Κακοκαιρία Φίλιππος – Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Τσουχτερό κρύο έως την Κυριακή, χιόνια και στην Αττική

Κακοκαιρία Φίλιππος – Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Τσουχτερό κρύο έως την Κυριακή, χιόνια και στην Αττική

Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την κακοκαιρία «Φίλιππος» προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την κακοκαιρία «Φίλιππος» προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία που έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό στη βόρεια Ελλάδα και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο, θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή.

Πιο αναλυτικά, οι χιονοπτώσεις:

  • Σήμερα Παρασκευή (11-03-2022) θα συνεχιστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο και συγκεκριμένα, στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και βόρεια Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, θα είναι όμως μικρής γενικά έντασης και παροδικές.
  • Αύριο Σάββατο (12-03-2022) χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές αναμένονται:
    • α. Στη Μαγνησία, τις Σποράδες και την Εύβοια από νωρίς το πρωί.
    • β. Στη Χαλκιδική από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το απόγευμα.
    • γ. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο και τα ορεινά -ημιορεινά της Κρήτης, ενώ θα χιονίσει και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα πεδινά της βόρειας Κρήτης.
  • Την Κυριακή (13-03-2022) οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές από νωρίς το πρωί θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα σταματήσουν και μόνον στην Κρήτη θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα (14-03-2022), αλλά όχι με μεγάλες εντάσεις.

Πολικές θερμοκρασίες στη Β. Ελλάδα

Πολικές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός σημειώθηκαν σήμερα, Παρασκευή, τις πρωινές ώρες, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, με τη χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία (-16,1 βαθμούς Κελσίου) να καταγράφεται στο Σέλι Ημαθίας.

Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις πρωινές ώρες της Παρασκευής καταγράφηκαν σε:

  • Σέλι Ημαθίας (-16,1 βαθμούς Κελσίου)
  • Βλάστη Κοζάνης (-15,5),
  • Άγιο Παύλο Ημαθίας (-14,3),
  • Μαυρολιθάρι Φωκίδας (-13,9),
  • Άγιο Δημήτριο Ολύμπου (-13,4),
  • Περτούλι Τρικάλων (-13,1),
  • Βόλακα Νευροκοπίου (-13,1),
  • Μεσόβουνο Κοζάνης (-11,8).

Ηράκλειο: Στα λευκά ντύθηκαν οι ορεινές περιοχές

Συνεχίζεται η κακοκαιρία στην Κρήτη με τις έντονες χιονοπτώσεις να έχουν ντύσει -και πάλι- στα λευκά τα ορεινά του νησιού. Στο Οροπέδιο Λασιθίου το χιόνι, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιάννη Στεφανάκη, ξεπερνάει τα 25 εκατοστά μέσα στα χωριά, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν το πρωί στο χωριό Άγιος Γεώργιος, όπου διακόπηκε η παροχή ρεύματος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο υδράργυρος έπεσε στους -3 βαθμούς Κελσίου, ενώ αυτήν την ώρα φτάνει τους -1.

Για την πρόσβαση στο οροπέδιο Λασιθίου χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ η χρήση αλυσίδων επιβάλλεται και σε άλλα τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου. Συγκεκριμένα, δυσκολίες εντοπίζονται στις μετακινήσεις στην Κερά, τις Γωνιές και τον δρόμο προς Ανώγεια.

Νωρίτερα, σήμερα το πρωί, έκλεισε τμήμα του δρόμου που οδηγεί στην Αγία Βαρβάρα του Δήμου Γόρτυνας, καθώς υπήρξε παγετός, αλλά η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε. Από την Αντιπεριφέρεια Ηρακλείου συστήνεται στους πολίτες των ορεινών και ημιορεινών περιοχών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Αρχικά τις πρωινές ώρες προβλέπεται τοπικά χιονόνερο ή χιόνι στα παραθαλάσσια της Αν. Θεσσαλίας, της Στερεάς, των Κυκλάδων και της Κρήτης, και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Μετά το μεσημέρι προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, και κυρίως πλησίον ορεινών όγκων. Οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα μέχρι αργά το βράδυ θα είναι πυκνές στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελ/νησο. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά και στο εσωτερικό της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -10 έως 8 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως 2 βαθμούς), -6 έως 6 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -3 έως 10 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -3 έως 7 βαθμούς), 4 έως 11 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 2 έως 10 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και 6 έως 12 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και νωρίς το πρωί στον Πατραϊκό Κόλπο μέτριοι 5 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με παροδικό χιονόνερο ή βροχή στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες περιο΄χες κυρίως τις απογευματινές ώρες περιμένουμε την Παρασκευή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-4 Μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με παροδικές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά τις απογευματινές ώρες περιμένουμε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν κυρίως από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-4 Μποφόρ.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία – Live όλες οι εξελίξεις

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή