Διευθυντές σχολείων: «Καμπάνες» σε αρνητές αξιολόγησης

Διευθυντές σχολείων: «Καμπάνες» σε αρνητές αξιολόγησης

Σε εφαρμογή των προβλεπομένων από τον νόμο ποινών στους διευθυντές σχολείων που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία αξιολόγησης προχωρεί το υπουργείο Παιδείας.

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες «καμπάνες» για τους διευθυντές των σχολείων που δεν μετείχαν στη διαδικασία της αξιολόγησης έπεσαν από το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται μεν για ένα πολύ μικρό ποσοστό στο σύνολο των σχολείων, ωστόσο το πολιτικό μήνυμα της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι σαφές και διττό: Η αξιολόγηση στα σχολεία πρέπει και θα προχωρήσει και δεν υπάρχουν «παράθυρα» ατιμωρησίας.

Ειδικότερα, από το σύνολο των 14.000 σχολικών μονάδων το 99,2% εφάρμοσε τον νόμο περί αξιολόγησης καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Μόλις το 0,8%, περίπου 100 σχολεία σε όλη τη χώρα, δεν το έκανε, η πλειονότητα των οποίων είναι νηπιαγωγεία και δημοτικά. Εκ του νόμου 4823/2021, υπεύθυνοι για να προχωρήσουν τα βήματα της διαδικασίας και να ολοκληρωθεί ήταν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων.

Ετσι, μετά την εκπνοή της προθεσμίας που είχαν τα σχολεία για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της αξιολόγησης, με εντολή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως χθες εστάλη στους διευθυντές των 100 σχολείων η απόφαση για τον καταλογισμό των πειθαρχικών ποινών που προβλέπονται από τον νόμο. «Κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των παραγράφων 5, 6 και 7 του άρθρου 56 του νόμου 4823/2021, αναστέλλουμε οιαδήποτε διαδικασία εξέλιξης, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης μισθολογικής εξέλιξης του διευθυντή της σχολικής μονάδας… δεδομένου ότι ο ως άνω διευθυντής της ανωτέρω σχολικής μονάδας δεν ανάρτησε στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του ΙΕΠ την ετήσια έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης του σχολικού έτους 2020-2021, ως είχε υποχρέωση κατά τις διατάξεις των άρθρων 47 και 47Α του νόμου 4547/2018 και του άρθρου 97 του νόμου 4823/2021», λέει η επιστολή που υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση.

Οπως ανέφεραν στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, η «καμπάνα» θα αρθεί στην περίπτωση που οι 100 διευθυντές προχωρήσουν στην αξιολόγηση.

Το ίδιο έγγραφο σημειώνει ότι «η παρούσα αναστολή δεν επιδρά στην προσμέτρηση του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος στον χρόνο δημόσιας υπηρεσίας». Κατά της απόφασης μπορούν οι εκπαιδευτικοί να υποβάλουν ένσταση στο οικείο περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο.

Η ένσταση θα πρέπει να κατατεθεί στον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής αγωγής εντός της αποκλειστικής προθεσμίας δώδεκα ημερών από την επομένη της γνωστοποίησης της απόφασης.

Οπως ανέφεραν στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, η «καμπάνα» θα αρθεί στην περίπτωση που οι 100 διευθυντές προχωρήσουν στην αξιολόγηση. Ως προς την πειθαρχική κύρωση, δεν θα μπορέσουν να περάσουν στον επόμενο βαθμό και να διεκδικήσουν μία θέση στελέχους. Να σημειωθεί ότι η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ αντιτίθενται στην αξιολόγηση, ενώ η ΔΟΕ είχε προτείνει προς δασκάλους και νηπιαγωγούς κείμενα-φασόν για να αποδομήσει τη διαδικασία. Ουσιαστικά, η απόφαση της κ. Κεραμέως αποτελεί σαφές πολιτικό μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς για τα επόμενα στάδια της αξιολόγησης φέτος και την επόμενη χρονιά, οπότε και θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Καμία μετατροπή στο 26ο Γυμνάσιο Αθηνών

Δεν θα μετατραπεί σε Πειραματικό το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών, το οποίο στεγάζεται στους χώρους του Μαρασλείου στην περιοχή του Κολωνακίου, δίπλα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Αυτή φέρεται να είναι η απόφαση του υπ. Παιδείας για το θέμα. Ο νόμος ορίζει ότι οι απόφοιτοι των Πειραματικών Δημοτικών πρέπει να προχωρούν σε Πειραματικό Γυμνάσιο. Η Διοικούσα Επιτροπή των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) εισηγήθηκε να μετατραπεί σε Πειραματικό το 26ο Γυμνάσιο που βρίσκεται στους χώρους του Μαρασλείου για τους αποφοίτους του Πειραματικού Μαράσλειου Δημοτικού, ωστόσο στην απόφαση του υπουργείου βάρυναν οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής που ήθελαν να έχουν ένα συμβατικό σχολείο για τα παιδιά (η φοίτηση στα Πειραματικά γίνεται με κλήρωση). Ετσι πλέον αναζητείται νέο σχολείο στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου για να στεγαστεί το Πειραματικό Γυμνάσιο που θα συνδεθεί με το Πειραματικό Δημοτικό του Μαρασλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή