Κορωνοϊός: Παραμένουν οι μάσκες και έξω

Κορωνοϊός: Παραμένουν οι μάσκες και έξω

Πιθανή άρση της υποχρεωτικής χρήσης μετά την περίοδο των Αποκριών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους για τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα. Χθες οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν έλαβαν απόφαση για άρση του μέτρου, καθώς θεώρησαν μια τέτοια κίνηση πρώιμη, ειδικά παραμονές των Αποκριών και σε μια περίοδο όπου ακόμα υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Αλλωστε έχει φανεί ότι σε χώρους με πολυκοσμία η σωστή χρήση της κατάλληλης μάσκας είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να προστατεύσει από τη μετάδοση του κορωνοϊού. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί ξανά στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής και εφόσον τελικά δοθεί το πράσινο φως για μια τέτοιου είδους παρέμβαση, αυτή πιθανόν να ισχύσει μετά τις Απόκριες. Σημειώνεται ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό, όπως άλλωστε ίσχυε από το καλοκαίρι έως και τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν δηλαδή εμφανίστηκε το πολύ μεταδοτικό στέλεχος «Ομικρον». Οι πολίτες θα μπορούν να μη φορούν τη μάσκα εάν είναι μόνοι τους ή με τους οικείους τους σε εξωτερικό χώρο με ελάχιστο κόσμο και να τη φορούν όταν βρίσκονται σε πολυκοσμία.

Χθες ανακοινώθηκαν 16.952 νέα κρούσματα της COVID-19, εκ των οποίων 6.078 εντοπίστηκαν στην Αττική (35,85% των χθεσινών διαγνώσεων), 1.696 στη Θεσσαλονίκη (10%) και 1.444 στην Κρήτη (8,5%). Το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο σε αναλογία νέων διαγνώσεων σε σχέση με τον πληθυσμό παρουσίαζαν χθες η Κως (124 κρούσματα ή 360,5 ανά 100.000 πληθυσμού), η Μύκονος (35 κρούσματα ή 345,4 ανά 100.000 πληθυσμού) και το Ηράκλειο Κρήτης (892 κρούσματα ή 292 ανά 100.000 πληθυσμού). Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) του ιού κινείται οριακά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες κάτω της μονάδας (0,97 υπολογίζεται τώρα), που είναι και το όριο για τον έλεγχο της διασποράς του ιού. Το ποσοστό θετικότητας των τεστ παραμένει σταθερό, 5,61% την τελευταία εβδομάδα έναντι 5,63% την προηγούμενη.

Πλέον ο αριθμός των εισαγωγών είναι παρόμοιος με τον αριθμό των εξιτηρίων, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ.

Το 32% των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα αφορούσε παιδιά σχολικής ηλικίας 4 έως 18 ετών.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53 (μέσος όρος επταημέρου 75 θάνατοι ημερησίως έναντι 80 που ήταν μία εβδομάδα πριν), ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.538 θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 459 ασθενείς, εκ των οποίων 333 (72,55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 126 (27,45%) πλήρως εμβολιασμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 372, με μέσο όρο επταημέρου τους 353 ασθενείς.

Πλέον ο αριθμός των εισαγωγών είναι παρόμοιος με τον αριθμό των εξιτηρίων που εκδίδονται, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 2.529 εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 έναντι 2.510 εξιτηρίων λόγω ίασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή