Eπιστολή της Ακαδημίας Αθηνών για το αρχείο του Εμμανουήλ Ροΐδη

Eπιστολή της Ακαδημίας Αθηνών για το αρχείο του Εμμανουήλ Ροΐδη

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύριε Διευθυντά,

Κατόπιν ομοφώνου αποφάσεως της Συγκλήτου της Ακαδημίας Αθηνών που ελήφθη στη συνεδρία της 23ης Φεβρουαρίου 2022, σας απευθύνουμε την παρούσα ως απάντηση στο άρθρο του δημοσιογράφου κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου στο φύλλο της εφημερίδας «Η Καθημερινή» της Κυριακής, της 20ής Φεβρουαρίου 2022, και παρακαλούμε για τη δημοσίευσή της, με σκοπό την αποκατάσταση της προσβολής σε βάρος της Ακαδημίας Αθηνών και του Γενικού Γραμματέως αυτής κ. Χρήστου Ζερεφού.

Με το εν λόγω δημοσίευμα ο δημοσιογράφος κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος προσέβαλε την Ακαδημία λόγω της δήθεν απώλειας του μεγαλύτερου μέρους του αρχείου του Εμμανουήλ Ροΐδη, το οποίο κληροδότησε στην Ακαδημία ο ακαδημαϊκός Ανδρέας Ανδρεάδης, και προέβαλε τον αναληθή ισχυρισμό ότι ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια πρόσβασης στο αρχείο, αναφέροντας ότι έχει αντλήσει τις πληροφορίες αυτές από δημοσίευμα του κ. Μανώλη Βασιλάκη, κατά δήλωσή του μελετητή του Εμμανουήλ Ροΐδη και διευθυντή του περιοδικού «The Athens Review of Books».

Για τις «περιπέτειες» του μελετητή και διευθυντή περιοδικού κ. Βασιλάκη και για την τύχη του αρχείου Ροΐδη που αυτός αναζήτησε πρόσφατα στη Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας, ο κ. Θεοδωρόπουλος έγραψε τα εξής: «Ζητάς πρόσβαση στη βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών, κατόχου του αρχείου του Εμμανουήλ Ρομίδη, ή Ροΐδη. Μαθαίνεις ότι από το αρχείο λείπουν δέκα ντοσιέ, κατ’ εκτίμηση τα δύο τρίτα. Πού βρίσκονται; Δεν είσαι ντετέκτιβ. Ας είναι και το ένα τρίτο. Πλην όμως, μαθαίνεις ότι για να έχεις πρόσβαση ακόμη και σε αυτό χρειάζεσαι άδεια από τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας, τον κ. Ζερεφό. Και αυτός την αρνείται… Η Ακαδημία Αθηνών έχει παραλάβει το αρχείο του Εμμανουήλ Ροΐδη από τον ανιψιό του, Α. Ανδρεάδη, από τη δεκαετία του τριάντα. Oχι μόνο δεν φρόντισε να το ψηφιοποιήσει έως σήμερα, αλλά δεν μπορεί να εντοπίσει τα δύο τρίτα του. Δέκα ολόκληρα ντοσιέ, προφανώς στο έλεος των ακάρεων και των τρωκτικών…»

Τα παραπάνω δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Το αρχείο Ροΐδη, το οποίο κληροδότησε στην Ακαδημία ο Ανδρέας Ανδρεάδης και φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει έντεκα (11) ντοσιέ, αριθμημένα από Α έως και Κ, εκ των οποίων λείπει ένα (1) ντοσιέ – και όχι δήθεν 10, το σύνολο δηλαδή του αρχείου.

Ο κ. Βασιλάκης δεν πληροφορήθηκε την απώλεια αυτή όταν επικοινώνησε με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης τον Ιανουάριο 2022, αλλά τη γνώριζε ήδη από τον Μάρτιο 2016, όταν είχε έλθει στην Ακαδημία και είχε μελετήσει διεξοδικά το αρχείο Ροΐδη. Μάλιστα, κατά την τότε επίσκεψή του, ο κ. Βασιλάκης είχε φωτογραφίσει ολόκληρο το αρχείο με το κινητό τηλέφωνό του, γεγονός για το οποίο ο ίδιος ενημέρωσε την Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης κατά τη μεταξύ τους επικοινωνία τον Ιανουάριο 2022 και τους αναγνώστες του περιοδικού «The Athens Review of Books» (βλ. τεύχος Φεβρουαρίου 2022, σελ. 22).

Προφανώς, ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν διάβασε το δημοσίευμα που επικαλείται ως πηγή των πληροφοριών του. Αν το είχε διαβάσει, έπρεπε να έχει αναρωτηθεί γιατί ο κ. Βασιλάκης, που έγραψε ότι φωτογράφισε το αρχείο πριν από μερικά χρόνια, δεν έγραψε τίποτα για την απώλεια τμήματος του αρχείου επί της γραμματείας του κ. Πετράκου (2010-2020) και ήθελε να ελέγξει πάλι το αρχείο το 2022, για να γράψει τα όσα έγραψε σε βάρος της Ακαδημίας και του νέου Γενικού Γραμματέως κ. Χρήστου Ζερεφού.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος όχι μόνο δεν διάβασε το δημοσίευμα που επικαλείται ως πηγή των πληροφοριών του αλλά και προέβαλε τον ισχυρισμό ότι ο Γενικός Γραμματέας αρνήθηκε να χορηγήσει στον κ. Βασιλάκη άδεια πρόσβασης στο αρχείο Ροΐδη. Αυτό είναι αναληθές και δεν το αναφέρει ούτε ο κ. Βασιλάκης στο δημοσίευμά του στο περιοδικό «The Athens Review of Books» (τεύχος Φεβρουαρίου 2022). Ο κ. Βασιλάκης έγραψε ότι δεν του χορηγήθηκε αντίγραφο της διαθήκης του Ανδρέα Ανδρεάδη επειδή δεν έχει το ειδικό έννομο συμφέρον που απαιτείται κατά το άρθρο 5 παρ. 2 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (Ν. 2690/1999) που προβλέπει ότι: «Oποιος έχει ειδικό έννομο συμφέρον δικαιούται, ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των ιδιωτικών εγγράφων που φυλάσσονται στις δημόσιες υπηρεσίες και είναι σχετικά με υπόθεσή του η οποία εκκρεμεί σε αυτές ή έχει διεκπεραιωθεί από αυτές». Αυτό ισχύει διότι, όπως έγραψε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης στην από 19.1.2022 απάντησή της στο αίτημα που υπέβαλε ο κ. Βασιλάκης με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η από 12.2.1934 διαθήκη του Ανδρέα Ανδρεάδη αποτελεί έγγραφο του διοικητικού φακέλου του κληροδοτήματος και δεν βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας αλλά στη Διεύθυνση Περιουσίας. Αν ο κ. Βασιλάκης είχε έννομο συμφέρον, θα μπορούσε να είχε λάβει αντίγραφο της διαθήκης από το αρχείο διαθηκών του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Αντιθέτως, δεν απαιτήθηκε από την Ακαδημία καμία άδεια για τη μελέτη του αρχείου Ροΐδη, και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης, αφού απάντησε στον κ. Βασιλάκη ότι απαιτείται ραντεβού λόγω της πανδημίας, κανόνισε μαζί του να έλθει στη Βιβλιοθήκη στις 28 Ιανουαρίου 2022.

Τα παραπάνω θεωρούμε ότι αποκαθιστούν την αλήθεια.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή