Ενισχύεται μέρα με τη μέρα η εκτίμηση ότι πλέον ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αντιστοιχεί με την εξέλιξη των πιο σκληρών δεικτών της πανδημίας, ως αποτέλεσμα των χαρακτηριστικών του στελέχους «Ομικρον» που φαίνεται να είναι πιο ήπιο σε σχέση με προηγούμενα στελέχη και του εμβολιασμού του πληθυσμού. Ενώ οι νέες διαγνώσεις παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα και το ποσοστό θετικότητας δεν παρουσιάζει σημαντική μείωση, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ υποχωρεί με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό.
Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 8.639 νέα κρούσματα της COVID-19 σε έναν σχετικά μικρό αριθμό εργαστηριακών ελέγχων λόγω του τριημέρου (σύνολο 89.327 μοριακά και rapid τεστ, ήτοι ποσοστό θετικότητας 9,67%). Από την αρχή της πανδημίας έως χθες έχουν καταγραφεί στη χώρα μας περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 (2.517.111).
Από τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες, 2.670 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.030 στη Θεσσαλονίκη και 876 στην Κρήτη.
Παρά το γεγονός ότι κρούσματα και ποσοστό θετικότητας των τεστ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία αναθεώρηση του χάρτη επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας μας, που αποτυπώνει την επιδημία στις αρχές Μαρτίου, η συντριπτική πλειονότητα των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας είναι στο «βαθύ κόκκινο» (επίπεδο 5), ωστόσο για πρώτη φορά είναι αισθητό ότι κάποιες περιοχές κατεβαίνουν επίπεδο κινδύνου. Ειδικότερα, στο επίπεδο 4 ήταν την προηγούμενη εβδομάδα πλέον η Φλώρινα, η Φωκίδα, η Θεσπρωτία, η Εύβοια, ο Δήμος Τροιζηνίας, η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Ανατολική Αττική καθώς και η πλειονότητα των Κυκλάδων (πλην Πάρου, Νάξου και Σύρου).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι 52, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.246 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 370 έναντι 413 που ήταν μία εβδομάδα πριν. Πρόκειται για ένα δείκτη της πανδημίας που φαίνεται να υποχωρεί σχετικά γρήγορα δίνοντας ανάσες στο ΕΣΥ.