Η Μόσχα λέει ότι σκότωσε πέντε Ουκρανούς «σαμποτέρ» στα σύνορα – «Fake news» απαντά το Κίεβο

Η Μόσχα λέει ότι σκότωσε πέντε Ουκρανούς «σαμποτέρ» στα σύνορα – «Fake news» απαντά το Κίεβο

Η Ουκρανία έκανε λόγο για fake news από την πλευρά της Ρωσίας, με τη Μόσχα να υποστηρίζει ότι απέτρεψε παραβίαση των συνόρων

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρωσικός στρατός δήλωσε ότι στρατεύματα και συνοριοφύλακες απέτρεψαν ομάδα Ουκρανών «σαμποτέρ» που επιχείρησαν να παραβιάσουν τα σύνορα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Κατά τη Μόσχα, στο επεισόδιο σκοτώθηκαν πέντε άτομα.

Η Ουκρανία από την πλευρά της απέρριψε τις ρωσικές αιτιάσεις, κάνοντας λόγο για fake news. Το Κίεβο τόνισε ότι δεν υπάρχουν ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Ροστόφ, όπου φέρεται -σύμφωνα με τη Μόσχα- να συνέβη το περιστατικό.

Το Interfax, επικαλούμενο τον ρωσικό στρατό, μετέδωσε ότι καταστράφηκαν ουκρανικά οπλισμένα οχήματα. Κατά το AFP, ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι το επεισόδιο έλαβε χώρα σε ρωσικό έδαφος.

Οι αναφορές περί επεισοδίου στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας έρχονται σε μια στιγμή που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει κλιμακωθεί. 

Οι ηγέτες των αυτονομιστών σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ ζητούν από τον Πούτιν να αναγνωρίζει τις περιοχές τους ως ανεξάρτητες

Στο μεταξύ, οι ηγέτες στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, ζήτησαν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τις αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες.

Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να αποστείλει ανοικτά η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

Ψυχρή υποδοχή Κρεμλίνου στην πρόταση για συνάντηση Κορυφής

Το Κρεμλίνο θεωρεί πρόωρο να οργανωθεί συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν για την Ουκρανία από τώρα, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της ρωσικής προεδρίας, ύστερα από την κατ’ αρχήν αποδοχή απ’ ευθείας επαφών των ηγετών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, όπως πρότεινε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή μέσω τηλεφωνικών συνεννοήσεων.

Όπως διευκρίνισε το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του να συνεχιστεί ο διάλογος μέσω των υπουργείων Εξωτερικών και των πολιτικών συμβούλων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε τις αμερικανικές αναφορές περί ρωσικής λίστας προγραφών Ουκρανών σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία ως το «απόλυτο ψέμα».

Αεροπορικές εταιρείες αναπροσαρμόζουν τις πτήσεις τους

Τις προγραμματισμένες πτήσεις τους προς την Ουκρανία αναπροσάρμοσαν περίπου 10 αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών της χώρας. Πάντως, κατά τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών, οι αεροδιάδρομοι της Ουκρανίας εξακολουθούν να είναι ανοικτοί και οι πτήσεις προς την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα παραμένουν ασφαλείς.

Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε πως σταματά τις πτήσεις της προς την Ουκρανία από σήμερα, ακολουθώντας την KLM που είχε ήδη ανακοινώσει την αναστολή των πτήσεών της. Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρία SAS ανέστειλε επίσης τις εβδομαδιαίες πτήσεις της, ενώ η Air France αποφάσισε να ακυρώσει τις δύο πτήσεις της Παρίσι-Κίεβο και Κίεβο-Παρίσι που προβλέπονταν για αύριο, Τρίτη, για «προληπτικούς λόγους» εν μέσω αύξησης των εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Aνταπόκριση από την Ουκρανία: Ολα τα βλέμματα στη «γραμμή επαφής»

Κίεβο: Η σύνοδος Πούτιν- Μπάιντεν δεν μπορεί να λύσει τίποτα χωρίς την Ουκρανία

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή