Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα – «Απόψε είμαστε όλοι Ουκρανοί»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα – «Απόψε είμαστε όλοι Ουκρανοί»

«Σας ευχαριστώ που μας αγαπάτε», λέει ένας 10χρονος Ουκρανός που κρατάει ένα μεγάλο πλακάτ που γράφει: «Σταματήστε τον πόλεμο, σώστε τα παιδιά»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σας ευχαριστώ που μας αγαπάτε», λέει ένας 10χρονος Ουκρανός που κρατάει ένα μεγάλο πλακάτ που γράφει: «Σταματήστε τον πόλεμο, σώστε τα παιδιά». Τον είχε πλησιάσει μια κυρία και τον φωτογράφισε μαζί με την οικογένεια του, που κρατούσαν ουκρανικές σημαίες και αγωνιούσαν για τις εξελίξεις στο Κίεβο.

Πολλές ήταν οι αντίστοιχες στιγμές συγκίνησης το απόγευμα της Τρίτης στην πλατεία Συντάγματος. Λίγο πριν τις 18.00 το πλήθος άρχισε να συρρέει ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα φοιτητών, εργαζόμενων και διανοούμενων για τη συμμετοχή σε μια διαδήλωση κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στις 18.30, το εσωτερικό της πλατείας είχε γεμίσει και λίγα λεπτά μετά καλωσόρισε το πλήθος η Ελληνοουκρανή Αλόνα Τατάροβα από το ΚΕΦίΜ και ο επικεφαλής της φοιτητικής οργάνωσης Πανκς, Βασίλης Αποστολόπουλος, λέγοντας ότι θα προσπαθήσουν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό. Ο ίδιος, μιλώντας στο kathimerini.gr στο τέλος της συγκέντρωσης, τόνισε ότι η συμμετοχή ήταν απροσδόκητα μεγάλη και πως όλα κύλησαν ομαλά.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα – «Απόψε είμαστε όλοι Ουκρανοί»-1

Στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν πολλά μέλη της ουκρανικής κοινότητας, καθώς επίσης Γεωργιανοί, πολίτες από χώρες της Βαλτικής και Λευκορώσοι.

Όπως και την περασμένη Κυριακή, οπότε πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη, πιο αυθόρμητη, συγκέντρωση, έτσι και την Τρίτη οι Ουκρανοί δεν μπορούσαν να κρύψουν την αγωνία για τους συγγενείς και φίλους που βρίσκονται πίσω στην πολιορκούμενη πατρίδα τους. Όποτε ανέβαινε στο βήμα κάποιος Ουκρανός, αλλά και πολλοί άλλοι ομιλητές, καλωσόριζαν τον κόσμο με την φράση «Σλάβα Ουκραΐνι» (δόξα στην Ουκρανία) και οι συγκεντρωμένοι απαντούσαν στα ουκρανικά «δόξα στους ήρωες».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα – «Απόψε είμαστε όλοι Ουκρανοί»-2

Στο βήμα ανέβηκε και συγκίνησε ένας νεαρός Ουκρανός που ζει στην Αθήνα, ενώ η οικογένεια του στο Λβιβ, λέγοντας ότι μολονότι ούτε από πόλεμο γνωρίζει, ούτε πώς να χρησιμοποιεί όπλο, θα πάει στη χώρα του να δώσει τη μάχη «με πέτρες και μολότοφ που ετοιμάζει η μητέρα μου και η γιαγιά μου». Μια κυρία από την Ουκρανία, λίγα μέτρα μακριά από τη σκηνή, ξέσπασε με κλάματα – μια εικόνα που την έβλεπες τακτικά ανάμεσα στους Ουκρανούς που είχαν προσέλθει. «Δεν το παίζω ήρωας. Δεν προωθώ στον πόλεμο», είπε ο νεαρός, καλώντας τους πάντες να δώσουν μάχη κατά της ρωσικής προπαγάνδας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα – «Απόψε είμαστε όλοι Ουκρανοί»-3

Στο βήμα ανέβηκαν, μεταξύ άλλων, ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, ο ακτιβιστής Γρηγόρης Βαλλιανάτος, πρόεδρος του ΚΕΦίΜ Αλέξανδρος Σκούρας, εκπρόσωποι της ουκρανικής και της γεωργιανής κοινότητας και ο Τζενκίζ Ακτάρ, Τούρκος διανοούμενος, που έχει εκδιωχθεί από το καθεστώς Ερντογαν.

Η συγκέντρωση έκλεισε με την ομιλία του Απόστολου Δοξιάδη, ο οποίος τόνισε ότι «είμαστε εδώ για στηρίξουμε την μαρτυρική Ουκρανία και να καταδικάσουμε τον τύραννο Πούτιν». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρέπει να προσέξουμε την προπαγάνδα, δίνοντας μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα από ΜΜΕ. «Είσαι αντιπολεμικός όταν παίρνεις την πλευρά του θύματος», πρόσθεσε.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα – «Απόψε είμαστε όλοι Ουκρανοί»-4

Εκείνη τη στιγμή, λίγο πριν τις 20.00, στην πλατεία Συντάγματος – από την πλευρά της Σταδίου – έφτασε η πορεία οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, οι οποίοι φώναξαν μεταξύ άλλων: «Ούτε ούτε Ρωσία, ούτε Αμερική, την ειρήνη φέρνουν μόνο οι λαοί», «καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στου ΝΑΤΟ τους πολέμους» και «τη νίκη θα τη δώσουν οι λαοί».

Οι διαδηλωτές αυτοί παρέμειναν στην Βασ. Γεωργίου Α’ για περίπου μισή ώρα, υπό το βλέμμα ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, ενώ ταυτόχρονα είχε αρχίσει η σταδιακή αποχώρηση των συγκεντρωμένων από την πλατεία Συντάγματος.

 Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή