Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Χιόνια στην Αττική και πτώση θερμοκρασίας

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Χιόνια στην Αττική και πτώση θερμοκρασίας

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη μέρα με τη χώρα στην κατάψυξη σήμερα λόγω του κύματος κακοκαιρίας «Φίλιππος», που μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης από τη Βορειοανατολική Ευρώπη. Χιονοπτώσεις ακόμα και στην Αττική αναμένονται σήμερα, στα ανατολικά και βόρεια τμήματα της περιφέρειας.

Ηδη από χθες εκδηλώθηκαν πυκνές χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ πυκνό χιόνι έπεσε στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, χωρίς να λείπει και το χιονόνερο. Σε πολλά σημεία της νότιας χώρας σημειώθηκαν ισχυρές βροχές, ενώ στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη εκδηλώθηκαν καταιγίδες.

Σήμερα Πέμπτη ο «Φίλιππος» θα προκαλέσει χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο, κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, στη Μαγνησία, στην Εύβοια. Χιόνι θα πέσει και στην Ανατολική και Βόρεια Αττική. Οι χιονοπτώσεις από το πρωί βαθμιαία θα ενταθούν και μέχρι το απόγευμα στα βόρεια και ανατολικά της περιφέρειας θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Στην Αττική, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, δεν θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από -1° C έως 4° C. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ασθενής χιονόπτωση από τις ώρες πριν από το μεσημέρι. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά της χώρας θα σημειωθεί παγετός. Η αίσθηση του κρύου θα είναι ακόμα πιο έντονη, καθώς θα πνέουν βόρειοι άνεμοι, οι οποίοι στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 7-8 μποφόρ.

Μέχρι την Κυριακή η επέλαση του «Φίλιππου», που μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης από τη Βορειοανατολική Ευρώπη.

Και αύριο Παρασκευή ο «Φίλιππος» θα επιμείνει με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα βόρεια τους 4 με 6 βαθμούς Κελσίου, στα δυτικά τους 8 με 10° C και στις υπόλοιπες περιοχές τους 6 με 8° C. Τοπικές βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο θα πέσουν στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Το Σάββατο θα συνεχιστούν οι βροχές, το χιονόνερο ή και οι χιονοπτώσεις σε όλη την ανατολική ηπειρωτική χώρα και στα νησιά. Σε Θεσσαλία, Σποράδες, Ανατολική Στερεά, Εύβοια και πιθανώς Ανατολική Πελοπόννησο οι χιονοπτώσεις μπορεί να είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Ιδιο το σκηνικό του καιρού και την Κυριακή, τουλάχιστον μέχρι τις απογευματινές ώρες, όταν τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη και βαθμιαία να εξασθενήσουν.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται να παρατηρηθεί από τη Δευτέρα, ωστόσο δεν θα λείψουν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και λίγα χιόνια στα ορεινά. Πιο εμφανής η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι την Τρίτη.

Κλειστά σχολεία στην Αττική

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στη βόρεια Αττική, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής και δυτικής Αττικής. Επίσης από χθες το βράδυ απαγορεύτηκε η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό και στη Νέα Οδό (εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας). Αυτά είναι τα βασικά προληπτικά μέτρα που αποφασίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη. Οσον αφορά τα σχολεία, κλειστά σήμερα θα μείνουν όλα τα σχολεία στην περιφερειακή ενότητα βορείου τομέα (Κηφισιά, Μαρούσι, Λυκόβρυση-Πεύκη, Πεντέλη, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Παπάγου, Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Μεταμόρφωση). Επίσης θα είναι κλειστά τα σχολεία σε όλο τον ανατολικό τομέα (Αχαρνές, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Κορωπί, Λαύριο, Μαραθώνας, Μαρκόπουλο, Παιανία, Παλλήνη, Ραφήνα-Πικέρμι, Σπάτα-Αρτέμιδα, Σαρωνικός, Ωρωπός), με εξαίρεση τέσσερα σχολεία της Βούλας. Κλειστά θα μείνουν σήμερα συγκεκριμένα σχολεία στους Δήμους Ηλιούπολης και Βύρωνα, όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής και τα σχολεία στα Βίλια και στις Ερυθρές του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή