοκλήρωση της τετραετίας. Κάπως πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε τα διαδικαστικά. Δεν μπορούμε να τα κρατάμε όλα για την τελευταία στιγμή από τον φόβο μήπως κάποιος υποθέσει ότι θα πηγαίνουμε για εκλογές», σημείωσε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδώσουν και άλλες τέτοιες αποφάσεις στο πλαίσιο της «επιμελούς προετοιμασίας» που έχει αποφασιστεί να γίνει. Σημείωσε, επιπλέον, ότι η συγκεκριμένη απόφαση είχε να επικαιροποιηθεί από το 2012. «Ε, δεν έπρεπε κάποτε να γίνει και αυτό;», τόνισε.

Στόχος, να μη γίνονται όλα τελευταία στιγμή, ήταν η διευκρίνιση του υπουργού Εσωτερικών για τη δημοσίευση απόφασης κατανομής χώρων στα κόμματα.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η ισχύς της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης είναι για δύο έτη, γεγονός που ενισχύει την εκδοχή της έγκαιρης προετοιμασίας.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην απόφαση, ο δήμαρχος της πόλης συγκαλεί σύσκεψη των εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμού κομμάτων, εντός το αργότερο τριών ημερών από την επίσημη προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, «με σκοπό την κατανομή των χώρων προεκλογικής προβολής και τον καθορισμό του τρόπου χρήσης αυτών». Εφόσον υπάρξει ομόφωνη συμφωνία υπογράφεται πρακτικό, το οποίο είναι υποχρεωτικό να γίνει αποδεκτό από το δημοτικό συμβούλιο. Σε αντίθετη περίπτωση –αν δεν υπάρξει δηλαδή συμφωνία– «το δημοτικό συμβούλιο υποχρεούται να καθορίσει και να διαθέσει από μόνο του τους χώρους, λαμβανομένης υπόψη της πρόβλεψης της παρ. 2 του άρθρου 44 του π.δ. 26/2012, δηλαδή αναλογικά και επί ίσοις όροις διάθεση των χώρων προεκλογικής προβολής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή