Απογευματινά χειρουργεία από τους γιατρούς του ΕΣΥ

Απογευματινά χειρουργεία από τους γιατρούς του ΕΣΥ

Τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων, στο πρότυπο των απογευματινών ιατρείων, από γιατρούς του ΕΣΥ δρομολογεί το υπουργείο Υγείας.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων, στο πρότυπο των απογευματινών ιατρείων, αλλά και μερική απασχόληση ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ δρομολογεί το υπουργείο Υγείας. Πάντως χθες ο υπουργός Υγείας μετέθεσε για το απώτερο μέλλον οποιαδήποτε σκέψη για την άρση του ασυμβίβαστου στους γιατρούς του ΕΣΥ, σημειώνοντας ότι τουλάχιστον σε πρώτη φάση δεν θα μπορούν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα ανέφερε ότι θα πρέπει να καμφθούν αντιστάσεις και αντιλήψεις «κρατισμού στο ΕΣΥ».

Οπως σημείωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, τα χειρουργεία των νοσοκομείων θα μπορούν να τα αξιοποιούν το απόγευμα και εκτός του ωραρίου τους με ιδιωτικούς όρους οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό, αυξάνοντας έτσι τα έσοδα τα δικά τους και του νοσοκομείου.

«Εχουμε πολλούς γιατρούς του ΕΣΥ που φεύγουν και πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα γιατί παίρνουν καλύτερες αμοιβές. Από τη στιγμή που θα τηρείται η πρωινή λίστα των χειρουργείων, τα απογευματινά χειρουργεία θα αποσυμφορούν την πρωινή λίστα, επομένως ο ασθενής που θα πηγαίνει στο δημόσιο σύστημα θα εξυπηρετείται καλύτερα. Ολοι είναι κερδισμένοι», επισήμανε ο υπουργός. Σημειώνεται ότι η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων είχε δρομολογηθεί από το 2014, οπότε και ψηφίστηκε το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο ουδέποτε υλοποιήθηκε. Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «οι μειοψηφίες μέσα στα νοσοκομεία το μπλόκαραν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το λειτούργησε ποτέ, χωρίς όμως να το καταργήσει».

Αναφορικά με τους ιδιώτες γιατρούς σημείωσε ότι θα μπορούν να έχουν part-time σχέσεις με το δημόσιο σύστημα και κυρίως στα νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται στην περιφέρεια και δεν είναι ελκυστικά. Οπως είπε, «είναι οξύμωρο να έχουμε, για παράδειγμα, σε μια πόλη της επαρχίας πολλούς παιδιάτρους και να μην έχουμε στο δημόσιο νοσοκομείο ή να υπάρχει αναισθησιολόγος στην ιδιωτική κλινική και να μην υπάρχει στο νοσοκομείο επειδή ο γιατρός που θα μπαίνει μέσα στο νοσοκομείο πρέπει να είναι υποχρεωτικά πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».

Απεργία

Με τη συζήτηση για τις αλλαγές στον χώρο της υγείας να φουντώνει, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) διοργανώνουν για σήμερα πανυγειονομική απεργία με πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας (Μέγαρο Μαξίμου, Βουλή, υπουργείο Υγείας), δηλώνοντας μεταξύ άλλων την αντίδρασή τους στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή