Φωτιά στο «Euroferry Olympia»: Οι ομοιότητες με το «Norman Atlantic» και οι επιβάτες εκτός λίστας

Φωτιά στο «Euroferry Olympia»: Οι ομοιότητες με το «Norman Atlantic» και οι επιβάτες εκτός λίστας

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι δύο διασωθέντες του «Euroferry Olympia» που βρίσκονταν εκτός της επίσημης λίστας επιβατών είναι Αφγανοί.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ναυτικό δυστύχημα στο «Euroferry Olympia» εμφανίζει ομοιότητες με όσα είχαν συμβεί πριν από οκτώ χρόνια στο πλοίο «Norman Atlantic», το οποίο επίσης είχε ως προορισμό την Ιταλία. Η φωτιά είχε ξεσπάσει και τότε σε γκαράζ του πλοίου, στις 28 Δεκεμβρίου 2014, και οι τελευταίες εστίες της έσβησαν δύο εβδομάδες αργότερα, στις 12 Ιανουαρίου 2015. Στις 3 Φεβρουαρίου 2015 εντοπίστηκε απανθρακωμένο πτώμα στο γκαράζ του καταστρώματος 4. Τα θύματα που βρέθηκαν έφτασαν συνολικά τα 12, ενώ μέχρι και σήμερα υπάρχουν αγνοούμενοι. Ηταν τέτοιας έκτασης η καταστροφή σε εκείνο το πλοίο που πέρασαν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες των εμπειρογνωμόνων, να συνταχθεί το σχετικό πόρισμα και να απομακρυνθούν όλα τα οχήματα.

Κατά σύμπτωση, την περασμένη Παρασκευή, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πειραιά έκρινε ένοχα σε δεύτερο βαθμό στελέχη της εταιρείας ΑΝΕΚ, ναυλώτριας του «Norman Atlantic», κατά περίπτωση για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της πρόκλησης πυρκαγιάς από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και ανθρώπους και της διατάραξης της ασφάλειας των θαλασσίων συγκοινωνιών. Συνολική εκτιτέα ποινή για τους τέσσερις καταδικασθέντες είναι τα πέντε έτη φυλάκισης με αναστολή. Μειοψήφησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, η οποία συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας για απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων.

Ενα από τα κοινά σημεία των δύο ναυτικών δυστυχημάτων ήταν ο εντοπισμός παράτυπων ταξιδιωτών σε αυτά. Στο «Norman Atlantic», βάσει του σχετικού πορίσματος, τουλάχιστον τρεις διασωθέντες δεν ήταν εγγεγραμμένοι στην επίσημη λίστα των επιβατών. Σε κάποιες μαρτυρίες όμως γινόταν λόγος ακόμη και για επτά ή δέκα λαθρεπιβάτες. Την ημέρα του απόπλου φέρεται να είχαν σημειωθεί απόπειρες παράτυπης επιβίβασης τουλάχιστον πέντε ατόμων. Σε μία από τις σορούς που εντοπίστηκαν στο γκαράζ εκείνου του πλοίου οι ιταλικές αρχές είχαν βρει στις τσέπες αντικείμενα που παρέπεμπαν σε άνδρα αφγανικής καταγωγής.

Και στην περίπτωση του «Euroferry Olympia», σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι δύο διασωθέντες που βρίσκονταν εκτός της επίσημης λίστας επιβατών είναι Αφγανοί. Ο πρώτος εντοπίστηκε κατά την καταμέτρηση που έγινε από τις λιμενικές αρχές την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Κέρκυρας. Ο δεύτερος απεγκλωβίστηκε από δύο διασώστες της ΕΜΑΚ μέσα από το φλεγόμενο πλοίο. Σε καταθέσεις τους οι δύο Αφγανοί υποστήριξαν ότι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και ότι δεν ήξεραν εάν ταξίδευαν και άλλοι μετανάστες στο πλοίο με παρόμοιο τρόπο, κρυμμένοι σε κάποιο φορτηγό. Ουδείς πάντως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπήρχαν και άλλοι μέσα στα γκαράζ.

Οι διασώστες της ΕΜΑΚ είχαν απεγκλωβίσει και έναν Βούλγαρο οδηγό, ο οποίος είχε επικοινωνήσει με τις αρχές αναφέροντας ότι είχε εγκλωβιστεί στο γκαράζ. Χθες βγήκε από τη μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Κέρκυρας, όπου είχε εισαχθεί με αναπνευστικά προβλήματα από τον καπνό που είχε εισπνεύσει, και νοσηλεύεται στην πνευμονολογική κλινική. Οι έρευνες στο πλοίο για άλλους αγνοουμένους σταμάτησαν με το τελευταίο φως και αναμένεται να συνεχιστούν και πάλι μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά του στο λιμάνι Πλατυγιαλίου, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή