«Ναι» από ΣτΕ στο Π.Δ. για Κουκάκι και Μακρυγιάννη

«Ναι» από ΣτΕ στο Π.Δ. για Κουκάκι και Μακρυγιάννη

Την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας πήρε χθες το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την περιοχή Μακρυγιάννη και Κουκακίου.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας πήρε χθες το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την περιοχή Μακρυγιάννη και Κουκακίου. Αυτό που μένει να φανεί, όταν καθαρογραφεί η απόφαση, είναι αν οι παρατηρήσεις που είχε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είναι επουσιώδεις –και επομένως το υπουργείο Περιβάλλοντος μπορεί να το αποστείλει προς υπογραφή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας– ή θα χρειαστεί να επανακατατεθεί μετά τις αλλαγές. Oλα αυτά, λιγότερο από δέκα ημέρες πριν από τη λήξη της τελευταίας αναστολής δόμησης στην περιοχή.

Χθες λοιπόν δημοσιεύθηκε το πρακτικό επεξεργασίας (αρ. 20/2022) με το οποίο το ΣτΕ έκρινε νόμιμη την πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αναθεώρηση του πολεοδομικού πλαισίου στις δύο περιοχές. Πρόκειται για το δεύτερο σχέδιο διατάγματος που αποστέλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς το προηγούμενο επεστράφη, με το δικαστήριο να ζητεί από το υπουργείο αυστηρότερη προσέγγιση. Το πρακτικό θα καθαρογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες και για τον λόγο αυτό δεν είναι γνωστό ακόμα ποιες είναι οι παρατηρήσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Εν τω μεταξύ, η τρίτη και τελευταία αναστολή δόμησης που δόθηκε στην περιοχή λήγει στις 11 Μαρτίου.

Τρεις ζώνες

Με το νέο πλαίσιο, που επανακατατέθηκε τον Ιανουάριο, το υπουργείο πρότεινε να χωριστεί η περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκακίου σε τρεις ζώνες:

Νόμιμη η πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αναθεώρηση του πολεοδομικού πλαισίου στις δύο περιοχές.

• Στο κυρίως τμήμα της περιοχής Κουκακίου – Μακρυγιάννη προτείνεται ανώτατο ύψος 21 μέτρων (6 όροφοι), δηλαδή να παραμείνει όπως οριζόταν με το διάταγμα του 1955. Από τη ζώνη αυτή εξαιρούνται οι οικοδομές με πρόσωπο στη λεωφ. Συγγρού και οι οικοδομές με πρόσωπο στις οδούς Δυοβουνιώτου, Ζαχαρίτσα, Τσάμη Καρατάσου και Ερεχθείου.

• Στο όριο της περιοχής Μακρυγιάννη – Κουκακίου προς την πλευρά του λόφου Φιλοπάππου, προτείνεται ανώτατο ύψος 17,5 μέτρων, καθώς η περιοχή αποτελείται κυρίως από 5-6ώροφα κτίρια και πλήθος διατηρητέων. Η ενδιάμεση αυτή ζώνη θα λειτουργήσει ως «αποκλιμάκωση», καθώς η περιοχή με την οποία γειτνιάζει έχει ως ανώτατο ύψος τα 14,5 μέτρα.

• Στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στις λεωφόρους Συγγρού (περιλαμβάνοντας όλα τα κτίρια που έχουν «πρόσωπο» στον άξονα, εκατέρωθεν της λεωφόρου) και Καλλιρρόης προτείνεται ανώτατο ύψος 24 μέτρων (7 όροφοι). Αυτό σημαίνει ότι το ανώτατο τμήμα της Συγγρού, από την Πετμεζά έως το Ολυμπιείο, θα έχει ανώτατο όριο τα 21 μέτρα, λόγω εγγύτητας με την Ακρόπολη.

Τέλος, το υπουργείο πρότεινε να επιτραπεί σε όλες αυτές τις περιοχές προσαύξηση κατά 1 μέτρο για φυτεμένα δώματα, μη επιτρέποντας άλλες κατασκευές πάνω από το ανώτατο ύψος που ορίζεται για κάθε άλλη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η αναθεώρηση του πολεοδομικού πλαισίου της περιοχής έρχεται έπειτα από δύο αποφάσεις του ΣτΕ (κατόπιν προσφυγής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), με τις οποίες ακυρώθηκαν οι οικοδομικές άδειες δύο ξενοδοχείων στου Μακρυγιάννη. Το δικαστήριο έκρινε ότι η ανάγκη ελέγχου της δόμησης είναι επιτακτική, διότι η πολιτεία δεν μερίμνησε τα τελευταία 40 χρόνια για τη θέσπιση ειδικών όρων δόμησης (δηλαδή να περιορίσει ύψη κτιρίων και συντελεστή δόμησης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή