«Μυστηριώδεις» εκβρασμοί ζιφιών

«Μυστηριώδεις» εκβρασμοί ζιφιών

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τούς αποδίδουν στις σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούνται δυτικά της Κέρκυρας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητική εξέλιξη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τον εκβρασμό τριών ζιφιών μέσα σε δύο ημέρες στις ακτές της Κέρκυρας. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την άμεση παύση των σεισμικών ερευνών που διεξάγονται αυτή την περίοδο στην περιοχή, συνδέοντάς τες ευθέως με τον αποπροσανατολισμό των ζώων. Και οι τρεις ζιφιοί, που δεν παρουσίασαν κάποιο εμφανές πρόβλημα υγείας, οδηγήθηκαν και πάλι στα βαθιά με τη βοήθεια εθελοντών.

Οι πρώτοι δύο ζιφιοί (ραμφοφάλαινες) εκβράστηκαν την Κυριακή στα βόρεια της Κέρκυρας, στον Αρίλλα και στον Αγιο Γόρδιο. Ο τρίτος –που ήταν και ο μεγαλύτερος, με μήκος άνω των πέντε μέτρων– εκβράστηκε χθες στον Αγιο Γόρδιο. Και στις τρεις περιπτώσεις στην περιοχή έσπευσαν κτηνίατροι του Ελληνικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλασσίων Θηλαστικών «Αρίων», που εξέτασαν τα ζώα και πήραν δείγματα αίματος. «Είδαμε τρία κλινικώς υγιή ζώα, δυνατά, μεγάλα, να μην μπορούν να επιστρέψουν μόνα τους στα βαθιά», λέει στην «Κ» η Αναστασία Κορωναίου, μέλος του δικτύου κτηνιάτρων του «Αρίωνα». «Η αιματολογική εξέταση δεν έδειξε κάτι παθολογικό. Με τη βοήθεια εθελοντών δυτών, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Αναστασίας Κομνηνού, οι φάλαινες οδηγήθηκαν και πάλι στα βαθιά και δεν επέστρεψαν».

Υγιή και τα τρία θηλαστικά, ωστόσο χρειάστηκαν τη βοήθεια εθελοντών για να επιστρέψουν στα βαθιά.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αποδίδουν το περιστατικό στις σεισμικές έρευνες που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες το ειδικό ερευνητικό σκάφος «SW Cook» δυτικά της Κέρκυρας. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Greenpeace κατηγόρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος για αδιαφάνεια και μυστικότητα στη διεξαγωγή των ερευνών, αλλά και για την απουσία ελέγχων. Ενώ με κοινή ανακοίνωσή τους 15 οργανώσεις τάχθηκαν υπέρ της προστασίας των βιοτόπων των κητωδών από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, επισημαίνοντας τις συνέπειες που αυτές έχουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Το WWF ζήτησε χθες την άμεση αναστολή των σεισμικών ερευνών μέχρι να εξακριβωθούν πλήρως τα αίτια των εκβρασμών.

«Προφανώς και δεν έχουμε αποδείξεις ότι οι συγκεκριμένες σεισμικές έρευνες ευθύνονται γι’ αυτό που συνέβη. Βιβλιογραφικά, όμως, έχει αποδειχθεί ότι οι έρευνες αυτές παρενοχλούν το σύστημα επικοινωνίας των φαλαινών, που χάνουν τον προσανατολισμό τους», επισημαίνει η κ. Κορωναίου. «Ενα ζώο που θα εκβραστεί στα ρηχά μπορεί να πεθάνει από ασιτία ή από το στρες που η κατάσταση αυτή του προκαλεί. Η μία από τις φάλαινες στον Αγιο Γόρδιο είχε τραυματιστεί γιατί χτυπιόταν για ώρες στα βράχια προσπαθώντας να επιστρέψει στα ανοιχτά».

Ανακοίνωση για τον εκβρασμό των τριών ζιφιών εξέδωσε και το υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς ωστόσο να απαντήσει στις αιτιάσεις των οργανώσεων για τις σεισμικές έρευνες. Οπως αναφέρει, το λιμεναρχείο Κέρκυρας και εθελοντές πραγματοποιούν περιπολίες για τυχόν εντοπισμό και άλλων ανάλογων περιστατικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή