Στο ΣτΕ η προσφυγή κατά φρουρών στα ΑΕΙ

Στο ΣτΕ η προσφυγή κατά φρουρών στα ΑΕΙ

Η αίτηση ακύρωσης της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας που κατέθεσαν 37 καθηγητές θα συζητηθεί την Παρασκευή

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Την Παρασκευή συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν 37 καθηγητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά της δημιουργίας πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η αίτηση κατατέθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και με αυτή οι υπογράφοντες ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις που υπέγραψαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. για την πρόσληψη και εκπαίδευση των ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Στην προσφυγή τους επισημαίνουν αρχικά ότι ο νόμος δεν ρυθμίζει κρίσιμα ζητήματα για τη λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας: «Η απουσία του κρίσιμου κανονιστικού διατάγματος έχει ήδη οδηγήσει σε παράδοξες συνέπειες», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ακόμα, οι 37 διδάσκοντες υποστηρίζουν ότι η δημιουργία της ΟΠΠΙ είναι αντίθετη με την «αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων».

Η δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας αποφασίστηκε στον απόηχο της επίθεσης φοιτητών στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Δημήτρη Μπουραντώνη, τον Οκτώβριο του 2020. Επανήλθε στη δημόσια συζήτηση τον Ιανουάριο, όταν και πάλι κουκουλοφόροι διέκοψαν μάθημα στο αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ και επιτέθηκαν με γροθιές και κλωτσιές σε καθηγητή της Σχολής. Στις 17 Ιανουαρίου κατά την έναρξη εκπαίδευσης των 400 νεοπροσληφθέντων ειδικών φρουρών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε δηλώσει ότι «κάνουμε πράξη το καθολικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Σε αυτό θα συμβάλλουν 400 νέοι που εντάσσονται στις ομάδες προστασίας των πανεπιστημίων».

Διαφορετική πάντως είναι η άποψη που εκφράζουν οι 37, μέλη διδακτικού προσωπικού που υπογράφουν την αίτηση ακύρωσης, η οποία συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το πρώτο βασικό επιχείρημά τους είναι ότι από τον νόμο για τη δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας απουσιάζουν οι διατάξεις που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία του νέου σώματος.

Αυτές θα ρυθμιστούν με προεδρικό διάταγμα που πάντως δεν έχει εκδοθεί. Στην αίτηση ακύρωσης επισημαίνεται μάλιστα ότι παρά την έλλειψη κανονιστικού διατάγματος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε δεύτερη απόφαση για την εκπαίδευση των νεοπροσληφθέντων ειδικών φρουρών. «Οι προσβαλλόμενες πράξεις τυγχάνουν ακυρωτέες διότι εκδόθηκαν χωρίς προηγουμένως να έχει τεθεί το κανονιστικό πλαίσιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το δεύτερο βασικό επιχείρημα κατά της συνταγματικότητας της πανεπιστημιακής αστυνομίας αφορά το λεγόμενο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

«Η νομοθετική διάταξη προβλέπει τη δημιουργία μιας λειτουργικής μονάδας των ΑΕΙ, η οποία δεν ελέγχεται ούτε εποπτεύεται από τον πρύτανη και τα λοιπά όργανα διοίκησης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αίτηση ακύρωσης. Στους υπογράφοντες την αίτηση ακύρωσης συγκαταλέγονται διδάσκοντες του ΑΠΘ, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του Παντείου Πανεπιστημίου, του ΕΜΠ κ.ά.

Η εκπαίδευση των ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν τις ΟΠΠΙ ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου και έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών. Εάν δεν ανατραπούν τα κυβερνητικά σχέδια, οι 400 ειδικοί φρουροί θα αναλάβουν υπηρεσία στη διάρκεια του καλοκαιριού, ή με τη νέα σεζόν αρχής γενομένης από τα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου έχουν καταγραφεί προβλήματα εγκληματικότητας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT