Η επόμενη ημέρα για το ΚΠΙΣΝ

Η επόμενη ημέρα για το ΚΠΙΣΝ

Σε ένα έτος σταματάει η χρηματοδότησή του από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Το Δημόσιο καλύπτει σήμερα πολύ μικρό μέρος των λειτουργικών εξόδων.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βλέπουμε το Κέντρο Πολιτισμού σαν παιδί μας. Τα πρώτα πέντε χρόνια (σ.σ. της λειτουργίας του) ήταν μικρό, τώρα όμως πρέπει και μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Δεν πρόκειται να το παρατήσουμε, αλλά δεν είναι υγιές να είμαστε συνέχεια από πίσω». Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, προειδοποίησε ότι το ίδρυμα δεν θα συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά τη λειτουργία του χώρου για πολύ ακόμα, καλώντας την πολιτεία να αναλάβει τις υποχρεώσεις της. Περαιτέρω, υπενθύμισε την υπόσχεση που το ίδρυμα έχει λάβει για σύνδεση του χώρου με το δίκτυο του μετρό, υπόσχεση που παραμένει «στα χαρτιά».

Η συζήτηση που διοργανώθηκε το Σάββατο, με αφορμή την (αυριανή) επέτειο των 5 ετών λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ, είχε ως θέμα τη θέση του ΚΠΙΣΝ στον δημόσιο χώρο και το παράδειγμα που έθεσε στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στη συζήτηση, που συντόνισε ο πολεοδόμος Αρης Καλαντίδης, συμμετείχαν εκτός από τον κ. Δρακόπουλο η διευθύνουσα σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ Ελλη Ανδριοπούλου, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (ο μόνος εκ των πέντε πρωθυπουργών που προσκλήθηκαν ο οποίος παρευρέθη) και η Εφη Αχτσιόγλου, εκπροσωπώντας τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Δρακόπουλος εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον του χώρου. «Το ΚΠΙΣΝ ήταν η μεγαλύτερη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», ανέφερε. «Κι εμείς, ως γονείς, το πονάμε και θέλουμε να συνεχίσει να πετυχαίνει τους στόχους που έθεσε. Αυτό θέλει τρομερή δουλειά. Υπάρχει λίγο η φιλοσοφία “είναι από πίσω το ίδρυμα, άσ’ το”. Εμείς είμαστε εδώ, αλλά δεν θα είμαστε για πάντα, το έργο πρέπει να σταθεί στα πόδια του».

Από την πλευρά της, η κ. Ανδριοπούλου χαρακτήρισε «πρόκληση» την επίτευξη οικονομικής βιωσιμότητας στο ΚΠΙΣΝ. «Σήμερα περίπου το 50% του προϋπολογισμού καλύπτεται από δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που καλύπτει μεγάλο μέρος των λειτουργικών εξόδων και το κόστος όλων των προγραμμάτων που γίνονται εδώ. Τα υπόλοιπα προέρχονται από τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στην Εθνική Λυρική Σκηνή και ένα μικρό μέρος από το ελληνικό Δημόσιο και από τα εμπορικά έσοδα, όπως η εστίαση και οι εκδηλώσεις τρίτων. Η έλλειψη της χρηματοδότησης του ιδρύματος (σ.σ. που ανανέωσε τη στήριξή του για ένα έτος ακόμα) θα είχε μεγάλη επίδραση». «Είναι αναπόδραστη ανάγκη να ανταποκριθεί η πολιτεία στον ρόλο της. Αλίμονο αν δεν αναλάβει τις υποχρεώσεις της», σχολίασε ο κ. Σαμαράς, ενώ η κ. Αχτσιόγλου τάχθηκε υπέρ της στήριξης του ΚΠΙΣΝ από το υπουργείο Οικονομικών με σταθερή χρηματοδότηση.

Ο κ. Δρακόπουλος εξέφρασε την ενόχληση του ιδρύματος και για τη απουσία πρόβλεψης σύνδεσης του ΚΠΙΣΝ με το μετρό. «Το Κέντρο Πολιτισμού είχε έως σήμερα 20 εκατομμύρια επισκέπτες και δεν υπάρχει πρόσβαση. Με βάση τη σύμβαση, έπρεπε το ελληνικό Δημόσιο να προσφέρει γραμμή μετρό έως το ΚΠΙΣΝ. Δεν μπορούμε να γράφουμε επιστολές στο Δημόσιο κάθε μήνα. Πρέπει να δούμε και λιγάκι “νεύρο” από την άλλη πλευρά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή