Τα ΑΕΙ συζητούν αφαίρεση τίτλων από τον Πούτιν

Τα ΑΕΙ συζητούν αφαίρεση τίτλων από τον Πούτιν

Την αφαίρεση των τίτλων του επίτιμου διδάκτορος που ελληνικά ΑΕΙ έχουν απονείμει στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μελετούν τα πανεπιστήμια.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αφαίρεση των τίτλων του επίτιμου διδάκτορος που ελληνικά ΑΕΙ έχουν απονείμει στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μελετούν τα πανεπιστήμια. Ο λόγος προφανής, συνδέεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, πανεπιστήμια όπως το Αθηνών σχεδιάζουν τη χορήγηση βοήθειας σε Ουκρανούς φοιτητές.

Ειδικότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγορεύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018 σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «για το σύνολο του έργου του και για την προσφορά του στις ελληνορωσικές σχέσεις, τα γράμματα, τις τέχνες, την κοινωνία και τη δημοκρατία», όπως έλεγε το ίδρυμα.

Αντιδράσεις

Η απόφαση μάλιστα είχε προκαλέσει αντιδράσεις (και) στην πανεπιστημιακή κοινότητα και αυτός ήταν ο κύριος λόγος της αναβολής της αρχικά προγραμματισμένης εκδήλωσης στην Καλαμάτα (όπου η έδρα του τμήματος), η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Ρωσίας στη χώρα μας, παρουσία του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

Πολλά ελληνικά πανεπιστήμια σχεδιάζουν τη χορήγηση βοήθειας σε Ουκρανούς φοιτητές.

«Η ανάκληση τιμητικών ακαδημαϊκών τίτλων που έχουν χορηγηθεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι σήμερα, υπό τις τραγικές συνθήκες της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, στοιχειώδης υποχρέωση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στη δική της ιστορική, ιδεολογική και πολιτισμική ταυτότητα. Είναι επίσης ζήτημα αυτογνωσίας και υπεράσπισης των αρχών και αξιών του ευρωπαϊκού τόξου για την ειρήνη, τη φιλελεύθερη δημοκρατία, την ασφάλεια και το κράτος δικαίου, δηλαδή της θεμελιακής αντίληψης για την Ευρώπη στην οποία ανήκουμε. Η σιωπή δεν έχει θέση όταν έχουμε καθήκον να αρθρώσουμε ισχυρό λόγο απέναντι στον ολοκληρωτισμό, στον αυταρχισμό και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε χθες στην «Κ» ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, καθηγητής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην υφυπουργός Παιδείας.

Δράσεις

Από την άλλη, το ΕΚΠΑ σχεδιάζει τη χορήγηση βοήθειας σε Ουκρανούς φοιτητές, ενώ ως μέλος της κοινοπραξίας δέκα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων Civis, το ΕΚΠΑ καταδίκασε από τις 24.2 την εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, θα εξεταστεί το θέμα της απονομής το 2001 στον Βλαντιμίρ Πούτιν, επί πρυτανείας Γ. Μπαμπινιώτη, του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τέλος, φοιτητικοί σύλλογοι προσκείμενοι στο ΚΚΕ μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας οργανώνουν αντιπολεμικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 14 Μαρτίου στις 12.00 στα Προπύλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή