Ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη στην «Κ»: «Είσαι σε έναν διαρκή ψυχικό αναβρασμό»

Ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη στην «Κ»: «Είσαι σε έναν διαρκή ψυχικό αναβρασμό»

Ο Γιάννης Τοπαλούδης μίλησε στην «Κ» μετά τη νέα διακοπή της δίκης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμείς στον Εβρο φέτος χιόνι δεν έχουμε δει. Ηρθαμε Αθήνα και είδαμε». Μιλώντας χθες το μεσημέρι στην «Κ», ο κ. Γιάννης Τοπαλούδης έψαξε και βρήκε ίσως τη μόνη θετική πτυχή της χθεσινής ημέρας μετά τη νέα διακοπή της δίκης για την άγρια δολοφονία της κόρης του Ελένης, τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο. Το χιόνι που έπεφτε ασθενικά πάνω από την πρωτεύουσα.

Η διαδικασία διακόπηκε για την Τρίτη 15 Μαρτίου καθώς μια ένορκος όσο και ο δικηγόρος του Αλβανού κατηγορουμένου νοσούν με κορωνοϊό και δεν μπορούσαν να βρίσκονται στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθήνας. «Αφού πρόκειται για λόγους υγείας, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον την Τρίτη να μη δούμε τίποτα άλλο», λέει ο κ. Τοπαλούδης. Υπενθυμίζεται ότι η δίκη σε δεύτερο βαθμό ήταν να ξεκινήσει στις 14 Φεβρουαρίου, ωστόσο το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου από την Αλβανία να μελετήσει τη δικογραφία γιατί είχε μόλις αναλάβει την υπόθεση. Η διακοπή της διαδικασίας είχε τότε προκαλέσει το ξέσπασμα της μητέρας τής Ελένης Τοπαλούδη, Κούλας Αρμουτίδου.

Για άλλη μια φορά, οι γονείς της Τοπαλούδη ταξίδεψαν μια ολόκληρη νύχτα –ζουν στο Διδυμότειχο– για να βρεθούν στο δικαστήριο νωρίς το πρωί. Ηταν δύσκολο ταξίδι, από το ύψος της Κατερίνης μέχρι την Αττική το χιόνι έπεφτε πυκνό, ενώ είχαν και ένα μικροατύχημα σε κάποια διόδια. Ο μπροστινός έκανε όπισθεν, τους χτύπησε. Μικρή ζημιά. Αμελητέα. Από το 2018 αυτά τα πράγματα έπαψαν να έχουν οποιαδήποτε σημασία.

«Ισως ήρθε η ώρα για ένα άλλο σύστημα. Τουλάχιστον πρωτόδικα οι δίκες να ξεκινάνε και να συνεχίζονται μέχρι να τελειώσουν».

Η μεγάλη διαδρομή τους επιτρέπει να προετοιμαστούν ψυχολογικά γι’ αυτό που τους περιμένει φτάνοντας. «Δεν είναι εύκολο. Είσαι σε έναν διαρκή ψυχικό αναβρασμό μέχρι να προετοιμαστείς να ξαναντικρίσεις τους δολοφόνους, τους βιαστές, τους βασανιστές του παιδιού σου, να καταφέρεις να είσαι ήρεμος ώστε να καταθέσεις ό,τι πρέπει να καταθέσεις», μας λέει ο κ. Τοπαλούδης. Τελικά, όλες αυτές οι διεργασίες θα χρειαστεί να επαναληφθούν την Τρίτη. «Δυστυχώς όλα τα θύματα και οι οικογένειές τους υφίστανται αυτή την ταλαιπωρία», λέει ο ίδιος. «Ισως ήρθε η ώρα για ένα άλλο σύστημα. Τουλάχιστον πρωτόδικα οι δίκες να ξεκινάνε και να συνεχίζονται μέχρι να τελειώσουν. Εμείς είχαμε δικάσιμους μετά από 10 μέρες, μετά από 30 μέρες, κ.λπ. Είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία και των οικογενειών αλλά και των μαρτύρων που με δικά τους έξοδα πηγαινοέρχονται».

Η αγκαλιά

Πάντως, στο πλευρό της οικογένειας της Ελένης Τοπαλούδη βρέθηκαν χθες και η Αννα Ψαράκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε το καλοκαίρι στη Φολέγανδρο από τον σύντροφό της, και η Ελένη Κρεμαστιώτη, μητέρα της Ερατούς που δολοφονήθηκε το 2019 στη Μυτιλήνη από τον εν διαστάσει σύζυγό της. Οι τρεις γυναίκες έκαναν μια αγκαλιά που έκανε τον κόσμο που είχε μαζευτεί έξω από το Εφετείο να λυγίσει. «Εγώ έκανα διακριτικά στην άκρη για να είναι μόνες τους οι μανάδες», λέει ο κ. Τοπαλούδης. «Αυτές οι γυναίκες επικοινωνούν ψυχικά. Οπως με όλες τις μανάδες της ελληνικής κοινωνίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή